Közélet

Húsvéti készülődés a piacon – Idill és indulat

Húsvéti készülődés a piacon – Idill és indulat

2009. április 11., szombat
Húsvéti készülődés a piacon – Idill és indulat

Magas árak, repülő retek és verekedés a Mars téren

Rengetegen vásároltak szombaton a Mars téren. Húsvétra készültek az emberek, amit az eladók kihasználtak, felverték az árakat. A rutinos vásárlók nem dőltek be, hiszen mindenből lehet alkudni. Kilenc és tíz óra körül megtapasztalhattuk, milyen is az a repülő retekcsomó, és láttunk verekedést is. Kicsit indulatosra sikeredett ez a húsvéti készülődés abban az órában.

Kígyózó sorok a kenyeresek előtt, alkudozó vásárlók a kofáknál, pultra támaszkodó borisszák az Irén csarnokban. Szokásos szombati idill a szegedi Mars téri piacon. Húsvét előtt annyiban különbözött a látvány, hogy sokkal többen passzírozták egymást a sorok között, mint egy unalmas szombati bevásárláskor. Érezték is az árusok, hogy most behozhatják az eddigi bevételkiesést. Rendesen megnyomták a ceruzáikat, amikor árakat karcoltak a cédulákra. A húsvéti sonkához illő, piros pozsgásan vigyorgó retek csomójáért volt, ahol elkértek 200 forintot is. Mivel tudott többet ez a retek, mint társai?

Férges, mint a kormány!

„Bombabiztos ez fiatalúr, ebben kukacot nem talál" - kínálta portékáját

Kenderesi Józsi

bácsi. Kicsit odébb viszont éppen a retek körül tört ki a csetepaté. „Olyan férges a maga retke, mint a kormány, adja vissza a pénzemet" - harsogta egy asszony és, visszahajította a többi közé a két csomó retket. Száznegyven forintja bánta, hiszen pénztártól való távozás után a Marson sem fogadnak el reklamációt. „Ne hagyja itt a retket jó asszony" - rikoltozta a vérmes vékonyka eladó, és a két csomó retket utána vágta a sarkon forduló vevőnek. Egyébként nyugodt volt még reggel kilenc körül a hangulat, a húsvétot a rengeteg szép virág jelezte, no meg az a tojásáradat, ami hegyekben állt a pultokon. Huszonöt és harmincöt forint között tartották a tojások darabját. A drágábbnál sosem felejtették kiírni az ár mellé: friss. Nem gondolná az ember, hogy az olcsóbb romlott lenne, de egy kettőből kikandikált már a tojássárgája. Persze ezek gyorsan kikerültek a többiek közül, hiszen rontotta volna a húsvéti hangulatot, no meg az üzletet.

A paradicsom arcpirítóan drága volt: 650-980 forintig kínálták kilóját. Titulálták fürtösnek, édesnek, parinak, földinek, de melyik volt az igazi földben termelt paradicsom? Melyik került ki a háztáji birtokról és melyik valamelyik multiból? A rutinos vásárlók tudták hova kell menni, melyik paradicsom nem rontja majd el a húsvéti sonka ízét. Már ha lesz az asztalon. A hentesek ugyanis sopánkodtak. Az idén minden eddiginél kisebb volt a forgalom.

Nincs pénz az igazi parasztsonkára

„Gyenge minőségű 'multisonkára' fanyalodnak rá az emberek. Nincs pénzük az igazi parasztsonkára" - hallottuk az egyik hentestől. Egy úr elárulta: családja fél disznót vett. Házhoz hozták, kilóját 500 forintért adták. Így megérte vásárolni. Nem túl szabályos, de ki törődik vele. Örültek, hogy találtak még magyar disznót. A férfi úgy hallotta, tömegével viszik ki a gazdák Romániába a magyar pocákat. Ott megéri eladni. A magyarnak meg marad, a ki tudja milyen tápon nevelt, gyorshizlaldában felfújt külföldi lufisertés. A kosarakból a fonott kalács sem maradhatott ki. Megdöbbentő áron kínálták kilóját: 520 forintért. Megkóstoltuk. Bár csak ne tettük volna, a fűrészporból gyúrtnak jobb íze van. Persze lehet még találni igazi kemencében sültet, de annak dupla az ára. S hogy sajnos ne maradjon ez a húsvét se balhé nélkül, arról az autóbusz megállóhoz közeli piaci kocsma előtt gondoskodtak a nem éppen vásárolni betérők. Két roma fiatalember szólalkozott össze úgy 10 óra körül. Először ordibálás, majd verekedés követte vitájukat. Néhány asszony próbálta szétválasztani a dulakodókat, de nem jártak sikerrel. Kisebb tömegverekedés alakult ki, a roma asszonyok is hajba kaptak. Jó negyedóra múlva megjelentek a biztonságiak és egy rendőr. A harcolók egyik fele minden igazoltatás nélkül elhajthatott a kocsma előtt parkoló autóval, míg a többiek a közeli nagy csarnokba távoztak. Az egyik árus csak ennyit jegyzett meg: mindig akkor érnek ide a rendőrök, amikor már vége a balhénak. „Szép húsvétot!" - köszöntötték egymást az emberek, miután végignézték a harcművészeti bemutatónak nem nevezhető bunyót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.