Közélet

Kettérepedt elemek – 1-es vonal újrabontva? + FOTÓK, VIDEÓ

Kettérepedt elemek – 1-es vonal újrabontva? + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 15., hétfő
Kettérepedt elemek – 1-es vonal újrabontva? + FOTÓK, VIDEÓ
A szegediek az elmúlt öt év alatt kezdik megszokni, hogy valahol biztos belefutnak egy feltúrt útszakaszba, folyamatos forgalomkorlátozás, forgalomváltozások jellemzik a város közlekedését. A megvalósulás reményével nyugtatja már évek óta polgárait a városvezetés. A rég várt vég azonban homályos marad, mert tendencia lett városunkban: az átadott beruházásokat rendre fel kell bontani. Ezek a visszatérő javítások pedig jogosan ébresztenek kételyt mindenkiben: vége lesz-e valaha Szegeden az útfeltúrásoknak? „Közös érdeke a kivitelezőnek és a megrendelőnek is, hogy a nagyberuházásoknál ne kelljen utólag javításokat végezni, hiszen ezek leginkább garanciális munkák, amit saját zsebből kell finanszíroznia a kivitelezőnek. Ezzel együtt sajnos igen gyakori, hogy az utóbbi években átadott fejlesztéseket utólag gyakran kell javítani. Ennek a lehetőségét a folyamatos műszaki ellenőrzéssel, és az átadás-átvétel folyamatában kellene minimálisra csökkenteni” – mondta el portálunknak Kohári Nándor (Fidesz-KDNP), önkormányzati képviselő.

Átadás után újrabontás, a sétálóutcán, hídon és sínek közt

A környezeti viszontagságokat szinte egyik tavaly átadott nagyobb beruházásunk sem bírta ki. A Kölcsey utca kövei eltöredeztek, a Gutenberg utcában pedig nagy vihart kavart ügy lett a díszkövek megsüllyedéséből, amit júniusban elkezdtek javítani, s mára ismét szépen rakott, egyenes kövezet fogadja ott a szegedieket – reméljük így is marad. A Belvárosi híd dilatációját is nemrég újították fel, most 10 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert megrongálódott a kapcsolódás. Az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés során az 1-es villamosvonal haladt a legdöcögősebben, többször kellet újrabontani a már kész szakaszokat, s most ismét felütötte a fejét egy probléma. A Kossuth Lajos és a Boldogasszony sugárúton több betonelem repedt el keresztben. Utóbbi szakaszon szinte alig talált fotós kollégánk épen maradt részt. A beruházásokat menedzselő Szeged Pólus Kft. tájékoztatása szerint a kivitelező garanciális javítás keretében orvosolja a problémát, augusztus 12-től már dolgoznak a munkások.

Garanciális javítások

Megkérdeztük, hogy mi okozta a betonelemek törését, és van-e mód arra, hogy a jövőben a kivitelezők kevesebb hibával dolgozzanak, hogy végre egy átadott munka évtizedekig megőrizze minőségét. A Szeged Pólus Kft. úgy tájékoztatott minket, hogy jelenlegi ismereteik szerint az alapbeton és a bazaltbeton között a sérült részeknél nem működik a kötőhíd, ez vezetett a repedésekhez. A Kossuth Lajos sugárút javításai után a Boldogasszony sugárúton is kijavítják a hibákat. Csanádi Zoltán, projektigazgató elmondása szerint a garanciális javítás várhatóan szeptember közepén kezdődik el azon a szakaszon, és októberben fejeződik be. A szakember arra kérdésünkre, lesznek-e szigorúbb ellenőrzések annak érdekében, hogy a hasonló hibás munkákat kiszűrjék a jövőben azt a választ adta, hogy nagyobb erőforrások biztosítását kérték a mérnökcégtől az elvégzett munkák ellenőrzésére. „Bár a hibát – meg kell jegyezzük – nem az ellenőrzések hiánya okozta, hanem a kiforratlan hazai kivitelezési és tervezési gyakorlat. A mostani javítás során a bontott panel elemek esetében kötőhíd helyett összevasalással fogja a kivitelező az alap- és burkolati réteg közötti kapcsolatot megteremteni. A most épülő pályáknál a két réteg pedig már eleve összevasalással fog készülni. A kivitelező a szerződésben egyébként öt év garanciát vállalt, a javítások ezen garancia részeként valósulnak meg, azaz a városnak nem kerülnek pénzébe. A megrendelő önkormányzat és a lebonyolító Szeged Pólus Kft. nagy figyelmet fordít arra, hogy minden hibát kiküszöböljön a kivitelező” – szögezte le Csanádi. A kérdés tehát továbbra is nyitott marad, hiszen ha a beruházások átadása után folyamatosan előfordulnak újrabontások, díszburkolatcserék, stb., akkor hiába nem kerül pénzébe a városnak a garanciális javítás, a polgárok nem érzékelik, hogy egy új, korszerű, megszépült környezetet kaptak volna. Egyelőre úgy néz ki, nincs arra recept, hogy a kivitelező úgy adjon át egy munkát, hogy ahhoz biztosan ne kelljen hozzányúlni hosszú évekig. Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is a témáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.