Közélet

Orbán Viktor: lejárt a neoliberális kísérletezés ideje

Orbán Viktor: lejárt a neoliberális kísérletezés ideje

2010. szeptember 18., szombat
Orbán Viktor: lejárt a neoliberális kísérletezés ideje

Mindenki felé demonstrálni kell, hogy lejárt a neoliberális kísérletezés ideje, amikor is megpróbálták az államot kiszorítani a gazdaság működésének felügyeletéből - hangsúlyozta Orbán Viktor az Európai Parlament néppárti frakciójának pénteki budapesti rendezvényén. A miniszterelnök szerint a piac mindenhatósága és önszabályozása csak egy elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság.

Orbán Viktor

kijelentette: a spekulációkból élők esetében sokkal szigorúbb szabályozást és ellenőrzést kell alkalmazni, míg azokat, akik munkahelyeket teremtenek, termelékenységet növelnek fel kell szabadítani a terhek alól. Szerinte eddig éppen fordítva volt: ott korlátoztak túl szigorúan, ahol az állampolgárok a saját életfeltételeiket próbálták megteremteni, azok, "akiket pedig elkényeztettünk", spekuláltak, fedezetlen hiteleket bocsátottak ki. "A politikai és gazdasági utópiák, amelyek szellemében éltünk, összeomlottak", a valóság törte össze ezeket, "és most az utópiák romjai között találjuk magunkat" - fogalmazott Orbán Viktor. A gazdaságba beszivárgó utópiáról szólva a kormányfő azt mondta, remélhetőleg a neoliberális gazdaság- és pénzügypolitikák elterjedése a legutolsó káros kísérlet, mely a piac mindenhatóságát hirdette, és megpróbálta elhitetni az emberekkel, hogy lehetséges jólét értékteremtés nélkül. A miniszterelnök szerint a jelenlegi világválságot éppen az okozta, hogy "kipukkadt ez a pénzügyi lufi". További részleteket

az InfoRádió honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.