Közélet

Eltört a Dóm tornyai közé felhúzott csillag + FOTÓK

Eltört a Dóm tornyai közé felhúzott csillag + FOTÓK

2011. november 27., vasárnap
Eltört a Dóm tornyai közé felhúzott csillag + FOTÓK

Szombaton húzták fel a Dóm tornyai közé a már megszokott 16 méter hosszú és 5 méter széles betlehemei csillagot, de eltört. A szakemberek szerint anyagfáradás miatt. Az ünnep azonban nem törik meg, vasárnap megyés püspökünk és a város polgármestere gyújtja meg az első gyertyát, a csillagot pedig megjavítják és csütörtökön már újra ragyogni fog.

November 25-én megnyílt a szegedi adventi vásár, december 23-ig megtelik a Dóm tér árus sátrakkal és kézművesekkel. Az óriási adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként egy-egy neves szegedi közéleti személyiség és egy vallási felekezet képviselője gyújt meg. Advent első vasárnapján

Botka László

polgármester és

Kiss-Rigó László

megyés püspök léphet az óriási gyertyához. A betlehemi csillagot már felhúzták, mikor észlelték az alpinisták, hogy ferdén áll a szerkezet. A tüzetesebb átvizsgálás után kiderült, hogy a csőváz eltört anyagfáradás okozta a repedést. A szakemberek elmondása szerint a fémrúd nem szakadt volna le, de biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy inkább visszaeresztik és meghegesztik. Előre láthatóan szerda és péntek magasságában húzzák fel újra a csillagot.

Az égő betlehem

Ha még egyelőre csillag nélkül, de a betlehem már áll a Dóm színpadán. A templom előtti betlehemmel sajnálatos dolog történt 2007 telén:

ismeretlenek felgyújtották

, a tűztől még a

Dóm kapuja is leégett.

2009. január elejére sikerült felújítani a Fogadalmi templom főbejáratát, s

ünnepélyes keretek közt adták át.

A kapu felújítása összességében mintegy tizenötmillió forintba került, melyet a biztosító fedezett, illetve a püspökség és a hívek adományai egészítették ki a járulékos költségeket. „A leéget betlehem helyett építettünk egy nagyon szép újat fából, immár nem a kapu elé helyezzük ki, hanem a színpadra. Sokszor azt vettük észre, hogy szülők, nagymamák viszik oda a gyerekeket és itt találkoznak először karácsony igazi történetével. És ezért sem adjuk fel, hogy betlehemet építsünk, mert e szimbólumban nagyon sok öröm és üzenet bújik meg. Lesz még egy érdekesség az adventhez kapcsolódóan: december 10-én hozzák Bécsből a betlehemi lángot temesvári és magyar rendőrök kíséretében, itt a bejárat előtt fogadjuk és ünnepélyes keretek közt gyújtjuk meg a harmadik gyertyát” – mondta el portálunknak

Kondé Lajos

, belvárosi plébános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.