Nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

Carles Puigdemont katalán elnök szerda esti beszédében a várakozásokkal ellentétben mégsem kiáltotta ki Katalónia függetlenségét. „Nem értünk egyet mindenben, de követnünk kell a demokrácia békés útját. Csak a párbeszéd visz előre.” – fogalmazott az elnök a barcelonai parlamentben. Tovább »

Küzdelmes és hosszú út vezet a székelyföldi autonómia megszerzéséig

2016. október 30., vasárnap · Hozzászólok

Küzdelmes és hosszú út vezet az autonómia megszerzéséig, bár elvi kifogás nem lehet ellene, nincs olyan nemzetközi testület, amely azt mondaná, kötelező megadni az autonómiát – hangsúlyozta Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Kincses Előd: Erdély autonómiájáról nem lehet lemondani

2016. június 22., szerda · Egy hozzászólás

Erdély autonómiájáról nem lehet lemondani, hiszen ha nem lesz autonómia, akkor a kisebbségi sorba taszított magyarság hosszú távon nem fog fennmaradni – jelentette ki kedden Kincses Előd ügyvéd Brüsszelben, a Balassi Intézetben rendezett Marosvásárhely fekete márciusa című könyve második angol nyelvű kiadásának bemutatóján.
Tovább »

Tőkés László: “Az autonómia kérdése nem kishitűeknek való!”

2014. december 16., kedd · 4 hozzászólás

tokes3

Tőkés László erdélyi Európai Parlamenti képviselővel beszélgettünk a romániai rendszerváltozás 25. évfordulójának alkalmából az ellopott rendszerváltozásról, a romániai magyarok esélyeiről, képviseletéről, autonómiáról, a magyar külpolitikáról. Tovább »

Fókuszban a Kalmár-jelentés: a magyar diplomácia sikeréről Szegeden + FOTÓK

2014. június 3., kedd · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc07_gs

A nemzeti kisebbségek mozgásterét bővítő Kalmár-jelentés volt a témája a Közéleti Kávéház hétfői estjének, melyen Kalmár Ferenc volt ET-képviselő a nemzetpolitikai áttörésnek is titulált jelentés elkészítéséről és annak lehetséges következményeiről is szólt. Tovább »

Kalmár Ferenc: mérföldkő lehet a nemzeti kisebbségekről szóló ET-jelentés

2014. április 26., szombat · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gs

Az Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól szóló paragrafusokat és az autonómia bevezetésének kérdéskörét – emelte ki Kalmár Ferenc, az ET magyar delegációjának tagja a most elfogadott dokumentum két fontos megállapítását. Tovább »

Kalmár Ferenc: Januárra készül el az európai etnikai kisebbségekről szóló jelentés

2013. november 21., csütörtök · 5 hozzászólás

kalmar_ferenc_gsAz Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Elleni Bizottság Kalmár Ferencet bízta meg a „Hagyományos európai etnikai kisebbségek helyzete és jogai” című jelentés elkészítésével. A ET-képviselő legutóbb Finnországban tájékozódott, decemberben pedig Szerbiába készül. Tovább »

Kalmár Ferenc: A magyarok annyit kérnek, mint ami más európai nemzetnek jár!

2013. október 29., kedd · 12 hozzászólás

kalmar_ferenc01_gs„A magyarság, bárhol is éljen, nem fogadja el, hogy másodrendű polgára legyen Európának, de azt sem, hogy másodrendű, hazátlan nemzetként kezeljék” – szögezte le Kalmár Ferenc (KDNP) a Parlamentben napirend előtti felszólalásában. Tovább »

Tánccal és népzenével demonstráltak a székelyföldért Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2013. október 25., péntek · 8 hozzászólás

roman_konzulatus_neptanc14_gsNéptánccal, népzenével és népdallal tiltakozott a Magyarok Szövetsége a szegedi Román Főkonzulátus előtt a székelységet érintő diszkriminatív törvénykezés miatt. A szervezők egy petíciót is át kívántak nyújtani a konzulátus dolgozóinak, azonban nem fogadták őket. Tovább »

Izsák: Székelyföldért megmozgatjuk a világot

2013. március 10., vasárnap · Hozzászólok

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi demonstráción kijelentette: a vasárnapi autonómiatüntetésnek azt kell üzennie Románia kormánya számára, hogy Székelyföldért képesek megmozdítani az egész világot.
Tovább »

Tőkés László: legyen 2013 az autonómia éve!

