Közélet

Kothencz János: Tényleg csak emberség kell...

Kothencz János: Tényleg csak emberség kell...

2011. július 3., vasárnap
Kothencz János: Tényleg csak emberség kell...

Az utóbbi napokban – miután Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök szerződést írt alá arról, hogy az egyházmegye átveszi az önkormányzattól a gyermekvédelmi szakellátás feladatait –, ismét fellángolt a vita a tápéi Budai Nagy Antal utcai ingatlan hasznosításáról. Juhász Gyula, Tápé képviselője portálunknak határozottan kijelentette: a városrész lakói nem akarják, hogy speciális fiú nevelőotthon létesüljön ott. Ezúttal Kothencz Jánost, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi feladataiért felelős főigazgatót kérdeztük a kialakult helyzetről.

- Hogyan látja ön a jelenleg kialakult helyzetet a tápéi Budai Nagy Antal utcai ingatlan ügyével és speciális szükségletű gyermekekkel kapcsolatban?

- Egyszerűen úgy, hogy nincs ügy. Nyitott ajtóba nem lehet belerúgni – fogalmaz Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi feladataiért felelős főigazgató. – Úgy gondolom, hogy mindaz, amit ez ügyben

Kiss-Rigó László

püspök úr elmondott, teljesen világos lehet mindenki számára. „Az egyházmegye gyermekvédelmi feladatokat lát el.” – És pont.

- Hogyan gondolkodik a tápéi ingatlannal kapcsolatban?

- A tápéi ingatlannak ehhez az ügyhöz semmi köze. Senki nem mondta nekünk, hogy a szőregi úti fiú speciális otthont kell vagy kellene oda vinnünk. Nincs megkötve a kezünk ebben. Ezt azok terjesztik, akik szándékosan feszültséget igyekszenek generálni. Az egyetlen, ami biztos, hogy amennyiben ezt az ingatlant megkapjuk, ott gyermekvédelmi feladatot szeretnénk megvalósítani. Tisztában vagyok azzal, hogy a szóban forgó ingatlan már karácsonykor sem kapta meg a szakhatósági engedélyt a működéshez a speciális otthon számára. Mivel erre a célra a szakhatóság alkalmatlannak ítélte. Ezen már nincs is mit ragozni. Egyházmegyénk, illetve a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató számos más szakellátási formában gondoskodik még a családból kiemelt gyermekekről. Az igazi gond inkább abban van, hogy sokaknak nincsen reális képük a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkről. Ezeknek a csemetéknek ugyanolyan normál szükségleteik vannak, mint bármelyikünk gyermekének. Felháborítónak tartom, hogy vannak olyanok, akik úgy állítják be őket, mintha az ilyen gyermekek valamiféle más bolygóról jöttek volna. Ezek a gyermekek, akikkel mi foglalkozunk, egyszerűen megfosztattak attól, hogy családban nőhessenek fel. A szónak számos értelmében „árvák”. A család elvesztése a legszörnyűbb sebzettséget idézi elő. Egy élet is kevés, hogy valaki ezt kiheverje. De meg lehet tanulni együtt élni ezzel, és némi segítséggel a sebek is gyógyulhatnak. Békében élni csak a sebeivel együtt élni képes ember tud.

- Milyen sebek ezek?

- A családjuktól megfosztott gyermekek önbizalmatlanok. Sokat szoronganak, és ez nagyban kihat a teljesítményükre is. Akár a tanulásban. Az ÁGOTA® országos kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a gyermekeink közel 50 százaléka gyakran tűnődik azon, hogy nincs értelme az életnek. A mi célunk, hogy bebizonyítsuk a gyermek számára: hogy igenis van értelme az életnek, mert ő maga az érdemeitől függetlenül szeretetreméltó és elfogadható. Igenis biztonságot kell nyújtanunk számukra. Otthont kell nekik adni. Ez a kötelességünk. Minden ember értékrendjében természetes alap, hogy a kiszolgáltatottak felé érzékeny és segítőkész. Én tudom, hogy a tápéiaknak semmi bajuk nincs a normál szükségletű gyermekekkel. Eleve változatlan maradna abban az épületben szinte minden, hiszen hosszú évtizedekig iskola volt, és gyermekek kacaja töltötte meg. Nem hiszem, hogy jó úton járnak azok, akik a tápéiakat úgy állítják be, mintha előítéletesek lennének. Nemrég voltam ott egy részönkormányzati gyűlésen, és korrekt tájékoztatást adtam arról, hogy mi fán terem a gyermekvédelmi szakellátás. Meggyőződhettem arról is, hogy nagyon jó emberek élnek Tápén.

