Közélet

Ügyeskedik a Sedesa? – demonstrálnak az alvállalkozók

Ügyeskedik a Sedesa? – demonstrálnak az alvállalkozók

2010. július 6., kedd
Ügyeskedik a Sedesa? – demonstrálnak az alvállalkozók

Az épülő M43-as autópálya 3. szakaszán az építési munkákat végző Tisza M43 Konzorcium egyik tagjának, a Szeviép Zrt.-nek csődhelyzete miatt több alvállalkozó maradt kifizetetlenül, közel 3 milliárd forintos tartozás gyűlt össze. Bár született megegyezés az ügyben, az érintett vállalkozók újra az országútra vonultak demonstrálni – úgy érzik, ismét átvágják őket.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) minden költséget kifizetett a konzorcium felé, azonban a konzorcium tagjai egymás között – szabálytalanul – alvállalkozói szerződést is kötöttek, így a valódi munkálatokat végző cégek kikerültek a védett státuszból, hiszen a 60 napos fizetési kötelezettséget az alvállalkozók felé a konzorciumon belüli teljesítési igazolással bizonyította a Tisza M43 Konzorcium a NIF-nek. Az alvállalkozók május 6-án demonstráltak először a 47-es út és az M43-as kereszteződésénél, később a töltést is megbontották, majd pedig elkezdődtek a tárgyalások a beruházó NIF, a konzorciumot vezető Sedesa és az alvállalkozók közt. Júniusban végre megszületett a megállapodás a NIF és a Sedesa között, mely szerint a spanyol építőipari cég mint konzorciumvezető megvásárolja az alvállalkozói tartozásokat. A sértett alvállalkozók azért vonultak ki ismét félpályás forgalomlassítással tüntetni a 47-es útra, mert szerintük az eredeti megállapodás ellenére a mai napig csak időhúzás folyik az ügyükben, hiszen a Sedesa folyamatosan változtatja vállalásait.

A Sedesa húzza az időt?

„Ugyanott vagyunk, ahol az első demonstrációnk idején” – nyilatkozta portálunknak

Dura Tibor

, a Pluto Trade Kft. vezetője. „Folyamatosan hitegetnek minket, próbálnak felénk kezdeményezni, de egyikből sem született még semmi konkrétum. Úgy döntöttünk, hogy ismét elkezdjük a tüntetéseket, és addig folytatjuk, míg érdemben nem történik valami az ügyünkben. A Sedesával történő egyeztetés során rosszabbnál rosszabb konstrukciókat kaptunk. Azt veszem észre, hogy a NIF részéről is kezd ellaposodni az ügy. Lassan reménytelennek tűnik a harc. Nálunk már teljes leépítés történt, van olyan cég, ahol már a bank is elvitte az eszközöket. A Sedesa mondvacsinált okokkal húzza az időt, legutóbb egy hetet kellett várnunk fordítás miatt, holott a cégnél az igazgató mellett ott ül a tolmács, és magyar vezetői is vannak a vállalatnak. Mintha az egész egy megtervezett dolog lenne, az alvállalkozók elvéreztetése, amire volt már példa néhány nagyobb beruházásnál” – így a cégvezető. Amint azt a vállalkozók jogi képviselőjétől,

Temesvári Zoltántól

megtudtuk, a tárgyalások megrekedtek, mivel a Sedesa olyan szerződéstervezeteket küldött, melyekben soha el nem hangzott feltételek vannak – többek között az, hogy egy pénzügyi szolgáltató vásárolná meg a követeléseket –, ezért a tüntetésekkel párhuzamosan az alvállalkozók

Nógrádi Zoltán

és

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselőkel is felvették a kapcsolatot. Nógrádi ígéretet is tett, hogy parlamenti vizsgálattal segíti majd az ügyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.