Illegális bevándorlás

Olaf Scholz szerint történelmi jelentőségű a migránskvóta bevezetése, amiért harcolni is fog

Olaf Scholz szerint történelmi jelentőségű a migránskvóta bevezetése, amiért harcolni is fog

2023. június 22., csütörtök
Olaf Scholz szerint történelmi jelentőségű a migránskvóta bevezetése, amiért harcolni is fog

Történelmi jelentőségű az Európai Unió tagállami belügyminisztereinek megállapodása a közösség új menekültügyi rendszerének alapjairól – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár az egy hét múlva kezdődő brüsszeli EU-csúcsra kidolgozott német álláspontot ismertetve aláhúzta, hogy az évekig folytatott kemény tárgyalásokkal kidolgozott megállapodás történelmi. Hozzátette azt is „sikerült meghaladni az ellentéteteket vitatott ügyekben.”

Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt.

Mint emlékezetes, szó sincs arról, hogy sikerült volna egy közös megállapodásra jutni. A menekültügyet éppen megpróbálja Brüsszel kivenni a tagállami jogkörből és az uniós tagországok belügyminisztereinek szimpla többségi döntésével próbálja lenyomni a nem migránspárti országok torkán a brüsszeli álláspontot, amely jogilag ingatag lábakon áll.

A német kancellár kiemelte, a tervezett szabályokon ugyan még javítani kell, mielőtt formába öntik a rendszert,

és Németország küzd is majd ezért,

az alapelvekről szóló megállapodás mégis fontos, mert az eddigi rendszer teljességgel diszfunkcionális – mondta.

Hozzátette azt is, hogy a brüsszeli csúcson a védelmébe veszi a miniszteri szinten kidolgozott „kompromisszumot", és arra törekszik, hogy a külső határon fekvő tagországok „felelősségét” a többiek szolidaritásával összekötő új és méltányos menekültügyi rendszerről még a 2024-es európai parlamenti választás előtt elérjék a megállapodást az uniós parlamentáris testülettel.

Orbán Viktor úgy reagált a tervezett migránskvótára, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával és teljesen elfogadhatatlan, hogy erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat.

Mateusz Morawiecki: épül a migránsok áthelyezését ellenző országok koalíciója.

A lengyel kormányfő kijelentette, a terv ellen nagyon keményen tiltakozni fog az Európai Tanács értekezletén. Ez ügyben „építjük a tagállamok koalícióját, és biztosan nem egyezünk bele ebbe a diktátumba" - fogalmazott. Hozzáfűzte: az uniós terv arra emlékezteti őt, amit a jelenleg vezető lengyel ellenzéki erőnek számító Polgári Platform Németországgal együtt művelt Európával 2016-2018-ben," amikor Lengyelország Csehországgal és Magyarországgal együtt megvédte Európát az akkori menekültelosztási mechanizmustól. Ma is megvédjük Lengyelország szuverenitását, a lengyel családok biztonságát ” – húzta alá Morawiecki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.