- Ön szerint mennyire politikai kérdés ez az ügy?

- Nem az, és nem is lehet az. Méltatlan volna pont a gyermekek méltóságához, ha róluk bármiféle politikai konszenzus tárgyaként vagy alanyaként kellene beszélni. A politikus nem csak embereket kell, hogy képviseljen, hanem emberséget is. Nosza, itt a lehetőség! Ezzel együtt azt is meg kell jegyeznem, hogy aki csak egyetlen pillanatra is politikai tőkét kíván kovácsolni ezeknek a gyermekeknek az ügyéből, akkor annak az embernek is jócskán van mit elszámolnia a lelkiismeretével. Tartok tőle, akadnak páran, akik ezt az ügyet szándékosan torzítják azért, hogy a politikai adok-kapok játékot játszhassák. A családtól megfosztott gyermekek sorsa nem lehet politikai alkuk tárgya. Szerintem mindenki szégyellheti magát, aki ezeket a gyerekeket ebben az ügyben erre a célra használja. Püspök úr ebben a kérdésben is világosan fogalmazott. „Nem veszünk figyelembe pártpolitikai szempontokat.” – Jól néznénk ki, ha

Jézus

is ez alapján tette volna, amit tett. Jézust sem vezérelte semmilyen pártpolitikai szempont, amikor azt mondta, „engedjétek hozzám a gyermekeket” vagy amikor arra tanított, hogy „aki csak egyet befogad közülük, az engem fogad be”. Szerintem ebben az ügyben ezt kell világosan látni. Vagyis Jézus tanítását. Fogadjuk be a családból kiemelt csemetéket. Akár azzal, hogy nem használjuk ezt az ügyet politikai csapdának. Ha meg mégis arra használná valaki, akkor kerüljük el. Ebben az ügyben a Fidesz-KDNP frakció igazi mély emberségről tett tanúbizonyságot. Pont Hüvös László tanácsnok úr volt az, akivel már több hónappal ez előtt közösen gondolkodhattuk erről a kérdésről. A Fidesz-KDNP frakció minden tagja fontosnak tartja ezeknek a gyermekeknek a megsegíthetőségét. Ezt az utat kell tovább járni. Itt az ideje, hogy lecsillapodjanak a kedélyek. És itt az ideje, hogy végre bízzunk egymás jóindulatában. Ezeknek a gyermekeknek erre van szükségük. Püspök úr és magam is azon fáradozunk, hogy a lehető legszínvonalasabb gondoskodást valósíthassuk meg. Mindezt úgy igyekszünk megtenni, hogy az mindenkinek jó legyen, de legfőképp a gyermeknek. Ez nem vita tárgya. Mindazokat pedig, akik szándékosan feszültségeket generálnak ebben az ügyben, arra kérem, hogy szálljanak ki belőle, mert ezzel ártanak a gyermekeknek a legtöbbet. Nincs, és nem is lehet köze a politikának ehhez a kérdéshez. Csak az emberségnek lehet hozzá köze. Én is árvaházakban nőttem fel. Mások emberségének köszönhetem, hogy ma segíthetem a sorstársaimat. A mások emberségének köszönheti ma több mint 7000 árva gyermek az országban, hogy az ÁGOTA egyedülálló színvonalon teheti a dolgát. Tényleg csak emberség kell. Közösen járjuk ezt az utat…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.