Krúdy irodalmi délutánt tartanak pénteken

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

krudy_gyula_aqrpi_bacsi0108_gs

A rendezvény délután háromkor kezdődik a Nemzeti Emlékkertben a szegedi városképvédők és az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör közös programjaként. A költészet és az irodalom mellett a zene is szerepet kap. Tovább »

A városvédők szerint a városnál a helye a Virág cukrászda herendi kávéfőzőjének

2017. január 3., kedd · 55 hozzászólás

virag_terasz002kf

Azt szeretnék, ha az önkormányzat kifizetné a restaurátornak az összeget, s méltó helyen őrizné a városképi jelentőségű tárgyat. A Virág cukrászda mellett akár a múzeumban is szívesen látnák a berendezést. Tovább »

Szent-Györgyi Albert szegedi újratemetését kezdeményezik a helyi hagyományőrzők

2016. október 24., hétfő · 30 hozzászólás

koszoruzas_03_gs

Czeizel Endre néhány évvel ezelőtti felvetését elevenítette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, mely a Nobel-díjas tudós halálának 30. évfordulóján emlékezett. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

Buszmegálló viselheti az Új Magyar Hajnal Temploma nevét is

2016. április 22., péntek · 24 hozzászólás

szilagyi_csalad01_gs

Míg Nagy Sándor alpolgármester Ságvári Endrének állítana emléket, addig a városvédők a Honvéd téri református templom gyönyörű üzenetével vérteznék fel a tömegközlekedést. Tovább »

Kocsma lett a Fekete házból? – tiltakoznak a városvédők

2015. december 3., csütörtök · 20 hozzászólás

malata002

Mikor minősítették át kocsmává a Fekete házat? – vetette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, a Fekete ház utcafronti termeiben ugyanis nem kiállítások, hanem kézműves sörök várják a betérőket. A múzeumigazgató azt mondja, mivel nincs kiállításuk, egyébként is üres lenne a téli hónapokban az említett terem. Tovább »

Szegedi városképvédők migránsokról, Botkáról, plakátrongálásról: Szégyen! (FRISSÍTVE)

2015. június 19., péntek · 74 hozzászólás

plakat01kf

Szégyen! – ezzel a felirattal festették le a kormány egyik óriásplakátját a SZVSE-pálya mellett múlt héten. Úgy gondoljuk, ez az üzenet sokatmondó – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Az írást változtatás nélkül közöljük. Egyúttal jelezzük: az egyetem – ígérete ellenére – egy hete nem válaszol a plakátrongálást illető kérdéseinkre.
Tovább »

Nyilvánossá tennék az építészeti tervtanács üléseit a szegedi városvédők

2015. március 25., szerda · Hozzászólok

A sajtó és a szegedi polgárok számára is nyilvánossá tenné a Helyi építészeti és műszaki Tervtanács üléseit a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Tovább »

Szegedi városvédők: Ságvári helyett Ereky Károly nevét viselje a gimnázium!

2015. március 11., szerda · 33 hozzászólás

sagvari_tuntetes08kf

Ságvári Endre helyett Ereky Károlyt, a biotechnológia atyját tartja méltóbbnak a szegedi gimnázium névadójának a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Tovább »

Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK

2015. január 31., szombat · 2 hozzászólás

varosvedo_egyesulet06kf

Sikerek és kudarcok is bőséggel kísérték a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elmúlt bő évtizedét. A városvédők a Korona Hotelban ünnepelték 12. évfordulójukat. Tovább »

Emlékművet állítottak a pozsonyi csata hőseiért a szegedi hagyományőrzők

2014. november 6., csütörtök · 6 hozzászólás

arpad_arpad_terTölgyfa emlékművet állított az Árpád téren a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, hogy ezzel tisztelegjen történelmünk nagy küzdelme, a pozsonyi csata hősei előtt. Tovább »

Kopjafa őrzi az ’56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2014. október 23., csütörtök · 11 hozzászólás

kopjafa_avatas29_KF

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kopjafával tisztelgett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyet Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője avatta fel az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselőivel. A rendezvényen V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át. Tovább »

V. Szilágyi Árpád: Botka kultúraromboló 12 éve

2014. október 3., péntek · 34 hozzászólás

szilagyi_arpad02_gs

Az elmúlt évtizedben a városvezetés szembefordult a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesülettel, egykori fővédnökük, Botka László pedig szembement alapító okiratuk legfőbb pontjaival. V. Szilágyi Árpád, az egyesület elnöke a kultúrára fogékonyabb, együttműködőbb polgármestert vár az októberi választástól. Tovább »

