Közélet

Kiss-Rigó László: „Kötelességünk szolgálni a társadalmat”

Kiss-Rigó László: „Kötelességünk szolgálni a társadalmat”

2010. március 16., kedd
Kiss-Rigó László: „Kötelességünk szolgálni a társadalmat”

Először adományozott a Csongrád Megyei Közgyűlés „Csongrád Megye Díszpolgára – Civitate Honoris Causa Donatus Comitatus Csongradiensis” címet, melyet a március 14-én rendezett Nemzeti est keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vehetett át.

– A díj átvételekor úgy fogalmazott, a megtisztelő cím nem önnek szól, hanem annak a közösségnek, amit vezet.

– Ez az elismerés egy kötelezettséget, biztatást jelent a jövőre nézve. Mindent megteszek, hogy minden jó szándékú partnerrel együttműködve minél többet tehessek a jövőben is az egyházmegyéért.

– A fiatalság nevelésében egy új színtért nyílt, amikor tavaly év elején megkezdődtek a beiratkozások az ön által is támogatott gyulai Grosics Gyula Futballakadémián. Mi az ott folyó képzés koncepciója?

– Annak a folyamatnak, ami az akadémián történik, három területe van: a nevelés, az oktatás és a képzés. Mindhárom területen a sokszor megfogalmazott, de sokak által nem érthetőnek tartott keresztény értékrendet képviseljük azok számára, akik ezt igénylik. Ennek szerves része a nemzettudat, az identitás, a természeti, történelmi és kulturális, lelki-szellemi környezet védelme, ápolása, fejlesztése. Állandóan fejlődünk mind a személyi, mind a tárgyi feltételekben. Öröm számomra, hogy egész Kárpát-medencéből jelentkeztek fiatalok: Erdélyből, Délvidékről és Ukrajnából is.

– Hol tart most az akadémia?

– Jelenleg az intézmény fele működik, két korosztály – a serdülő A és B –, két csapat indult már az idén a bajnokságban is. Ez egészül majd ki az ifjúsági A és B korosztállyal. A legkisebbek, az 5-6. osztályosok (serdülő B) még nem kollégiumi elhelyezéssel vesznek részt az akadémia életében, míg a serdülő A – 7-8. osztályosok – már igen. A személyi feltételeket is kialakítottuk, a szakmai stáb olyan kiváló sportemberekből, futballistákból, edzőkből tevődik össze, mint

Máté János, Horváth Péter, Takács László

és

Baranya István

. Ebben az évben béreltünk egy kollégiumi részt, illetve a sportpályákat. Most indul a saját objektumunk építkezése, amit október 25-re szeretnénk befejezni, mert a dóm és Dóm tér a nyolcvanéves évfordulóját ünnepli.

– A nevelés után térjünk át a közéletre. Nyakó István, az MSZP szóvivője nemrégiben nehezményezte, hogy egy hódmezővásárhelyi fórumon nyilvánosan is megfogalmazta véleményét, miszerint ma csak egy olyan párt van Magyarországon, amely képviselni tudja a keresztény egyház által vallott értékeket. Felvetődött, hogy szabad-e egyházi személyeknek ilyen szintű kijelentéseket tenni.

– Nem az a kérdés, hogy szabad-e, hanem hogy van-e értelme, hasznos-e erkölcsi értelemben a közösség szempontjából, amelyet képviselünk. Ha egy bármilyen közösség vezetője, képviselője olyan kijelentést tesz, amely a közösséget megoszthatja, az káros, ha viszont olyat, ami összefogja, az hasznos. A magam nevében úgy fogalmaztam, hogy most Magyarországon egyértelmű a helyzet, aki ezt kimondja, nem megoszt, hanem egységet kovácsol a saját közössége irányában. Másrészt pedig egy püspök ilyen dolgokról nem azért nyilatkozik, hogy felfelé vagy lefelé kerüljön a tetszési indexen, vagy a népszerűségi listán – számomra ez közömbös. Én magam nem vagyok politikus, nekem ez teljesen mindegy, a lelkiismeretem és a kötelességem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell vennem. Márpedig egy püspöknek, mint minden kereszténynek, olyan dolgokban, amelyeket erkölcsileg is lehet értékelni, az álláspontját világossá kell tenni, arról tanúskodni kötelessége. – Meg is invitálta a szóvivőt Szegedre, hogy együtt tisztázzák a helyzetet, sajtóhírek szerint Nyakó István el is fogadta a meghívást, van már konkrét időpont? – Nem született még meg a dátum, próbálok én is személyesen egyeztetni. – Hogyan néz ki ön szerint az állam és az egyház egészséges viszonya? – Az egyház és az állam különválasztása nem a keresztények társadalomból való intoleráns kirekesztését jelenti. Az egyház és az állam egészséges kapcsolatában egymás autonómiáját kölcsönösen tiszteletben tartva saját tekintetükben keresik annak a módját, hogy minél jobban együttműködhessenek az egész társadalom javára, amelynek szolgálata mind az államnak, mind az egyháznak kötelessége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.