A Szőke Tisza maradványainak sorsáért aggódnak

2017. augusztus 18., péntek · 20 hozzászólás

szoke_tizsa_2015_07_gs

A legendás hajó idén lenne 100 éves, öt éve süllyedt el, 2015-ben pedig még mindig vízben voltak védetté nyilvánított alkatrészei. Ma filmvetítéssel emlékeznek a Szőke Tiszára, később konferencián tisztáznák, hogy mi történt az utóbbi időszakban a közlekedési eszközzel, mit lehet tenni az értékes gőzgépért, kormánykerékért. Tovább »

Krúdy irodalmi délutánt tartanak pénteken

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

krudy_gyula_aqrpi_bacsi0108_gs

A rendezvény délután háromkor kezdődik a Nemzeti Emlékkertben a szegedi városképvédők és az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör közös programjaként. A költészet és az irodalom mellett a zene is szerepet kap. Tovább »

Szent-Györgyi Albert szegedi újratemetését kezdeményezik a helyi hagyományőrzők

2016. október 24., hétfő · 30 hozzászólás

koszoruzas_03_gs

Czeizel Endre néhány évvel ezelőtti felvetését elevenítette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, mely a Nobel-díjas tudós halálának 30. évfordulóján emlékezett. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

V. Szilágyi Árpád: “Tiszta vizet szeretnék a szökőkútba”

2016. május 31., kedd · 8 hozzászólás

sajttaj_szokokut01_gs

A Délmagyarország napilapban megjelent “Szeged nem igényel társadalmi felajánlást” című cikkben írtakra válaszul juttatott el portálunkhoz tiltakozó levelet v. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük!
Tovább »

Lennének még tervek a Móra-múzeum szökőkútjának felújítására

2016. május 25., szerda · 39 hozzászólás

sajttaj_szokokut01_gsA Szegedi Hagyományőrző Városképvédő Egyesület tiltakozik az ellen, hogy a lakosság szavazza meg a Móra-park szökőkútjának sorsát, erről tartott sajtótájékoztatót szerdán V. Szilágyi Árpád. A városvédő úgy tudja, hogy az uniós projekt részeként megvalósuló beruházásról nem írtak ki pályázatot. Koszó József építész további terveket mutatott.
Tovább »

Buszmegálló viselheti az Új Magyar Hajnal Temploma nevét is

2016. április 22., péntek · 24 hozzászólás

szilagyi_csalad01_gs

Míg Nagy Sándor alpolgármester Ságvári Endrének állítana emléket, addig a városvédők a Honvéd téri református templom gyönyörű üzenetével vérteznék fel a tömegközlekedést. Tovább »

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson + FOTÓK

2016. március 26., szombat · 15 hozzászólás

szilagyi_arpad_feszulet1_gs

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén lezajlott eseményen részt vett B. Nagy László, Kakas Béla, Gyulay Endre és Szalay István is. Tovább »

Emlékművet állítottak a pozsonyi csata hőseiért a szegedi hagyományőrzők

2014. november 6., csütörtök · 6 hozzászólás

arpad_arpad_terTölgyfa emlékművet állított az Árpád téren a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, hogy ezzel tisztelegjen történelmünk nagy küzdelme, a pozsonyi csata hősei előtt. Tovább »

Kopjafa őrzi az ’56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2014. október 23., csütörtök · 11 hozzászólás

kopjafa_avatas29_KF

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kopjafával tisztelgett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyet Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője avatta fel az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselőivel. A rendezvényen V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át. Tovább »

Világklubok ünnepe a Koronában

2012. augusztus 16., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken a Panoráma Világklub elnöke lesz a Közéleti Kávéház vendége, aki beszámol a 9 éves szervezet eredményeiről, és a Csongrád megyei társklub is megünnepli 7 éves fennállását a Korona Szállóban 16 órától.
Tovább »

A városvédő a felelősök megnevezését követeli a Szőke Tisza ügyében

2012. március 30., péntek · 6 hozzászólás

A Szőke Tisza hajó kálváriájával kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait nyílt levelében v. Szilágyi Árpád városvédő polgár, aki hiányolja többek között a felelősök megnevezését.
Tovább »

Az összmagyarság fesztiválja Balatonlellén

2011. június 28., kedd · Egy hozzászólás

Több ezer vendégre számítanak a Balaton partján, ahol június 30-tól négy napon át, július 3-ig nyolc helyszínen több száz programmal színesítve rendezik meg az I. Magyar Világtalálkozót. A világ különböző pontjairól érkeznek vendégek, hogy e fesztiváljellegű találkozón gazdag kulturális, tudományos és más szórakoztató programok között töltsenek el négy napot.
Tovább »

Szegeden január 4-én van vízkereszt?