2013. január 4., péntek · Egy hozzászólás

Legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára! – javasolta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőivel közösen tartott pénteki nagyváradi sajtóértekezletén.
Tovább »

Dél-Szlovákiában nem fenyeget az autonómia

2011. július 27., szerda · Hozzászólok

Dél-Szlovákiában nem reális a területi autonómia, ezzel a kérdéssel felesleges is foglalkozni. Magyarországnak nem kellene saját problémáit a területi autonómia kérdésének feszegetésével elfednie – mondta a Felvidek.ma szerint a Most-Híd alelnöke.
Tovább »

Kerékpáron az erdélyi autonómiáért

2011. július 15., péntek · Egy hozzászólás

Több mint kétszázan 240 kilométert készülnek megtenni négy nap alatt jövő héten a székelyföldi autonómia érdekében. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezését minden magyar politikai szervezet felkarolta, és több tucatra tehető az akciót támogató civil szervezetek, vállalkozások száma – adja hírül az Erdély Ma hírportál.
Tovább »

Beindult a “A vajdaságiak jobbat érdemelnek” kampány

2011. január 30., vasárnap · 2 hozzászólás

Aleksandar Jovanović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnöke pénteken, Újvidéken kijelentette, Vajdaságban mindaddig nem fognak jobban élni, amíg a tartománynak és a helyi önkormányzatoknak nem adják vissza vagyonukat és eredeti jövedelemforrásaikat, írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.
Tovább »

Vajdaság kirakatautonómiája

2010. október 31., vasárnap · Hozzászólok

Jovan Komšić politológus a Vajdaság – tíz évvel később elnevezésű tanácskozáson kijelentette, hogy ennek a tartománynak Szerbiában csak kirakatautonómiája van. Úgy értékelte, hogy Szerbiában jelenleg nincs meg a készség elismerni Vajdaság kulturális, gazdasági és politikai sajátosságait, írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.
Tovább »

Kövér László: meg kell alkotni a hiányzó nemzetstratégiát

2010. augusztus 28., szombat · Egy hozzászólás

A magyar kormánynak végre meg kell alkotnia az évtizedek óta hiányzó nemzetstratégiát – jelentette ki Kövér László, a Rákóczi Szövetség nyári táborán részt vevő erdélyi és felvidéki fiatalok előtt.
Tovább »

Semjén és Tőkés az autonómiáról Tusványoson

2010. július 27., kedd · Egy hozzászólás

Milyen esély kínálkozik a határon túli magyarok autonómia elképzeléseinek megvalósítására? Milyen szerepet tölthet be a folyamatban a magyar kormány? Többek között ezekről nyilatkozott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Tőkés László EP-képviselő a Duna Televíziónak Tusnádfürdőn, a 21. nyári szabadegyetemen. A két politikus a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács ülésén tartott előadásukat követően ült a Duna TV kamerái elé.
Tovább »

VMDP: A Magyar Nemzeti Tanács porhintés

2010. június 23., szerda · Hozzászólok

Csak az autonómia jelent megoldást

5 A Szegeden élő vajdasági magyarok érdekvédelmi, kulturális szervezetének, a VMDK-nak utolsó, évadzáró összejövetelén stílszerűen a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének egykori és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) mostani vezetői és alapítói voltak a vendégei, név szerint Ágoston András elnök, Csorba Béla és Matuska Márton az intézőbizottság tagjai, valamint Almási Szilárd, a párt szabadkai körzeti szervezetének vezetője. A tartalmas beszélgetést Kisimre Ferenc publicista vezette.
Tovább »

KMAT: A stabilitás kulcsa az autonómia

2010. május 7., péntek · Hozzászólok

A közép-európai térség hosszú távú stabilitása az autonómiaformák megteremtésével érhető el – jelentette ki a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülését követő pénteki sajtótájékoztatón, Mártélyon.
Tovább »

