Két feljelentést tett a Nébih a szennyezett tojások ügyében

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Több mint 280 tojás és tojástermék minta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronil szennyezés miatt két esetben tett feljelentést – közölte az MTI érdeklődésére a Nébih csütörtökön. Tovább »

Ismét több tétellel bővült a fipronillal szennyezett tojás termékek listája

2017. augusztus 24., csütörtök · Egy hozzászólás

Csökkent a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája

Újabb tojás termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett arról is érkezett tájékoztatás, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket. Tovább »

Magyar származású tojásban talált fipronilt a Nébih

2017. augusztus 21., hétfő · Hozzászólok

tojas_elelmiszer

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki a 3HU1503T03/4 azonosító számmal rendelkező magyar származású friss tojás tételben – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel. Tovább »

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

2017. augusztus 15., kedd · Hozzászólok

Növényvédőszer hatóanyagával, fipronillal szennyezett tojást és tojásterméket találtak Magyarországon is a hatóságok, a termékekben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék, így fogyasztásuk nem jelent egészségügyi kockázatot, ettől függetlenül elrendelték kivonásukat a forgalomból, illetve zárolásukat – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden. Tovább »

Nébih: nem emelkedik a tojás ára

2017. augusztus 14., hétfő · Hozzászólok

tojas_elelmiszer

A szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Tovább »

Brüsszel “tojáscsúcsot” hív össze a helyzet rendezésére

2017. augusztus 11., péntek · Hozzászólok

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására – jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Az ülést szeptember 26-ra hívják össze – közölte az EB egyik szóvivője. Tovább »

Romániában is felbukkant a rovarirtóval szennyezett tojás

2017. augusztus 10., csütörtök · Hozzászólok

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön. Tovább »

Nébih: vásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését

2017. április 10., hétfő · Hozzászólok

sonka_tojas_kalacs_husvet04_gs

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor. Tovább »

Növekvő forgalomra számítanak az áruházláncok Húsvétkor

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

Idén is erős húsvéti forgalomra számítanak a magyarországi üzletláncok, a nagypénteki zárva tartás miatt a csütörtök az év egyik legforgalmasabb napja lehet; a vásárlók változatlanul a sonkákat, a tojást és a csokoládékat keresik leginkább – derül ki az MTI által készített körképből. Tovább »

Idén is lesz tojásvadászat Húsvétkor a Vadasparkban

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

tojas_kereses_vadaspark

Sok-sok éve már, hogy a Szegedi Vadasparkban a Húsvét vasárnap és hétfő a tavaszi szezon egyik jeles családi napjává vált. Évről-évre lelkes, keresgélő gyerekek járják ilyenkor az állatkerti ösvényeket annak reményében, hogy az út mentén találnak egy kérdéssel „kidíszített” libatojást, a kérdést megválaszolva pedig megkapják csokijutalmukat. Tovább »

NGM: hétfőtől könnyebb lesz összehasonlítani a tojás árát

2017. március 19., vasárnap · Hozzászólok

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében. Tovább »

Fazekas Sándor: fontos, hogy alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

Csökkent a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája

Fontos, hogy az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több magyar terméket tudjanak vásárolni; ezt pedig a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelten kezeli – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában. Tovább »

Húsvét: erős forgalomra számítanak az üzletláncok

2016. március 26., szombat · Hozzászólok

sonka

Erős húsvéti forgalomra számítanak a hazai üzletláncok, a legkeresettebbek változatlanul a sonkafélék, a tojás, a csokoládé, és jóval több fogy alkoholos italokból is; ugyanakkor a vásárlók egyre inkább a jobb minőségű termékek felé fordulnak – derül ki az MTI által készített körképből.
Tovább »

Húsvéti bevásárlás – sonkáért, tojásért és kalácsért irány a Mars! + FOTÓK

2014. április 17., csütörtök · 4 hozzászólás

sonka_tojas_kalacs_husvet20_gs

Kiváló minőségű magyar húsáruk, tojás és fonott kalácsok közül is válogathatunk a Mars téri piacon. Az árusok azonban figyelmeztetnek, nagy a kereslet, így a sonkavásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani.
Tovább »

Csipeszcsibe, papírvirág és tojásfestés írókával – húsvéti készülődés a Mórában + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap · Hozzászólok

muzeu_husveti_keszulodes02_gs

Filcállatok, virágok, tojástartók és marcipánfinomságok készültek a Móra-múzeum húsvéti játszóházában, ahol a gyerekek hagyományos módon, írókával díszíthettek tojást. Tovább »

Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

2014. március 27., csütörtök · Hozzászólok

Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban – mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
Tovább »

Továbbra is magas a tojás ára

2012. június 14., csütörtök · Hozzászólok

Áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt. Az étkezési tyúktojás ára továbbra is drasztikus, 63,4 százalékos növekedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Tovább »

Értelmetlen kilóra mérni a tojást

2012. május 12., szombat · 3 hozzászólás

Az egységár feltüntetése sok élelmiszer esetében kötelező, a tojás esetében ugyanakkor bajos lehetne az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint – írja a szombati Népszava annak kapcsán, hogy a Baromfi Terméktanács kezdeményezésére felmerült a tojás kilogrammonkénti árazásának ötlete.
Tovább »

Húsvéti múltidéző – a bárány, a tojás és a sonka hagyománya

2012. április 7., szombat · Hozzászólok

Itt van végre! Beköszönt a tavasz, csak azért is kirügyeznek a fák, a csontjainkból lassan kiszivárog a hideg. Főzzük a sonkát, reszeljük a tormát, festjük a tojást, s közben – természetesen – nem gondolunk arra, hogy eleink ötszáz, ezerötszáz évvel ezelőtt ugyanígy várták a tavasz kirobbanását, a húsvétot.
Tovább »

Útban a 60 forint felé – tojásmizéria itthon és külföldön + FOTÓK

2012. március 11., vasárnap · 14 hozzászólás

Igazuk lett azoknak, akik már tavaly az EU-s jogszabályok változása miatt 50 forintos tojást vizionáltak. Nem sokat kellett várni, a jóslat állítólag húsvétra már beteljesedik, sőt olyan vészjósló madár is akad, aki már 60 forintot sem tart kizártnak.
Tovább »

Vélemény: Tyúkok és emberek

2012. január 26., csütörtök · 9 hozzászólás

Emberre szabott európai, életminőség minimumról, vagy lakhatási körülmény minimumról nem tudok, hisz nincs abból haszna senkinek. Ha lenne, akkor biztosra vehető lenne ilyen rendelkezés, és be nem tartásáért legalább olyan komolyan szankcionálnák az egyes tagállamokat, mint mondjuk, a gazdasági mutatók be nem tartásáért, a demokrácia és a sajtószabadság vélt, vagy valós hiányosságaiért, sérelmeiért.

Tovább »

Életbe léptek a tyúkjóléti intézkedések (FRISSÍTVE)

2012. január 26., csütörtök · 17 hozzászólás

2012. január 1-től szigorodtak a jogszabályok

Január elsejétől szigorodtak a jogszabályok a tojótyúkok tartását illetően. A híradások olyan árutojás-termelőket is megszólítottak, akik alaposan meglepődtek a változásokon – mintha nem tudták volna már évekkel korábban, hogy ez be fog következni –, és a ketrecek átalakításával járó pluszköltségek miatt kilátásba helyezték vállalkozásuk felszámolását. Pedig az idevágó EU-s rendelet és az ennek hatására megalkotott hazai végrehajtási rendelet 1999-ból datálódik. Tehát szakmai körökben mindenki számára köztudott volt, hogy idén januártól életbe lép, tulajdonképpen időben felkészülhettek a változásokra.
Tovább »

Bajban a baromfiágazat: Tojáshéjon táncolva

2009. október 13., kedd · 3 hozzászólás

tojas2 Amint egy cseppben ott van a tenger, úgy egy egyszerű tyúktojás példáján keresztül jól vizsgálhatók a termelőket és forgalmazókat egyaránt sújtó nehézségek, az elmúlt években hihetetlen mértékben lecsökkent baromfigazdaságok és a többi élelmiszerhez képest aránytalanul olcsóvá vált termék problémái. Mindezekről egy harminc éve tojást árusító kereskedővel beszélgettünk, akitől egy biztató mondatot legalább hallottunk: van még, ahol a minőségért mindig személyes garanciát vállalnak. Tovább »

Húsvéti készülődés a piacon – Idill és indulat

2009. április 11., szombat · Hozzászólok

Magas árak, repülő retek és verekedés a Mars téren

Rengetegen vásároltak szombaton a Mars téren. Húsvétra készültek az emberek, amit az eladók kihasználtak, felverték az árakat. A rutinos vásárlók nem dőltek be, hiszen mindenből lehet alkudni. Kilenc és tíz óra körül megtapasztalhattuk, milyen is az a repülő retekcsomó, és láttunk verekedést is. Kicsit indulatosra sikeredett ez a húsvéti készülődés abban az órában. Tovább »