Közélet

Létezik magyar ügy is

Létezik magyar ügy is

2009. május 15., péntek
Létezik magyar ügy is

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) pénteki, budapesti ülésén Orbán Viktor azt mondta, hogy az autonómiatörekvések korszerű törekvések, amelyeket Magyarországnak kötelessége támogatni, majd hozzátette, jó esély van arra, hogy a határon túli magyarok ügye ismét fontos politikai kérdéssé válik - számol be az eseményről az mno.hu.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: egy támogatás értékét elsősorban az határozza meg, hogy a támogatónak mekkora ereje van, márpedig a magyar érdekérvényesítés gyenge, „Európában súlytalanok vagyunk". „Mindannyiunknak érdeke, határon belül és határon kívül, hogy lezárjuk azt a korszakot, amely Magyarországot legyengítette (...), amely felszámolta a nemzetpolitikát, amely nem törődött és ma sem törődik a Kárpát-medencei magyarokkal, (...) sőt nyíltan hátat fordít a határon túli magyaroknak" - fogalmazott. Orbán hozzátéve: a jó hír az, hogy ez már nem tart soká, a változás elindult, úton van, és „reményeink szerint be is fog következni".

„Ha van koszovi és tibeti ügy, akkor létezik magyar ügy is"

Tőkés László

a tanács ülésének kezdetén mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig alkalmazott „hagyományos módszerrel", csak a nyilvános közvita szintjéig jutott el a határon túli magyar önrendelkezés ügye az EP-ben, a célként megjelölt „egységes európai kisebbségvédelmi rendszer kimunkálása" nem valósult meg. Ezért szükséges a magyar ügy markáns, egyedi módon való kezelése. „Ha van koszovói és tibeti ügy, akkor létezik magyar ügy is" - fogalmazott Tőkés László, hozzátéve: ha az anyaországban tízmillió magyart megillet az önrendelkezés joga, akkor a korlátozott önrendelkezés joga a határon túli magyarokat magától értetődően megilleti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.