2011. január 4., kedd · 65 hozzászólás

A szegedi városképvédők nyílt levélben keresték fel szerkesztőségünket, mert szerintük a múlt év végén kipostázott városi naptárban vallási érzékenységet sértő tévedés történt. A polgármesteri kabinet kiadásában elkészült, s a közel hetvenezer háztartásba eljuttatott naptárban vízkereszt napja január 6-a helyett, január 4-eként szerepel.
Tovább »

Biopolisz Park: Kossuth-díjas építészek is a városvédők mellett

2010. november 22., hétfő · 6 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület nyílt levélben juttatta el észrevételeit, tiltakozást főként az Árpád tér tervezett átépítse miatt. A nyilatkozat végén jeleztük, hogy Petykó Zoltánnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjének is elküldték észrevételeiket, melyeket aláírásaikkal Kossuth-díjas építészek is támogatnak. Alább változtatás nélkül közöljük le e levelet.
Tovább »

Biopolisz Park és Komócsin

2010. november 22., hétfő · 33 hozzászólás

Avagy a hagyományőrzők nyilatkozata

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tiltakozik az ellen, hogy az önkormányzati választásokon megbukott MSZP-SZDSZ egyes többségi képviselőket is megtévesztve folytatni akarja Szeged építészeti örökségének a szegedi 3. huszárezred emlékművénél megkezdett tudatos és gátlástalan rombolását – áll az egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében.
Tovább »

Közéleti est a vörösiszapról

2010. november 2., kedd · Hozzászólok

A „vörösiszap mely a lelkeket örökre megmérgezte” címmel tart estet a Panoráma Világklub szegedi szervezete október 4-én csütörtökön 18 órai kezdettel a Korona Hotelben. A tragédia helyszínén járt szegediek mesélnek tapasztalataikról, gondolataikról. Az est házigazdája v. Szilágyi Árpád, Bősze Ferenc és felesége Ilona. Tovább »

Alig egy méter széles járda a Kálvária sugárúton

2010. október 27., szerda · 13 hozzászólás

utszukulet01_gs A Kálvária sugárúton, a Dáni utca sarkától az egyetem gazdasági kara előtt futó járdaszakasz egy személyessé, alig egy méter szélességűvé szűkült. A városvédők nyílt levélben keresték fel szerkesztőségünket, hogy jelezzék ennek a veszélyességét. A 3-as villamos vonalának felújítását irányító Szeged Pólus Kft. szerint kompromisszumos megoldás született.
Tovább »

Rákosi és Bajnai közt Botka

2010. október 2., szombat · 16 hozzászólás

1_gs A városvédők – ifjabb és idősebb Szilágyi Árpád – bemutatták új képeslapjukat a városháza előtt, ami „Szeged Nagyjai” címet viseli, és Rákosi Mátyás és Bajnai Gordon között Botka László jelenlegi polgármester fényképe látható, s amivel a várost romboló erőkre akarták felhívni a figyelmet.
Tovább »

Hagyományőrzők IV. Béla eltűnt kettős keresztjéről + PANORÁMA

2010. szeptember 20., hétfő · 11 hozzászólás

Kisebb vita robbant ki Szeged közéletében IV. Béla lovasszobrának felállítása után. Többen észrevételezték, hogy a zsűri által jóváhagyott és a közgyűlés által elfogadott eredeti terven még kezében kettős kereszttel ábrázolták a királyt, amit később lándzsára cseréltek. Többen városházi utasítást emlegettek, de a szobrász a napilap hasábjain cáfolta e feltételezést. Ez ügyben juttatott el nyílt levelet szerkesztőségünkbe v. Szilágyi Árpád.
Tovább »

Botka a szegedi hagyományőrzők fővédnöke volt

2010. július 27., kedd · 18 hozzászólás

Egy felhívást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyben céljaikat ismertetik a közelgő önkormányzati választások tükrében. A nyílt levelet alább teljes terjedelmében olvashatják, melyből kiderül, hogy Botka László 2004-ig az egyesület fővédnöke volt, de a tagok visszahívták tisztségéből.
Tovább »

Volt is, meg nem is a „Botka-keresztelő”?

