Közélet

Polgármesteri ankét: Botkát elszomorítja a démonizálás

Polgármesteri ankét: Botkát elszomorítja a démonizálás

2010. január 21., csütörtök
Polgármesteri ankét: Botkát elszomorítja a démonizálás
Már többéves hagyományra tekint vissza, hogy az év első hónapjában a Közéleti Kávéház programsorozatának keretében számol be a polgármester múltról s jövendőről, főként a sikerek tükrében. Botka Lászlót Tráser László, a Magyar Rádió Szegedi Stúdiójának munkatársa kérdezte csütörtök este a városháza dísztermében. Indításként a résztvevők ismét megnézhették a „beszámol a polgármester” című road-show városi fejlesztéseket feldolgozó reklámfilmjét. Ezután a moderátor az elmúlt évek nagyberuházásainak sorba vételére kérte a város első emberét. Megtudhattuk, hogy bár az M43-as átadása csúszik, az elkerülő első szakasza márciusig elkészül, a befejező második szakaszt pedig ősz kezdetéig mindenképp átadják. A tömegközlekedés-fejlesztéssel kapcsolatban Botka László elmondta, hogy az 1-es villamos vonalán február végéig fel kell oldani a vágányzárat, március végéig el kell készülnie a teljes vonalnak. A Boldogasszony sugárút csúszása miatt már 150 millió forintnyi kötbért számoltak fel. A Reök előtti tér tavasszal készül el, a Mars tér pedig őszre kapja meg új „ruháját”. A csúszásokkal kapcsolatban a polgármester egy hasonlatot hozott fel példának: mikor egy család lakásfelújításba fog, a festőtől kezdve a vízvezeték-szerelőig mindenkinek a munkáját koordinálni kell. A Napfényfürdőről pedig megtudhattuk, hogy márciusban már vendégeket fogad.

Válság: nincs gyár, nincs tömeges elbocsájtás

Botka László megnyugtatta a szegedieket, hogy a tömegközlekedési nagyprojekt miatt nem emelkednek a jegyek, a fürdő esetében pedig a helyi lakosok külön kedvezménnyel vehetik igénybe az új létesítményt. A sok vitát kavart Reök előtti lovasszoborral kapcsolatban azt mondta, hogy többek között azért is szereti Szegedet, mert mindig meg tudja lepni, nem érti például, hogy egy megszépült tér, egy felújított szobor miért szúrja a szemét bizonyos köröknek. A felújítások méltatása után Botka beszélt arról is, hogy a város lakossága közel 6000 emberrel növekedett, ami szerinte a fejlődésnek köszönhető. A munkahelyteremtésekkel kapcsolatban pedig utalt arra, hogy mivel Szegednek nincsenek tömeges munkaerőt foglalkoztató gyárai, nem voltak tömeges elbocsájtások sem. Ezután a város első embere az egészségügyi integráció előnyeiről szólt, többek között az új klinikai tömb építésének tervéről, amely tavasszal kezdődik.

Botka: szomorú ha egy kampányban démonizálnak

A 2010-es választásokkal kapcsolatban Botka kifejtette, hogy a voksolás nem róla szól, miszerint „Botka marad-e a polgármester”, hanem arról, hogy ki vezeti a várost, a választók kire bízzák e feladatot. Ő öt választást nyert már, és jelen esetben nem a politika érdekli, sokkal inkább az építkezés, mert mint mondta, ő egy teljesítménycentrikus ember. A választásokkal kapcsolatban – mint ahogy a múlt év végi beszámolóiban – most is elmondta, óvakodjon mindenki attól, aki ellenségképet mutat fel. Mert annak mindig új ellenségre van szüksége, és ez az ország történetében eddig soha nem vezetett jóra. Hozzátette azt is, hogy nagyon szomorú, mikor azt tapasztalja, hogy egy kampányban valaki az ellenfél démonizálására törekszik. Botka úgy fejezte be a beszélgetést, hogy ő optimista alkat és hisz abban, hogy a választók sem a demagógiának, sem a félelemkeltésnek nem fognak bedőlni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.