Szeged-Alsóvárosra érkezett Krúdy + FOTÓK

2014. augusztus 11., hétfő · Egy hozzászólás

krudy_gyula_aqrpi_bacsi0108_gs

Tíz éve ápol baráti kapcsolatot a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület és a Krúdy Gyula Irodalmi Kör, az évforduló kapcsán egy Krúdy-portrét adományoztak v. Szilágyi Árpádnak, az egyesület elnökének. Tovább »

Dózsával szemben állhat Bálint Sándor szobra Alsóvároson + FOTÓK

2014. augusztus 4., hétfő · 11 hozzászólás

megemlekezes_koszuruzas08_gs

A száztíz éve született néprajztudósnak, Bálint Sándornak állítottak emléket a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alsóvárosi kerthelyiségben, a Bálint család egykor elbontott szülőháza mellett.
Tovább »

Szeged-Alsóvárosra került Dózsa György feje + FOTÓK

2014. július 21., hétfő · 4 hozzászólás

dozsa_gyorgy_feje07_gs

Ötszáz évvel ezelőtt, 1514 júliusában ért szörnyű véget a keresztes hadjárat vezetőjéből felkelővé vált Dózsa György élete. A szegedi néphagyomány szerint a kivégzett és felnégyelt hadvezér fejét ide Alsóvárosba küldték – az évfordulón egy faragott szoborral emlékezett meg erről a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Tovább »

Posztumusz lovagi címet kapott Bálint Sándor + FOTÓK

2014. február 15., szombat · 3 hozzászólás

balint_sandor_unokaja_est03_gsA Magyar Kultúra Lovagja címet idén ítélte oda a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a legszögedibb szögedinek, Bálint Sándornak. A neves néprajztudós elismerését unokája, Bálint Márton vette át. Tovább »

Magyar lovag lett a Csángó Rádió alapítója

2014. január 30., csütörtök · Egy hozzászólás

celesztinA Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett eseménysorozat fontos része volt a Magyar Kultúra Lovagja elismerések átadása Budapest szívében, a patinás Corinthia Hotel dísztermében, ahol a szegedi hagyományőrzők felterjesztésére a Csángó Rádió főszerkesztője is lovagi díjat kapott.
Tovább »

A szegedi városvédők helyreigazítása

2011. szeptember 6., kedd · 7 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület közleménye:

A Csongrád Megyei Bíróság 7.P.20.212/2010/10. sorszám alatt hozott ítélete alapján:

– Az Egyesület hamisan keltette azt a látszatot, hogy a Felső-Tisza parti Stadion hasznosítása során bűncselekmény történt.

– Az Egyesület valótlanul állította, hogy a telekalakítást követően létesített út a mellette lévő beruházást segíti jogalap nélkül, ezzel megsértette Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata jó hírnevét. A Bíróság eltiltotta az Egyesületet a további jogsértéstől.

Nándorfehérvári emlékhelyből színházi raktár?

2011. június 14., kedd · 2 hozzászólás

A nándorfehérvári diadal emléknapja lehet július 22-e, ha a parlament kedden elfogadja Lezsák Sándor és képviselőtársai által benyújtott határozati javaslatot. A szegedi hagyományőrzők szerint azonban városunkban az egyetlen méltó emlékhelyet, Hunyadi domborművét a Dóm téri panteonban a szabadtéri miatt elzárják, s raktárnak használják ebben az időszakban.
Tovább »

Korabeli újságcikkek Gömbös díszpolgárságáról

2011. május 27., péntek · Egy hozzászólás

A pénteki közgyűléshez kapcsolódóan egy nyílt levelet juttattak el szerkesztőségünkbe a városvédők, melyben Gömbös Gyula díszpolgári címéről szóló korabeli MTI-tudósítás mellé a Délmagyarország cikkét is csatolták, melyben a korabeli liberális párt ismeri el a miniszter érdemeit.
Tovább »

Szegeden január 4-én van vízkereszt?