2010. július 12., hétfő · 17 hozzászólás

A Reök-palota előtti teret még áprilisban „keresztelte át” két városvédő Botka László téré, kifejezve ezzel kritikájukat a várospolitikával szemben. A rendőrség eljárást kezdeményezett ifj. Szilágyi Árpád ellen, aki most egy nyílt levelet küldött szerkesztőségünkbe, hogy az ügy újabb fejleményéről – a makói jegyző határozata ellen emelt kifogásáról – tájékoztasson. A levelet alább olvashatják.
Tovább »

Feljelentették, mert teret nevezett el Botkáról

2010. június 9., szerda · 25 hozzászólás

botka_ter02_gs Szabálysértési eljárást rendelt el a rendőrség egy „névmagyarázó látványterv elhelyezése” miatt. A hatóság egy portálunkon megjelent cikk alapján folytatja le az eljárást, melyen ifj. Szilágyi Árpád édesapjával új nevet adott a Reök-palota előtti térnek. A Tisza Lajos krt. táblájára a „Dr. Botka László tér” és a „Legnagyobb városképromboló (2002-2010)” feliratú matricákat ragasztották.
Tovább »

Tisztelgés Bálint Sándor és a huszár hősök előtt

2010. május 4., kedd · Egy hozzászólás

A „legszögedibb szögedi” néprajztudós halálának 30. évfordulójára emlékeznek vasárnap délelőtt a Mátyás téren a Panoráma Világklub szervezésében a szegedi hagyományőrzők, majd délután az 1943. május 9-én felavatott huszár emlékmű előtt helyeznek el koszorúkat.
Tovább »

Eltűnőben az anyanyelvünk – előadás a Koronában

2010. április 19., hétfő · Egy hozzászólás

Érdekes nyelvkritikai előadással tart a Panoráma Világklub szegedi tagozata. Gyimóthy Gábor költő beszél arról, hogyan tűnik el magyar anyanyelvünk napjaink világszintű egységesedési folyamataiban. A „nyelvében él a nemzet”, s ha elvész a nyelv? című rendezvényt április 20-án a korona Hotelben tekinthetik meg az érdeklődők.
Tovább »

„Kampányátadó” a nemzeti gyásznapon? (FRISSÍTVE)

2010. április 16., péntek · 19 hozzászólás

A Reök előtti – viták árnyékában – felújított teret szombaton adják át. Ezt a napot azonban nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormányfő a lengyel államfő és delegációjának szörnyű légikatasztrófája miatt: e napon temetik az áldozatokat. Bár a rendelethez tartozó jogszabály nem zárja ki az átadóünnepséget, a hagyományőrzők mérsékletre kérik a városvezetést, a helyi Fidesz pedig közleményben tiltakozik.
Tovább »

Teret neveztek el Botka Lászlóról + VIDEÓ

2010. április 15., csütörtök · 68 hozzászólás

botka_ter03_gs A szegedi polgármesterről neveztek el egy teret, s avatták fel annak tábláját csütörtök reggel a város hagyományőrzői. A tér „új” neve alatt „A legnagyobb városképromboló (2002-2010)” cím is olvasható. A városvédők elmondásuk szerint akciójukkal a polgármester értékromboló látványpolitikájára akarták felhívni a figyelmet.
Tovább »

A legnagyobb magyarra emlékezik a világklub

2010. március 31., szerda · Egy hozzászólás

A legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára emlékezik a Közéleti Kávéház keretein belül a Panoráma Világklub. Tarics Péter „Aki Európából is látta Magyarországot” című könyvének bemutatójával idézik fel Széchenyi emlékét először a grófról elnevezett gimnáziumban egy rendhagyó történelemóra keretében március 31-én 12.30-kor, majd a Somogyi-könyvtárban 15.30-kor.
Tovább »

A Gulághoz hasonlítja a Reök előtti tér felújítását a városvédő

2010. február 22., hétfő · 25 hozzászólás

szoboravatas Szerkesztőségünkbe egy olvasói levelet juttatott el v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, melyben a Reök-palota előtti építkezés problémáit fogalmazza meg.
Tovább »

Világklub a Mars téri tervekről

2010. február 2., kedd · 2 hozzászólás

Az idén januárban bemutatkozó Hungarikum Világkub megtartja első közéleti estjét. A Mars tér rendezéséről mutat be Kiss István építész olyan terveket, melyeket egyszer már elfogadtak, ám más politikai, gazdasági érdekek átszabták a kész elképzeléseket.
Tovább »

