Közélet

Balogh Gyula: „Vegyétek vissza Magyarországot!”

Balogh Gyula: „Vegyétek vissza Magyarországot!”

2009. július 6., hétfő
Balogh Gyula: „Vegyétek vissza Magyarországot!”
baloghgyula1

Az Amerikai Magyar Szövetség levélben kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne hívja meg Bajnai Gordon magyar kormányfőt Washingtonba, mivel a szövetség szerint „egy jelenlegi meghívás megerősítené azt a látszatot, hogy az Egyesült Államok a szocialistákat (a kommunisták jogutódjait) pártfogolja, a demokratikus ellenzékkel szemben” - adta hírül a Magyar Nemzet . A levél egyik aláíróját, Balogh Gyulát, a Szövetség alelnökét az Árpád téren tartott, a pozsonyi csatáról szóló megemlékezést követően kérdeztük.

- Obama elnöknek írt levelükben úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi politikai körülmények között egyáltalán nem indokolt, és mindkét ország érdekeivel ellentétes lenne Bajnai Gordon meghívása Washingtonba.

- Szövetségünk igyekszik a háttérben maradni és onnan segíteni a két ország közötti kapcsolatokat. Most azonban úgy éreztük, meg kell szólalnunk, mert aggódunk a magyarországi helyzetet látva. Nem tartjuk indokoltnak a külügyminiszteri tárgyalások során felvetődött meghívás kérdését, mert a jelenlegi, ideiglenes kormány miniszterelnökének meghívása a választások előtt rövid idővel azt a látszatot keltené, hogy amerikai részről az MSZP-t támogatják. Ezt a magyar belügyekbe való beavatkozásként is értelmezhetnénk.

- Mit gondol, milyen eredménye lehet ennek a levélnek?

baloghgyula4

- Az én szívemben Magyarország az első helyen van, Obama elnökében viszont talán csak a másodikon vagy harmadikon.

(nevet)

A politikában nem lehet tudni, mi fog történni, de úgy érezzük, az amerikai elnök valószínűleg inkább az amerikai állampolgárokra fog hallgatni egyes kérdésekben. Ezért tartottuk fontosnak, hogy nyilvánosan állást foglaljunk a magyar kormányfő mostani meghívásával szemben. A levélben egyébként azt javasoltuk, hogy a két ország vezetője közötti találkozót kedvezőbb időpontban, az elkövetkezendő választások és az új magyar kormány beiktatása után tartsák meg.

- Az Árpád téri koszorúzáskor azt mondta a rendezvény résztvevőinek, hogy az országban uralkodó szörnyű helyzetet az itt élőknek kell megoldani.

- Vendégként vagyok itthon, de elszomorító látnom, hogy mi történik a hazámban. Igen, azt mondtam az imént: vegyétek vissza Magyarországot! Mi igyekszünk segíteni, amiben tudunk, de ezt az aggasztó állapotot csak itt lehet felszámolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.