2011. január 4., kedd · 65 hozzászólás

A szegedi városképvédők nyílt levélben keresték fel szerkesztőségünket, mert szerintük a múlt év végén kipostázott városi naptárban vallási érzékenységet sértő tévedés történt. A polgármesteri kabinet kiadásában elkészült, s a közel hetvenezer háztartásba eljuttatott naptárban vízkereszt napja január 6-a helyett, január 4-eként szerepel.
Tovább »

Alig egy méter széles járda a Kálvária sugárúton

2010. október 27., szerda · 13 hozzászólás

utszukulet01_gs A Kálvária sugárúton, a Dáni utca sarkától az egyetem gazdasági kara előtt futó járdaszakasz egy személyessé, alig egy méter szélességűvé szűkült. A városvédők nyílt levélben keresték fel szerkesztőségünket, hogy jelezzék ennek a veszélyességét. A 3-as villamos vonalának felújítását irányító Szeged Pólus Kft. szerint kompromisszumos megoldás született.
Tovább »

A hagyományőrzők ellenzik a Biopolisz Parkot

2010. október 12., kedd · 3 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egy nyilatkozatban reagált a Biopolisz Park tervével kapcsolatos híradásra. Az akciótervvel kapcsolatos előterjesztésről az október 13-i alakuló közgyűlésen már szavazniuk kell a képviselőknek.
Tovább »

Rákosi és Bajnai közt Botka

2010. október 2., szombat · 16 hozzászólás

1_gs A városvédők – ifjabb és idősebb Szilágyi Árpád – bemutatták új képeslapjukat a városháza előtt, ami „Szeged Nagyjai” címet viseli, és Rákosi Mátyás és Bajnai Gordon között Botka László jelenlegi polgármester fényképe látható, s amivel a várost romboló erőkre akarták felhívni a figyelmet.
Tovább »

Fél év alatt tönkrementek a padok a huszárszobornál + PANORÁMA

2010. szeptember 28., kedd · 16 hozzászólás

lofara_padok (3) A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület felkereste szerkesztőségünket, hogy felhívja figyelmünket a Reök előtti téren fél éve átadott új köztér padjainak az állapotára. Szerintük gyalázat, ha egy ilyen drága beruházásnál a térelemek alig hat hónap alatt tönkremennek, mert meglátásuk szerint a padok léceivel ez történt.
Tovább »

Botka a szegedi hagyományőrzők fővédnöke volt

2010. július 27., kedd · 18 hozzászólás

Egy felhívást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyben céljaikat ismertetik a közelgő önkormányzati választások tükrében. A nyílt levelet alább teljes terjedelmében olvashatják, melyből kiderül, hogy Botka László 2004-ig az egyesület fővédnöke volt, de a tagok visszahívták tisztségéből.
Tovább »

Volt is, meg nem is a „Botka-keresztelő”?

2010. július 12., hétfő · 17 hozzászólás

A Reök-palota előtti teret még áprilisban „keresztelte át” két városvédő Botka László téré, kifejezve ezzel kritikájukat a várospolitikával szemben. A rendőrség eljárást kezdeményezett ifj. Szilágyi Árpád ellen, aki most egy nyílt levelet küldött szerkesztőségünkbe, hogy az ügy újabb fejleményéről – a makói jegyző határozata ellen emelt kifogásáról – tájékoztasson. A levelet alább olvashatják.
Tovább »

Ki a civil, ki nem az? – nyílt levél az új egyesületnek

2010. június 23., szerda · 33 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kérdőre vonta az önmagukat „bozótharcos kultúrgerillaként” aposztrofáló új civil mozgalmat, az Összefogás Szegedért Egyesületet. A városvédők szerint a magát függetlennek hirdető szervezet Botka László mellett hivatott kampányolni. A hagyományőrzők nyílt levelét alább változtatás nélkül tesszük közzé.
Tovább »

Feljelentették, mert teret nevezett el Botkáról

2010. június 9., szerda · 25 hozzászólás

botka_ter02_gs Szabálysértési eljárást rendelt el a rendőrség egy „névmagyarázó látványterv elhelyezése” miatt. A hatóság egy portálunkon megjelent cikk alapján folytatja le az eljárást, melyen ifj. Szilágyi Árpád édesapjával új nevet adott a Reök-palota előtti térnek. A Tisza Lajos krt. táblájára a „Dr. Botka László tér” és a „Legnagyobb városképromboló (2002-2010)” feliratú matricákat ragasztották.
Tovább »

„Kampányátadó” a nemzeti gyásznapon? (FRISSÍTVE)

2010. április 16., péntek · 19 hozzászólás

A Reök előtti – viták árnyékában – felújított teret szombaton adják át. Ezt a napot azonban nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormányfő a lengyel államfő és delegációjának szörnyű légikatasztrófája miatt: e napon temetik az áldozatokat. Bár a rendelethez tartozó jogszabály nem zárja ki az átadóünnepséget, a hagyományőrzők mérsékletre kérik a városvezetést, a helyi Fidesz pedig közleményben tiltakozik.
Tovább »