Szerbia nem értette meg a berlini fal leomlásának üzenetét

2009. november 9., hétfő · Hozzászólok

Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából kijelentette, hogy Szerbia húsz évvel ezelőtt nem talált igazi válaszokat az európai változásokra, s ennek árát Vajdaság is megfizette – írja a Vajdaság Ma hírportál.
Tovább »

Vajdaság statútuma a szerb kormány előtt

2009. november 3., kedd · Hozzászólok

A Szerb Köztársaság kormányának honlapján közzétették a Vajdaság hatáskörét megállapító törvény tervezetének munkaverzióját, amely jelentős kérdéseket rendez Vajdaság helyzetével kapcsolatosan – adta hírül a B92-re hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.
Tovább »

Fidesz-törvényjavaslat a kettős állampolgárságért

2009. október 18., vasárnap · 8 hozzászólás

A Fidesz-KDNP most benyújtott törvényjavaslatával azt szeretné elérni, hogy a határon túl élő magyarok könnyebben juthassanak magyar állampolgársághoz – értesült a Magyar Nemzet. A javaslat szerint törölnék az eddigi jogszabályból azt a kitételt, hogy az igénylőnek életvitelszerűen kell hazánkban élnie. Tovább »

Đukić: Belgrádban nem veszik komolyan Vajdaságot

2009. október 6., kedd · 3 hozzászólás

Đorđe Đukić korábbi vajdasági kormányfő szerint az a tény, hogy a vajdasági statútum még nem került a köztársasági parlament elé, azt bizonyítja, hogy Belgrádban „nem veszik eléggé komolyan Vajdaságot” – írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a VajdaságMa hírportál.
Tovább »

„Formális testvérkapcsolat előtt közös programokat!”

2009. szeptember 4., péntek · Hozzászólok

tamassandor2 A Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének vendége volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke. Tamás Sándor lapunknak a hamarosan realizálódó testvérmegyei kapcsolat lehetőségein kívül beszélt a székely megyei tanácsok sikeres együttműködéséről, a kovásznaiak és a Mórakert közös tapasztalatairól és arról, miért lenne fontos, hogy az RMDSZ benne legyen a román kormányban. Tovább »

Autonómiakövetelő front a Kárpát-medencében?

2009. augusztus 16., vasárnap · Hozzászólok

Továbbra is elfogadhatatlan titkolózás övezi a nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény javaslatát annak ellenére, hogy a végszavazás már e hónap végén bekövetkezhet – szögezi le a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának választmánya szombati közleményében, melyet ma juttatott el a VajdaságMA hírportál szerkesztőségébe.
Tovább »

MKP: Primitív trükkök Slotáéktól

2009. június 1., hétfő · Hozzászólok

 A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai – amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el -, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól. Jan Slota arra figyelmeztetett, ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe: katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg három-négyet. Tovább »

Koncepciós vádakról beszél a szegedi Jobbik

2009. május 27., szerda · Hozzászólok

jobbiksajtaj3A szegedi rendőrség eljárása ellen tiltakoztak szerdai sajtótájékoztatójukon a Jobbik helyi szervezetének vezetői. Azt kifogásolják, hogy egy február 5-i, a román konzulátus előtt tartott sajtótájékoztatójuk miatt Ö. Kovács Márton alelnököt több alkalommal is beidézték tanúkihallgatásra a gyülekezési jog megsértése ügyében. Tovább »

Létezik magyar ügy is

2009. május 15., péntek · Hozzászólok

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) pénteki, budapesti ülésén Orbán Viktor azt mondta, hogy az autonómiatörekvések korszerű törekvések, amelyeket Magyarországnak kötelessége támogatni, majd hozzátette, jó esély van arra, hogy a határon túli magyarok ügye ismét fontos politikai kérdéssé válik – számol be az eseményről az mno.hu. Tovább »