Városvédők köszönete a lovasszobor ügyében

2010. január 11., hétfő · 9 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egy levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben megköszöni azok támogatását, akik a 3. Honvéd Huszárezred méltó helyének, környezetének és funkciójának megtartásáért vívott küzdelmükben kiálltak mellettük, és közölték azt is, hogy egy sajtótájékoztatón még beszámolnak majd a „Lófara-ügyben” zajló perek eredményeiről.
Tovább »

Pótszilveszterrel mutatkozik be a Hungarikum Világklub

2010. január 7., csütörtök · 4 hozzászólás

v_szilagyi_arpad A Panoráma Világklub – amely rendezvényein, kiadványain keresztül a határainkon túl élő magyarságot fogja össze – dél-alföldi társszervezete, a Hungarikum Világklub alakuló rendezvényét tartja pénteken 17 órakor a Korona Szállóban. Az eseményről és a mozgalomról v. Szilágyi Árpád, a helyi szervezet alapítója tájékoztatott.
Tovább »

Levél Boross Péter egykori miniszterelnöknek

2009. december 10., csütörtök · 13 hozzászólás

lofaragyalulva

A Reök-palota előtti teret már teljesen feltúrták, hogy előkészítsék a tér rendezését, melyről már több mint egy éve kisebb-nagyobb viharok között folyik a vita. A városvédők azt szeretnék, hogy a kegyeleti helyként funkcionáló huszárszobrot tartsák meg eredeti parttükrével együtt, míg a városvezetés szerint a tér fejlesztésével együtt jár a szobor arrébb helyezése. A városvédők szerint Boross Péter, egykori miniszterelnök sokat tehetett volna az ügy érdekében…

Tovább »

Bontják már a „Lófarát” – FRISSÍTVE

2009. december 3., csütörtök · 25 hozzászólás

terrendezes1

A Reök-palota előtti teret – ígéretéhez híven – december elején munkaterületté változtatta a belváros rekonstrukciójának e szakaszát végző ATV Szeged Konzorcium. Bár a városvédők továbbra is bíznak abban, hogy a 3. honvéd huszárezred hősi emlékműve a helyén marad, a teret a szoborkerttel együtt napokon belül feltúrják. A városvédők Hiller Istvánhoz fordultak, akinek igen tanulságos levelét is közzétesszük.

Tovább »

Nógrádi Zoltán válaszlevele v. Szilágyi Árpádnak

2009. november 17., kedd · 15 hozzászólás

A 3. honvéd huszárezred emlékművével kapcsolatban a megyei közgyűlés múlt csütörtökön határozatot szeretett volna elfogadni, melyben arra kérte volna a szegedi városvezetést, hogy a belváros rehabilitációja ne érintse a szobrot s annak parkját. A huszárszobor ügyében küzdő városvédő, v. Szilágyi Árpád jelen volt a szavazáson, s azt nehezményezte – amit nyílt levelében közzé is tett portálunkon –, hogy az egyik jobboldali képviselő, Nógrádi Zoltán távolmaradásával negatív módon befolyásolta a szavazást. Alább Nógrádi válaszlevelét olvashatják.
Tovább »

A városvédő levele Nógrádi Zoltánnak

2009. november 16., hétfő · 29 hozzászólás

A megyei közgyűlés múlt csütörtökön határozatot szeretett volna elfogadni, melyben arra kérte volna a szegedi városvezetést, hogy a belváros rehabilitációja ne érintse a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét és annak parkját. Az előterjesztésről tartott szavazás érvénytelennek bizonyult, mert a jobboldali képviselők nem voltak elegen az érvényes voksszámok eléréshez. Az ellenzékiek pedig semmilyen gombot nem nyomtak. V. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke nyílt levél formájában adott hangot felháborodásának, amit alább teszünk közé. Természetesen amint a megszólított, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő válaszol a felvetésekre, közzé tesszük azt.
Tovább »

Átszabják a belvárost, sétálóutca lesz a Somogyi

2009. november 13., péntek · 13 hozzászólás

_MG_4022

Lezárják az autóforgalom elől a Somogyi utcát, megszépül a Dugonics tér, Árpád tér, és új ruhát kap a Semmelweis utca is. Az erről szóló terveket mutatták be csütörtökön egy közmeghallgatás keretében a városházán, ahol a civilek is elmondhatták véleményüket, kérdezhettek a tervező cég munkatársaitól.

Tovább »

Parázs vita a Somogyiban tartott lakossági fórumon

2009. szeptember 11., péntek · 72 hozzászólás

A mintegy 4 milliárdos belváros-rehabilitációs projektről szóló szerdai lakossági fórummal kapcsolatban juttatta el szerkesztőségünkhöz az alábbi összefoglaló nyilatkozatot Németh János, a Mars téri kereskedők szóvivője.
Tovább »

Ismét kérdés: kié a kőbárány?

