Hírzóna

2015 óta nem érkezett annyi migráns az Európai Unióba, mint idén

2015 óta nem érkezett annyi migráns az Európai Unióba, mint idén

2023. november 16., csütörtök
2015 óta nem érkezett annyi migráns az Európai Unióba, mint idén

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán közzétett összesítése alapján az év első tíz hónapjában 331 600 ember próbált meg törvényellenes módon az Európai Unió területére lépni.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes. Madrid, 2023. november 2. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2023. november 2-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 138 migránst vett fedélzetére egy bárkából Tenerifétõl délre.


 

A jelentés kiemeli, hogy legutóbb 2015-ben volt ilyen magas az illegális bevándorlók száma az év első tíz hónapjában. 

A Frontex közlése alapján csak októberben 49 600 határsértést regisztráltak, ez 18 százalékkal több tavaly októberhez képest.

A Kanári-szigetekre igyekvő illegális bevándorlók száma idén csaknem duplájára, 27 700-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, amire a 2009 óta, a mérések kezdete óta nem volt példa. A nyugat-afrikai útvonalon érkezők többsége marokkói, szenegáli és nyugat-szaharai származású.

2016 után ismét rekordszintre emelkedett a határsértési kísérletek száma a földközi-tengeri migrációs útvonalon, ahol január és október között 143 600 határsértést jegyeztek fel. A legtöbben Líbiából és Tunéziából próbálnak eljutni olyan uniós területekre mint Málta vagy Szicília szigete.

Az illegális bevándorlók jelentős nyomás alatt tarják a nyugat-balkáni útvonalat is, 

annak ellenére, hogy 2023 első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékkal kevesebb, 97 300 illegális határátlépési próbálkozást regisztráltak a hatóságok az útvonalon.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.