Kudarcra ítélt kísérlet – Sonja Licht a brüsszeli meghallgatásról

2009. április 14., kedd · Hozzászólok

Becsey Zsolt (EPP-ED, Fidesz) és Tőkés László (EFA/Zöldek) európai parlamenti képviselők szervezésében közmeghallgatást tartottak az Európai Parlamentben (EP) április 1-jén, amelyen részt vett Sonja Licht, a belgrádi Politikai Kiválóságok Alapítványának elnöke, Szerbia egyik legbefolyásosabb politikusa is. Az eseményről az újvidéki Dnevnik c. szerb nyelvű napilapnak nyilatkozott. Tovább »

Nem szállhat le: Autóval megy Székelyföldre Sólyom

2009. március 13., péntek · Hozzászólok

Visszavonták a román légügyi hatóságok Sólyom László köztársasági elnök repülőgépének vasárnapi leszállási engedélyét, ezért Sólyom László szombatra módosította a Székelyföldre tervezett ünnepi látogatását – írja a Hír TV internetes oldala. Mint arról korábban beszámoltunk, a román hatóságok attól tartanak, a magyar köztársasági elnök a székelyföldi területi autonómia támogatásáról akar beszélni. Tovább »

Levélben írták meg Sólyomnak, ne jöjjön Erdélybe

2009. március 13., péntek · Hozzászólok

Ahogy a szerb kormány, úgy a román hatóságok is állást foglaltak a magyar államfő hazájukba tervezett látogatásával szemben: ők sem látják szívesen Sólyom Lászlót – tájékoztatja olvasóit az erdely.ma nevű internetes portál.  Magyarázatként azt közölték az elnöki hivatalnak írt levélben: számításba vették az államfő azon szándékát, hogy a március 15-ére tervezett látogatása során a területi autonómia ügyét készül hangoztatni. Tovább »

Basescu kijelentései ellen tiltakozott a Jobbik

2009. február 5., csütörtök · Hozzászólok

Fotó: Szalóki Gábor
A román köztársasági elnök kisebbségellenes, soviniszta megnyilvánulásai ellentétesek az Európai Unió elveivel, a wilsoni kisebbségpolitikával – mondták a Jobbik Csongrád megyei és szegedi szervezetének tagjai csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A jobboldali radikális párt képviselői szerint Sólyom Lászlónak meg kellene szakítania Romániával a diplomáciai kapcsolatokat, az EU-nak pedig ki kellene vizsgálnia Traian Basescu kirekesztő politikáját. A román államfő e heti kétnapos budapesti látogatása során egyebek mellett kifejtette: Székelyföldön soha nem lesz területi autonómia. Tovább »

Nyitott határok – távolodó kapcsolatok

2008. december 6., szombat · Hozzászólok

Románia: A modernizáció álarca

Fotók: Gémes Sándor

Miért van az, hogy a magyar autonómia hallatán szinte minden román, szerb, szlovák vagy ukrán politikus zsebében kinyílik a bicska? Jót tesz-e az RMDSZ-nek, ha ezúttal nem kerül be a kormánykoalícióba, és ellenzéki pártként politizál tovább? Románia uniós tagsága után megnyíltak a határok, mégis mintha eltávolodtak volna egymástól az anyaországiak és a határon túli magyarok. Többek között erről is kérdeztük Toró T. Tibort, az Erdélyi Nemzeti Tanács alelnökét pénteki szegedi látogatása során. Tovább »

Kisebbségek a többség szemében

2008. szeptember 25., csütörtök · Hozzászólok

A határon túli magyar közösségek története

Fotók: Gémes Sándor

A nyáron jelent meg a „Kisebbségi magyar közösségek a 20. században” című könyv, amely Trianontól napjainkig foglalja össze a határon túli magyar közösségek történetét, mintegy szintézisét adva a témakörben született legújabb kutatásoknak és eredményeknek. Óriási jelentőséggel bír egy ilyen volumenű mű megjelentetése, hiszen elsődleges feladat a tényanyag begyűjtése és feldolgozása, ugyanakkor – véli az egyik szerző – amíg Magyarországon nem alakul ki egyértelmű nemzetfelfogás, addig nagyon nehéz a kisebbségi közösségeknek felmérni saját helyzetüket, szerepüket és mozgásterüket. Tovább »