Teret neveztek el Botka Lászlóról + VIDEÓ

2010. április 15., csütörtök · 68 hozzászólás

botka_ter03_gs A szegedi polgármesterről neveztek el egy teret, s avatták fel annak tábláját csütörtök reggel a város hagyományőrzői. A tér „új” neve alatt „A legnagyobb városképromboló (2002-2010)” cím is olvasható. A városvédők elmondásuk szerint akciójukkal a polgármester értékromboló látványpolitikájára akarták felhívni a figyelmet.
Tovább »

A Gulághoz hasonlítja a Reök előtti tér felújítását a városvédő

2010. február 22., hétfő · 25 hozzászólás

szoboravatas Szerkesztőségünkbe egy olvasói levelet juttatott el v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, melyben a Reök-palota előtti építkezés problémáit fogalmazza meg.
Tovább »

Városvédők köszönete a lovasszobor ügyében

2010. január 11., hétfő · 9 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egy levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben megköszöni azok támogatását, akik a 3. Honvéd Huszárezred méltó helyének, környezetének és funkciójának megtartásáért vívott küzdelmükben kiálltak mellettük, és közölték azt is, hogy egy sajtótájékoztatón még beszámolnak majd a „Lófara-ügyben” zajló perek eredményeiről.
Tovább »

Levél Boross Péter egykori miniszterelnöknek

2009. december 10., csütörtök · 13 hozzászólás

lofaragyalulva

A Reök-palota előtti teret már teljesen feltúrták, hogy előkészítsék a tér rendezését, melyről már több mint egy éve kisebb-nagyobb viharok között folyik a vita. A városvédők azt szeretnék, hogy a kegyeleti helyként funkcionáló huszárszobrot tartsák meg eredeti parttükrével együtt, míg a városvezetés szerint a tér fejlesztésével együtt jár a szobor arrébb helyezése. A városvédők szerint Boross Péter, egykori miniszterelnök sokat tehetett volna az ügy érdekében…

Tovább »

Lófara: testükkel óvják a városvédők a lovasszobrot – VIDEÓ

2009. december 4., péntek · 76 hozzászólás

_MG_6496

Pénteken reggel elkezdődött az útfelbontás a Reök-palota előtti téren. A munkások légkalapáccsal kezdték szétverni a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét körülvevő kovácsoltvas kerítés alatti betonszegélyt is, hogy kiszabadítsák a fémrészt. A helyszínre érkező ifj. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tagja bement a munkaterületre, s a szobor talapzata melletti részen lábai közé fogta a vaskerítés egy részét. A bontók erre arrébb vonultak, máshol folytatták a munkát.

Tovább »

Megyei közgyűlés: megmentenék a tévét és a szobrot

2009. december 3., csütörtök · 5 hozzászólás

kozgyules21

A Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén a Fidesz és az MSZP is felháborítónak nevezte, hogy megszüntetnék a regionális tévéstúdiókat. Ám amíg Nógrádi Zoltán, a polgári frakció tagja a kormányt, addig Kozma József, az ellenzék frakcióvezetője az MTV vezetését nevezte meg bűnösnek. A közgyűlés arra kérte a szegedi városvezetést, a belváros-rehabilitációs munkálatok ne érintés a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét, illetve annak környékét.

Tovább »

Tüntetés a Jobbikkal a “Lófaráért” – FOTÓK

2009. december 3., csütörtök · 28 hozzászólás

jobbik_24

A „Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése” elnevezésű projekt keretében december 3-án a Reök-palota előtti tér – a köznyelvben „Lófara” – lezárásával, autómentesítésével elkezdődött a belváros rekonstrukciójának egyik látványos része. Az igazi látványosságot tovább színezte, hogy délután 17 órakor tüntetők – köztük jobbikos politikusok, szimpatizánsok – vonultak a lovasszobor körüli építési területhez.

Tovább »

Bontják már a „Lófarát” – FRISSÍTVE

2009. december 3., csütörtök · 25 hozzászólás

terrendezes1

A Reök-palota előtti teret – ígéretéhez híven – december elején munkaterületté változtatta a belváros rekonstrukciójának e szakaszát végző ATV Szeged Konzorcium. Bár a városvédők továbbra is bíznak abban, hogy a 3. honvéd huszárezred hősi emlékműve a helyén marad, a teret a szoborkerttel együtt napokon belül feltúrják. A városvédők Hiller Istvánhoz fordultak, akinek igen tanulságos levelét is közzétesszük.

Tovább »

Következő oldal »