Közélet

„Öt perc a környezetvédelemre?” – toboroz a szegedi Greenpeace

„Öt perc a környezetvédelemre?” – toboroz a szegedi Greenpeace

2012. június 18., hétfő
„Öt perc a környezetvédelemre?” – toboroz a szegedi Greenpeace

Nyílt napot tartott a szegedi Greenpeace szombat délután. A zöld szervezet a Vitéz utcában kialakított új főhadiszállásán várta az érdeklődőket, ahol az aktivisták a környezetvédelem fontosságáról, kitűzött céljaikról tartottak előadást.

Információs napon nyitotta meg a szegedi Greenpeace kapuját az érdeklődők előtt, egyúttal a hozzájuk jelentkező új aktivistáknak is bemutatták működésüket és céljaikat. A rendezvényre öt fiatal érkezett, akiknek a szervező bemutatta a zöld szervezet céljait, működését és a jelenleg folyó kampányokat is. Az előadást sebtében összerakott, Vitéz utcai új központjukban tartották meg, szűkösen, családias hangulatban. „Évente kétszer tartunk ilyen tréningeket, az új tagok ilyenkor megismerhetik a Greenpeace valódi arcát és célkitűzéseit. Szegeden körülbelül 15 fős a szervezetünk – ebből néhányan az iskola és egyéb elfoglaltságok mellett csak néha tudnak besegíteni, egy nagyjából tíz fős keménymag azonban minden megmozdulásunkon részt vesz” – árulta el portálunknak

Horváth Ármin

, a szegedi aktivisták koordinátora. A szervezet nyitott mindenki felé, életkortól függetlenül bárki jelentkezhet soraikba. Nemrég egy 13 éves gyerek is felkereste őket: ő is sokat tud segíteni, az iskolában nevelheti környezettudatos szemléletre a társait. Az aktivisták is látogatják a sulikat, ahol a zöld-szemlélet fontosságáról, környezetünk megóvásáról tartanak előadást, rendszeresen vannak emellett filmvetítések és szemétszedési akciók is.

Sörrel a környezetért

A Greenpeace nem tagja pártnak vagy politikai szervezetnek, csak magánemberektől fogadnak támogatást. Ehhez nyújtanak segítséget a Kárász utcán és a Dugonics tér környékén előforduló toborzók is, ők az utánpótlás szervezése mellett az anyagi támogatás lehetőségeiről is informálják az utca környezettudatos emberét. „Egyetemistáktól is érkezik támogatás, nyilván ez kisebb összeg, mint amit egy jobban kereső 30-40-es korosztálytól elvárható. Ha csak heti egy-két sörről lemondanak a környezetvédelem javára, az nekünk már előrelépés” – magyarázta Horváth Ármin. Horváth Ármin pozitívnak tartja, hogy zöld pártként az LMP is bekerülhetett a parlamentbe, az aktivista szerint azonban komoly előrelépést csak alulról szerveződve érhetnek el. Több nagy, országos kampányba is részt vesz a szervezet szegedi szárnya: fellépnek a kiszámíthatatlan mértékű környezeti károkat okozó verespataki aranybánya felépítése ellen, valamint a paksi atomerőmű kibővítését is ellenzik. Progresszív Energia

nevű tanulmányuk szerint néhány évtized alatt szinte teljesen át lehetne váltani a fosszilis energiahordozók használatáról a megújuló energiára, ehhez azonban az aktivista szerint a politikában, és a fejekben is rendet kellene előbb tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.