Hírzóna

Két éve közlekedik a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Két éve közlekedik a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

A vasútvillamosok több mint 1,7 millió kilométert tettek meg az elmúlt két évben, mintha 43-szor kerülték volna meg a Földet.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 29., szerda
Két éve közlekedik a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Két évvel ezelőtt, 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét a a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között. A MÁV honlapján köszöntötte meg a vasútvillamost.

Fotó: MÁV

 

Az utazásszámok azt mutatják, hogy a tram-train népszerűsége töretlen az indulás óta, sőt folyamatos emelkedést mutatnak. Idén októberben egy átlagos munkanapon mintegy 4600 utazáshoz választották az utasok az új járműtípust. A vasútvillamosok több mint 1,7 millió kilométert tettek meg az elmúlt két évben, ez olyan, mintha 43-szor kerülték volna meg a Földet.

Egyre több utas számára vonzó alternatíva a tram-trainnel történő közlekedés, amihez hozzájárul a csúcsidei 20 percenkénti közlekedés és az idén bevezetett ország- és vármegyebérlet is, amellyel rugalmasan, másik jegy vagy bérlet váltása nélkül válthatnak buszról vasútvillamosra vagy akár vonatra az utazók.

A legtöbben továbbra is munkanapokon, a reggeli és délutáni hivatásforgalmi időszakokban (munkába vagy iskolába eljutáshoz, illetve hazautazásra) választják a vasútvillamost. 2023 októberében egy átlagos munkanapon mintegy 4600, egy átlagos szombaton 2500-, és vasárnapon 1850 utazás történt a két város között.

A járatok Szeged-Rókus és Algyő között a legkihasználtabbak. A legnépszerűbb megállók Hódmezővásárhelyen a Kossuth tér és a Hősök tere, illetve Szegeden az Anna-kút és az Aradi vértanúk tere.

8 év kényszerszünet után tegnap indult újra a Szeged és Szabadka közötti vasúti személyforgalom, amelynek a menetrendjét úgy alakították ki a szakemberek, hogy egyúttal csalatkozási lehetőséget kínáljon a tram-trainen Szegedre érkező, vagy onnan a vasútvillamossal Algyő és Hódmezővásárhely irányába tovább közlekedő utasok számára is.

Borítókép: MÁV

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.