Közélet

Kánikulai dinnyemustra - melyik is a jó dinnye? + FOTÓK

Kánikulai dinnyemustra - melyik is a jó dinnye? + FOTÓK

2011. július 11., hétfő
Kánikulai dinnyemustra - melyik is a jó dinnye? + FOTÓK
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága hétfőn délelőtt több helyszínen tartott ellenőrzést, ahol a hatóság kiemelten vizsgálta a friss fogyasztásra szánt zöldségek és gyümölcsök minőségét, növényvédő-szer és egyéb esetleges mérgezőanyag tartalmát, a megfelelő dokumentációk meglétét. Külön figyelmet fordítottak a termékek valódi származására is. A nyári zöldség és gyümölcs-ellenőrzés része volt a célzottan elrendelt „dinnyemustra”, ahol elsősorban az utcai árusokat vizsgálták az ellenőrök. A Debreceni utca és a Szilléri sugárút sarkán, a panelek tövében ötödik éve kínálja portékáját Antalfi István és kedvese, akik már tősgyökeres árusnak számítanak itt. A magyarbánhegyesi család saját termését árusítja a környék lakóinak. A nem bejelentett ellenőrzés során a Kormányhivatal munkatársai először az őstermelői igazolvány, a permetezési napló és a helyfoglalás papírjait nézte át. Ezt követően vizsgálták végig a görög- és sárgadinnyehalmokat, a tetszetős őszibarackot és a korai szilvát.

Folyamatos az ellenőrzés

„Nem szokatlan ez az ellenőrzés” – mondta el portálunknak Hódi László, a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője. „Azonban a nyári melegben sokan vásárolnak friss zöldséget és gyümölcsöt, így mi is kiemelt figyelmet fordítunk erre a termékkörre.” A vizsgálatokkal nemcsak a zöldség és gyümölcsfélék, illetve a dinnye származását, minőségét ellenőrzik, de megpróbáljál kiszűrni a tisztességtelen kereskedést folytató árusokat, a kétes eredetű termékeket is. „Az ellenőrzött kereskedőnél mindent rendben találtunk” – foglalta össze az eredményt Deák Zsolt, az igazgatóság minőségellenőre. „Az átlagnál jobb körülmények között kínálja a termékeket, jól kiépített árusítóhellyel volt dolgunk, és az összes dokumentáció is rendben volt. Most mintavétel nem történt, de ebben az időszakban nagyon sok helyen mikrobiológiai és vegyszermaradvány ellenőrzést is végzünk”. Hasonló vizsgálatokkal augusztus 26-ig lehet majd találkozni, ahol nemcsak utcai árusokat, de a bolti zöldség-gyümölcs kereskedelmet is górcső alá veszik. Ott viszont már a kínált termékek nyomonkövetésére is nagy figyelmet fordítanak, hiszen az élelmiszerüzletekben elsősorban nem saját termelésű árukkal lehet találkozni, így nagyon fontos azok pontos származási helyének és az üzletbe való eljutási útjának ismerete is.

Miről ismerhetjük meg a hazai dinnyét?

Antalfiék elsősorban dinnyével foglalkoznak, a gyümölcsfák csak kiegészítésül vannak a magyarbánhegyesi birtokon. A gondosan kiépített utcai boltocskában rendezett halmokban sorakoznak a görögdinnyék, ládákban pedig a sárgadinnye, a barack és a szilva kelleti magát. A korrekt mérlegelés után természetesen a számla kitöltése következik. „Dinnyét csak akkor vágunk fel, ha elviszi mindkét felét a vásárló, hiszen ezt utcán nem szabad megtenni” – mesél a szabályokról a dinnyekereskedő. „Amint lement a szezon, ősztől már vöröshagymával és fokhagymával foglalkozunk, de azt már nagybani piacra visszük ki.” És hogy miről ismerszik meg a hazai dinnye? Mindig nézzük meg a szárát, és ha a vége elszárad, minden bizonnyal import termékről van szó, amelyik sok-sok kilométert tett meg Magyarországig. Ezt követően a felületén különböző jelöléseket is találhatunk, melyeket a felszedéskor tesznek rá. Ha ez hiányzik akkor vagy külföldi a dinnye, vagy pedig nagykereskedőtől van, tehát nem a termelőtől vásároljuk meg. Ezek a felvásárlók még arra is sajnálják a pénzt, hogy a „jelölőket” – akiknek több éves tapasztalatuk van már abban, hogy melyik az érett, melyik a leszedhető dinnye – kifizessék, hanem szinte egész táblákat vásárolnak meg, dobálják teherautókra és viszik a multikhoz, vagy hordják szét a bérelt árusaiknak. „Az idei dinnye kiváló lett, csak az a baj, hogy nagyon leverik az árát” – panaszkodik egy kicsit a termelő. „Pont azért is alacsony az ár, mert rengeteg van belőle és mindenkire jó idő volt az érlelés közben. Ráadásul a nem őstermelők lemennek a földekre és ott pici pénzért veszik meg azt, amit a városban már busás haszonnal adnak el, persze őstermelői papírokkal, holott a körmük alatt nem nagyon volt még föld.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.