Közélet

„Kampányátadó” a nemzeti gyásznapon? (FRISSÍTVE)

„Kampányátadó” a nemzeti gyásznapon? (FRISSÍTVE)

2010. április 16., péntek
„Kampányátadó” a nemzeti gyásznapon? (FRISSÍTVE)

A Reök előtti – viták árnyékában – felújított teret szombaton adják át. Ezt a napot azonban nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormányfő a lengyel államfő és delegációjának szörnyű légikatasztrófája miatt: e napon temetik az áldozatokat. Bár a rendelethez tartozó jogszabály nem zárja ki az átadóünnepséget, a hagyományőrzők mérsékletre kérik a városvezetést, a helyi Fidesz pedig közleményben tiltakozik.

Felkerestük a város jegyzőjét, aki elmondta, hogy a nemzeti gyásznapot elrendelő határozat csak a zászlók félárbocra eresztéséről, gyászlobogó felhúzásáról és az iskolai megemlékezésekről rendelkezik. A jogszabály szerint a kormányfő ilyenkor elrendelhetné azt is, hogy szabadtéri szórakozóhelyen korlátozzák a zene és a műsorszolgáltatást, de az április 13-án hozott rendelet erről nem szól. Ráadásul – amint az portálunknak a jegyző elmondta – egy ilyen téravató-rendezvény nem is minősülne szórakozóhelynek. A hagyományőrzők ennek ellenére kérik a várost a gyásznap tiszteletben tartására, az ellenzék pedig közleményben ad hangot felháborodásának.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kéréssel és felhívással fordul a város vezetéséhez, hogy a lengyel tragédia után elrendelt nemzeti gyásznap miatt a szombati Reök előtti tér átadásának műsorát a gyásznaphoz igazítsák. Ez azért is jelentős, mivel a 3. huszárezred katonái az első világháborúban lengyel földön vesztették el életüket, s így e két esemény szorosan összetartozik.

Köszönettel v. Szilágyi Árpád az egyesület elnöke!

A szegedi Fidesz szerint Botkáék durván megsértik a gyásznapot

A Fidesz szegedi szervezete nevében

Hüvös László

frakcióvezető és

Gyimesi László

, a párt helyi szervezetének elnöke „Nemzeti gyásznapon tartanak harsány kampányrendezvényt a szegedi szocialisták” címmel egy sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. „Az érzéketlenség és a tiszteletlenség netovábbja, hogy

Botka László

(MSZP) és

Ujhelyi István

(MSZP) országgyűlési képviselők a nemzeti gyásznap ellenére tartanak harsány választási kampányrendezvényt szombaton. A hivatalosan önkormányzati átadó ünnepségként közpénzen meghirdetett, és a sajtón kívül közvetlen lakossági telefonhívásokkal is propagált program durván megsérti a nemzeti gyásznap méltóságát, és alapvetően sérti a városban mindazok érzéseit, akik részvétet éreznek a lengyel népet ért hatalmas veszteség miatt. A nemzeti gyásznapra való tekintettel a Fidesz nem vesz részt a programon, hanem a nap szelleméhez méltóan – a lengyel-magyar barátság jegyében – emlékezik a sajnálatos tragédiára” – olvasható a közleményben.

Nyilatkozat a városházáról

A Fidesz képviselői az elmúlt években egy városi beruházás átadó, avató ünnepségén sem vettek részt, bizonyságát adva annak, hogy nem tudnak örülni Szeged sikerének!

Szeged Önkormányzata a Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal közösen, már ma este méltóképpen megemlékezik a lengyel áldozatokról. 18 órától mécsesgyújtást és virrasztást tartunk a Városháza előtt, ahol a hétvége folyamán minden szegedi leróhatja kegyeletét.

A mai nap folyamán továbbá valamennyi közintézményen elhelyeztük a gyászlobogót és az önkormányzati oktatási intézményekben tanóra keretében emlékeztek meg a két nép közös történelméről.

A szombati térátadó ünnepség nem egy zajos népünnepély, hanem egy Uniós beruházás - még a repülőgép szerencsétlenség előtt meghirdetett - átadása, amelynek keretében természetesen szintén megemlékezünk a katasztrófa során elhunytakról.

Kíváncsian várjuk ugyanakkor, hogy a fideszes képviselők felszólították e Újszentiván Fidesz által támogatott polgármesterét Putnik Lázárt, hogy ne tartsa meg a valódi zajos népünnepélynek számító Rétesfesztivált?

Tisztelettel: Szabó Sándor kabinetfőnök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.