Közélet

Ígéretek nyomában – nyoma sincs a műfűnek?

Ígéretek nyomában – nyoma sincs a műfűnek?

2009. augusztus 31., hétfő
Ígéretek nyomában – nyoma sincs a műfűnek?
A tavalyi hírekkel és ígéretekkel szemben nem épülnek műfüves focipályák Szegeden; belátható időn belül biztosan nem. Bár a tervek szerint már állniuk kellene a kispályás grundoknak öt iskolában és egy játszótéren, de a manapság oly gyakran emlegetett „felelős”, a gazdasági válság itt is közbeszólt. A közgyűlés tavaly június 27-én megszavazta azt a szándéknyilatkozatot, amelyben a Postás-futballpálya szabályozási és településrendezési tervét sport és rekreációs minősítésről kereskedelmivé változtatták volna, egy új vevő, a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. kérésére, amely ennek fejében hat műfüves pályát épített volna 2009. augusztus 31-ig. Az üggyel kapcsolatban először a helyi napilapban látott napvilágot a hír Műfüves pályák – ajándékba címmel. Az újság azt írta, hogy a leromlott állapotú sportpálya egy olyan befektető kezébe kerül, aki az átminősítésért cserébe hat műfüves pályát épít iskolákban és egy játszótéren. Az írás szerint Nagy Sándor (SZDSZ) alpolgármester megerősítette a hírt, de hozzátette, hogy az önkormányzat településrendezési szerződésbe foglalja, milyen területfejlesztést vár el a vevőtől. Ehhez, valamint a terület átminősítéséhez természetesen közgyűlési döntésre van szükség. A beruházás határideje 2009. augusztus 31. Az építkezést azonban máig nem kezdték el, s valószínű, hogy az iskolaszezonban nem is fogják. Először a dokumentumok között kutakodtunk.

Alpolgármesteri ígéret bizottsági jegyzőkönyvben

Az előterjesztést Szentgyörgyi Pál (MSZP) sportért is felelős alpolgármester szignálta. A 2008. június 24-i sportbizottsági ülés jegyzőkönyvének ide vonatkozó részében az alábbiakat olvashatjuk: „Dr. Szentgyörgyi Pál: Településrendezési szerződést kíván kötni az önkormányzat a Porsche Ingatlankezelő Kft.-vel. A Dorozsmai úton található volt Postás-sporttelep mára funkcióját vesztette, és tulajdonosa a területet értékesítette. A Porsche Hungária vette meg az adott területet, melyen regionális autószervizt kíván építeni. Ez egy magánvállalkozás.Mivel a sporttelep megszűnik, a város szemszögéből sportfunkció-kiesésről van szó. Az önkormányzat akkor kívánja támogatni a beruházót, ha közösségi beruházást is vállal. A beruházó a településrendezési szerződésben vállalja, hogy Szegeden öt oktatási intézményben plusz egy játszótéren műfüves pályákat épít. Az eredeti tervben nyolc iskola, plusz a játszótér szerepelt. Az OLLÉ program keretében megadott műszaki paramétereket használva a tervezett intézményekben a műfüves pályák elkészítésének költsége kb. 180 millió forint lenne. A Porsche Hungária bruttó 120 millió forinttal vállalta az elkészítést.”

A megszavazott előterjesztés

Itt pedig álljon egy részlet a közgyűlés által három nappal később elfogadott előterjesztésből: „A forgalmas Dorozsmai út csomópontjánál található korábbi rekreációs célú sportterület mára funkcióját vesztette és tulajdonosa a területet értékesítette. A jövőbeni tulajdonos (Porsche Hungária Kft. – a szerk.) befektetési szándékainak megvalósíthatósága érdekében kérte a szabályozási terv és a településszerkezeti terv módosítását (a kft. regionális autószalont és -szervizt kíván a területen létesíteni). Ezen átsorolás folytán a jelenlegi funkció megszűnik, ennek kompenzálásaként a Beruházó a településrendezési szerződésben vállalja, hogy a Makkosházi Általános Iskola, a Deák Ferenc Gimnázium, a Tabán Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, az Alsóvárosi Általános Iskola, valamint a Bartók téri játszótér területén műfüves pályákat alakít ki. Ezen kötelezettséget Beruházó 2009. augusztus 31. napjáig köteles teljesíteni. Ezen határidő elmulasztása esetén napi 50.000,-Ft, felső határ nélküli kötbér megfizetésére lesz köteles. A Beruházó gazdasági tevékenységéhez szükséges szabályozási terv módosításra várhatóan Szeged MJV Közgyűlésének 2008. őszén esedékes ülésén kerülhet sor.”

A cég szerint szerződés nincs

Mivel a határidő hétfőn lejár, felhívtuk a Porsche Hungária kommunikációs igazgatóját, Vérten Sándort, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a cégnek először a jelenlegi piaci helyzetből fakadó problémákat kell megoldani, nem tud konkrét időpontot mondani a pályák építésének kezdetével kapcsolatban. A várossal való szerződéskötési folyamatokat pedig felfüggesztették. Megkeresésünkre Szentgyörgyi Pál alpolgármestert titkárnőjén keresztül azt üzente, hogy nem történt adásvétel, és nem minősítették át a Postás-pálya területét. Felhívtuk a pálya jelenlegi tulajdonosát, az Öreg-Duna-menti Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amelynek képviselője megerősítette az értesülésünket: a Porsche nem vette meg a területet, a cég tovább keresi a megfelelő vevőt. A város sportjáért aggódók tehát továbbra is várják, hogy ne csak deficit érje a sportot a pályák bezárása miatt, hanem végre épüljön is valami.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.