2009. augusztus 18., kedd · 11 hozzászólás

kobarany Augusztus 20-án a szegedi városi ünnepség központi eseménye a kiskundorozsmai Kőbárány Kút felavatása és megszentelése lesz. Úgy tűnik, az ötletadó és a kivitelezésben is sokat segítő civilek ismét háttérbe szorultak, a rendezvényt ugyanis valamiért a városvezetés sikereként tüntette fel a Szegedi Tükör legutóbbi száma. Tovább »

Lófara: Kasza Péter Ferenc válasza a városvédőknek

2009. július 16., csütörtök · 21 hozzászólás

Nyílt levélben fordult portálunkon szerdán Kasza Péter Ferenchez, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusához v. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke. A jogi kar oktatója korábban több hozzászólásban fejtette ki szakvéleményét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság huszáremlékművel kapcsolatos döntéséről. Alább a városvédők elnökének nyílt levelére adott válaszát olvashatják el.
Tovább »

Lófara: a városvédők levele Kasza Péter Ferenchez

2009. július 15., szerda · Egy hozzászólás

A múlt héten beszámoltunk róla: a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság egyhangú döntésével kimondta: a III. Honvéd Huszárezred emlékműve és környezete kegyeleti emlékhely, s erről tájékoztatta Botka László polgármestert. Cikkünkhöz kapcsolódva több hozzászólásban is kifejtette jogi szakvéleményét Kasza Péter Ferenc, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa. V. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke nyílt levelet intézett az egyetemi oktatóhoz, melyet alább közlünk, azzal, hogy természetesen Kasza Péter Ferenc válaszának is helyet biztosítunk majd portálunkon. Tovább »

Itt a határozat: a Lófara kegyeleti emlékhely!

2009. július 9., csütörtök · 41 hozzászólás

lofaraA 3. Honvéd Huszárezred emlékműve és környezete a hatályos törvény értelmében kegyeleti emlékhely –  mondta ki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. A testület egyhangú döntéssel nyilvánította ki: ellenzi a szobor áthelyezését. Minderről tájékoztatják Botka Lászlót, Szeged polgármesterét. Időközben a szobor készítője, Gách István Amerikában élő leszármazottai is nyilatkoztak arról, hogy az eredeti helyén szeretnék megtartani az emlékművet. A szerzői jogvédelem 2032-ig illeti meg az örökösöket… Tovább »

Lófara-ügy: Botka nem az érveket, a civileket támadja

2009. június 28., vasárnap · Hozzászólok

huszarszobor1Újabb fejezetéhez érkezett a szegedi Lófara-ügy. Az első fokon eljáró hatóság, Makó jegyzője tudomásul vette a szegedi önkormányzat bejelentését a huszáremlékmű áthelyezési és restaurálási munkálatait illetően. Ez ellen a szegedi városvédők fellebbezést nyújtottak be. Miközben a szobrot a városvezetés utasítására már le is emelték talapzatáról, Botka László a másodfokról kizáratná a civileket, akiknek szerinte nincs joguk fellebbezni az ügyben. Tovább »

A „Sakkmesterek” végül csak leütötték a huszárt

2009. június 13., szombat · Hozzászólok

A városvédők szerint nem volt építési engedély: rendőrségi bejelentést tettek

huszarszobor1Szombaton kora reggel, hat óra környékén bontani kezdték a 3. Honvéd Huszárezred szobrát a Reök-palota előtt. Közel féléves civil küzdelem után sem sikerült az érdekvédőknek rábírniuk a városvezetést, hogy alakítsa át úgy a tér szépítésének tervét, hogy a kegyeleti emlékhely a helyén maradhasson.  A bontás miatt rendőrségi bejelentést tettek a városvédők, mert szerintük nincs érvényes építési engedély. Tovább »

Stadioncsonkítás és két feljelentés

2009. március 25., szerda · Hozzászólok

Ismét a rendőrség vizsgálatát kérték a civilek Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben, ezúttal egy, a Felső Tisza parti sportpályáról leválasztott telekrész miatt. És ahogy egy héttel ezelőtt a Ligetfürdő kapcsán fellépő civil szervezetet, úgy a “Szeged-pálya” esetleges visszaélései miatt szót emelő Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesületet is feljelentette a város jó hírnév csorbítása miatt. Tovább »