Közélet

Darabokra törhet az MSZP

Darabokra törhet az MSZP

2009. május 26., kedd
Darabokra törhet az MSZP

Ha az MSZP az európai parlamenti (EP) választáson a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerinti eredményt ér el, akkor akár szét is hullhat a párt - jellemezte a helyzetet Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádióban

. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a szocialista pártot eddig összetartó erő az elmúlt hónapok sorozatos kudarcai után egy jelentős EP-vereség miatt könnyen megkérdőjeleződhet.

Az MSZP részéről azért is szeretnék csökkenteni az európai parlamenti választás jelentőségét, hogy az esetleges nagy vereséget elkerüljék - fogalmazta meg véleményét

Giró-Szász András

. Az elemző úgy véli, ha csak három vagy kevesebb szocialista képviselő jutna ki Brüsszelbe, az komolyan megrázná a pártot, hiszen ez a szavazatok 12 százalékát jelentené. A Századvég Alapítvány igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy az EP-választás után olyan pánikhangulat alakul ki az MSZP-n belül, ami akár a szocialista párt széteséséhez is vezethet. Giró-Szász ennek kapcsán utalt a pécsi időközi polgármester-választás után az önkormányzatnál történtekre, amikor három MSZP-s képviselő felfüggesztette szocialista párti mandátumát és a közgyűlésben egy új baloldali tömörülést hozott létre. A képviselők úgy fogalmaztak, a város érdekében hajlandóak támogatni a fideszes polgármestert szavazataikkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.