A pozsonyi csata emlékére záporoztak a nyílvesszők Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap · Egy hozzászólás

nyilzapor57_gs

„Hujj, hujj! Hajrá!” – hangzott a csatakiáltás az ópusztaszeri íjásztalálkozón, ahol 6-800 hagyományőrző lőtt egyszerre, így emlékezve a dicsőséges pozsonyi csata 1110. évfordulójára. A XI. Nyílzápor és íjásztalálkozón átadták az Arany Nyílhegy Díjat is, amit idén Oláh Cucu Imre érdemelt ki. Tovább »

A Puszták aranya Ópusztaszeren + FOTÓK

2017. június 18., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas15_gs

A nagyszentmiklósi aranylelet másolatait, a honfoglaló magyarság régészeti hagyatékait, valamint az avarok ötvösművészetét is felvonultatja a Puszták aranya című tárlat, amit a XI. Nyílzápor és íjásztalálkozóhoz kapcsolódóan nyitottak meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Tovább »

Elsötétült Ópusztaszer felett az ég a nyílvesszőktől + FOTÓK

2016. június 25., szombat · Hozzászólok

nyilzapor061kfEzerötszáz íjász, bajvívó harcosok és lovas vitézek elevenítették fel a 907-es pozsonyi csata pillanatait az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett téren, immár tizedik alkalommal. Akárcsak a X. századi csatában, záporoztak a nyílvesszők az ellenséges hajóflottákra.
Tovább »

A pozsonyi csata: ma sem ismerjük pontosan, mégis vitathatatlanul fontos

2015. július 9., csütörtök · 2 hozzászólás

opusztaszer_beharangozo10_gsA 907-ben lezajlott csata végleg biztosította, hogy miénk maradjon a Kárpát-medence. Az összecsapás ismeretlenebb momentumain kívül beszélgettünk az ütközet újrafelfedezésének történetéről, a legújabb magyar őstörténeti kutatásokról és a történelmi tévhitekről is Petrovics István történésszel, az SZTE Bölcsészettudományi Kar docensével. Tovább »

Ezernyi nyílvessző hasította Ópusztaszer egét + FOTÓK

2015. június 6., szombat · Egy hozzászólás

ijasztalalkozo47_gs
Ezernyi íjász, több száz bajvívó harcos és tucatnyi lovas vitéz elevenítette fel a 907-es pozsonyi csata pillanatait az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett téren. Akár egy Árpád-kort megidéző film forgatásának helyszínére csöppentek volna a látogatók: harcosok és íjaik együtt feszültek az ellenséges nyugati haderőkkel szemben.
Tovább »

Újból nyílzápor takarja el a Nap sugarait Ópusztaszeren + FOTÓK

2015. június 5., péntek · Hozzászólok

opusztaszer_beharangozo22_gs

Több mint száz hagyományőrző, ezernél is több íjász jelenik meg a világ legnagyobb íjásztalálkozóján. Érdemes kilátogatni idén is Ópusztaszerre IX. Nyílzápor és Íjásztalálkozóra. Tovább »

Emlékművet állítottak a pozsonyi csata hőseiért a szegedi hagyományőrzők

2014. november 6., csütörtök · 6 hozzászólás

arpad_arpad_terTölgyfa emlékművet állított az Árpád téren a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, hogy ezzel tisztelegjen történelmünk nagy küzdelme, a pozsonyi csata hősei előtt. Tovább »

Balogh Gyula: „Vegyétek vissza Magyarországot!”

2009. július 6., hétfő · 8 hozzászólás

baloghgyula1Az Amerikai Magyar Szövetség levélben kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne hívja meg Bajnai Gordon magyar kormányfőt Washingtonba, mivel a szövetség szerint „egy jelenlegi meghívás megerősítené azt a látszatot, hogy az Egyesült Államok a szocialistákat (a kommunisták jogutódjait) pártfogolja, a demokratikus ellenzékkel szemben” – adta hírül a Magyar Nemzet . A levél egyik aláíróját, Balogh Gyulát, a Szövetség alelnökét az Árpád téren tartott, a pozsonyi csatáról szóló megemlékezést követően kérdeztük. Tovább »

„Gárdafóbia” miatt diktatórikus rendőri intézkedés?

2009. július 4., szombat · 2 hozzászólás

koszoruzas13„Diktatúrára emlékeztető intézkedéseket tapasztaltunk Szegeden” – ezzel a szavakkal kereste fel szerkesztőségünket egy neve elhallgatását kérő olvasónk. Szavai a pénteki 907-ben lezajlott dicsőséges pozsonyi csata megemlékezésére utaltak, ahol a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület és a sas íjászok kíséretében Fekete Pál történész mondott beszédet, s mikor aktuálpolitikai vetületeket szőtt mondataiba, a helyszínre lakossági bejelentés miatt érkezett járőrök félbeszakították szavait. Tovább »

Pozsonyi csata Szegeden – koszorúzás rendőrökkel

2009. július 3., péntek · 6 hozzászólás

koszoruzas17A 907-ben lezajlott dicsőséges pozsonyi csatáról emlékezett meg a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület az Árpád téren. Az ünnepi beszédet és a koszorúzást kellemetlen incidens zavarta meg, amikor a szónok beszédét félbeszakították a helyszínre érkező rendőrök.
Tovább »

Árpád, sávok nélkül

2008. május 30., péntek · Egy hozzászólás

Az eltűnt fa nyomában

Tavaly volt a honfoglaló magyarokat vezető Árpád fejedelem halálának és a magyarság Kárpát-medencei megtelepedése szempontjából jelentős pozsonyi csata 1100. évfordulója. Szegeden domborművet, emlékkövet és emlékfát állítottak, ez utóbbi azonban kipusztult. Reméljük, a fát előbb-utóbb pótolják és árnyékát egy olyan világra veti majd, ahol a politikai viták középpontjában nem zászlók állnak, hanem az emberek, s kevéssé a régmúlt és inkább a jövendő.

Tovább »