Közélet

Varga Ferenc apátplébános szelleme járt a Dóm téren

Varga Ferenc apátplébános szelleme járt a Dóm téren

2012. március 9., péntek
Varga Ferenc apátplébános szelleme járt a Dóm téren

A szegedi nagyárvízre és az azt követő újjáépítésére emlékező városismereti körutat szerveznek Szeged belvárosában március 12-én, a katasztrófa 133. évfordulóján. Az eseményre péntek délután tartott sajtótájékoztatójukon hívták fel a figyelmet a szervezők, ahol a Somogyi-könyvtár témához kapcsolódó kiállítását is megnyitották.

Újjászületés – emlékséta a Nagyárvíz 133. évfordulóján címmel szervez túrát a Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesülete jövő hétfőn. A városismereti körúton résztvevők egy másfél órás sétán ismerhetik meg Szeged régi arculatát, történetét. Az Árvízi emlékműtől a Tisza Lajos körút irányába indul a menet, majd az Aradi vértanúk terén áll meg először, ahol az egykori kápolna foglalt helyet. Innen a Dóm elé, a Dömötör toronyhoz vezet az út, ahol a fogadalmi templom építéséről árulnak el részleteket a túravezetők. Végül a Somogyi-könyvtárban ér véget a séta, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az árvíz előtti Szegeddel, és megnézhetik a Dóm építésének terveit is. Tíztől délután négyig óránként indulnak csoportok az Árvízi emlékműtől, ahol bárkit szívesen látnak egy nosztalgikus, múltidéző körútra.

Múlt és jelen találkozik

A rendezvényről a Dóm téren tartott sajtótájékoztatót az egyesület péntek délután. Itt állt egykor az évezredes múltra visszatekintő Szent Dömötör templom, melynek tornya még most is a Fogadalmi templom mellett magasodik. "Minden csákánycsapás, amely a Szent Dömötör templomot éri, az én testem fogja majd fel" - kiáltott fel

Mihály Illés

, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója, aki a múltat visszaidézve

Varga Ferenc

apátplébánost személyesítette meg a rendezvényen. A plébános haláláig megakadályozta, hogy a templom helyébe építsék meg a napjainkban már Szeged jelképének tekintett Dómot. Emellett számos érdekességet is megtudhattunk az épületről. Több helyszín is tervbe volt véve a fogadalmi templom megépítésére: voltak, akik a Centrum áruház helyére álmodták meg, mások a Széchenyi teret tartották megfelelőnek az épülethez, de az Anna kút közelébe, a MÁV-igazgatóság helyére is kerülhetett volna. Varga Ferenc haláláig védte a Dömötör templomot, még műemlékké avatását is kijárta. A város vezetése csak 1913-ban döntött a lebontásáról, hogy a helyén épüljön fel a Foerk Ernő tervezte Fogadalmi templom. "Az új templom végül megépült, de fontos kihangsúlyozni, hogy nem szomorkodunk emiatt! Egy modern város tere lett ez, Magyarország hét csodái közé, január elsejétől pedig történelmi emlékhellyé is választották. Itt van a történelmi emlékcsarnok, Szent-Györgyi Albert öröksége, valamint nagyjaink szobrai is itt sorakoznak fel. A templom tornya egy mementó arra, hogy kultúránkat, múltunkat tisztelni kell, és megőrizni" - hangsúlyozta az igazgató, éppen ahogy Varga Ferenc mondta volna.

Épül a Dóm a Somogyiban

Építéséről a hétfői séta mellett a Somogyi-könyvtárban megnyitott Árvíz-Fogadalom-Katedrális című kiállításon tudhatunk meg részleteket. "Az árvízről, valamint a Dóm építéséről hatalmas anyagok vannak a könyvtárban, akár egy önálló kiállítást is érnének" - árulta el portálunknak

Kukkonka Judit

, a Somogyi-könyvtár helyismereti csoportjának könyvtárosa. Mint mondta, képekből és eredeti dokumentumokból állították össze a kiállítás anyagát, melyekből az érdeklődők megismerhetik a város régi arculatát, valamint a templom építésének folyamatát. "Kuriózumként megtekinthető Pálfy polgármester eredeti távirata, melyet az árvíz ideje alatt küldött. Az egész város újjáépítése hatalmas anyagot ölelt volna fel, így mi a Dömötör templom, valamint a Dóm köré csoportosítottuk a kiállítást. A képek mellett térképekkel, szórólapokkal, nyomtatványokkal mutatjuk be a templomot építésétől egészen napjainkig" - mondta Kukkonka Judit. A kiállítás március 21-ig várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.