Közélet

Az energiapolitikáról egyeztettek Brüsszelben

Az energiapolitikáról egyeztettek Brüsszelben

2011. május 24., kedd
Az energiapolitikáról egyeztettek Brüsszelben

Május 24-én az Európai Parlament Ipari, kutatás és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) és a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága együttes ülést tartott az Európai Parlamentben. A résztvevők eszmecserét folytattak az uniós ellátásbiztonság, az energetikai infrastruktúra fejlesztés és az intelligens hálózatok aktuális kérdéseiről - tudatta Gyürk András sajtóközleménye.

Gyürk András

, az Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a közös bizottsági ülésen kiemelte, hogy Európának a váratlan energetikai kihívások ellenére is megbízható, fenntartható és megfizethető energiaellátást kell biztosítania. A megfelelő stratégia kialakítása után azonban konkrét lépések megtételére van szükség, amely a tagállamok erőfeszítései nélkül nem lehetséges. Ennek fényében a képviselő a soros magyar elnökség történelmi sikerének tartja, hogy a február 4-ei Tanácsülésen a tagállamok vállalták, hogy 2014-re megteremtik az egységes energiapiacot az unióban. A néppárti politikus hangsúlyozta: a nemzeti parlamentek hozzáállásán múlik az, hogy a kormányok megkapják-e a célkitűzések eléréséhez szükséges politikai támogatást. Az infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatban a résztvevők kiemelték, hogy az új energiaforrások elérése érdekében új energiafolyosók kiépítésére van szükség. Európa számára ez kiemelten fontos, hiszen a legtöbb tagállam esetében a folyamatosan ingadozó olaj- és gázfogyasztás több ezer kilométerre található mezőkből van biztosítva. A fideszes képviselő szerint második lépésként a belső infrastruktúrát kell megerősíteni annak érdekében, hogy megfelelő rugalmasságot biztosítsunk a pillanatnyi kereslet-kínálat egyensúlyának fenntartásához. Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke kiemelte, hogy ki kell választani azokat a beruházásokat, amelyek már rövidtávon is lehetővé teszik a nemzeti piacok infrastruktúráinak összekapcsolását. A Fidesz brüsszeli delegációvezetője osztotta

Aradszki András

magyar országgyűlési képviselő véleményét is, mely szerint a tagállamoknak fel kell ismerniük, hogy az uniós energiabiztonság kérdésében egymásnak nem versenytársai, hanem összefogásra van szükségük. "Csak így valósítható meg ugyanis az egységes piac, amely képes a biztonságos és versenyképes energiaellátást biztosítani az unió területén" - emelte ki Gyürk András. Az együttes ülés végén az intelligens hálózatokról esett szó. Az okos hálózatok olyan energia-átviteli rendszerek, amelyek a digitális kommunikáció segítségével optimalizálják a fogyasztást és a termelést. Ezen a területen óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik Európa. A néppárti képviselő szintén a soros magyar elnökség sikerének tudja be, hogy a 2011. február 4-ei Tanácsülés felismerte az okos hálózatok fontosságát és vállalta, hogy 2012 végére egységes technikai standardok kerülnek kidolgozásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.