Hírzóna

Szerdán kezdődik az iskola, itt van minden, amit tudni érdemes!

Szerdán kezdődik az iskola, itt van minden, amit tudni érdemes!

2021. augusztus 30., hétfő
Szerdán kezdődik az iskola, itt van minden, amit tudni érdemes!

A közoktatási intézményekben szeptember 1-jén, a Szegedi Tudományegyetemen egy hét múlva, szeptember 6-án kezdődik meg az idei tanév. De hogyan változik a menetrend és mi vár ránk a város utcáin szerdától? Összeszedtük.

Visszaáll a jelenléti oktatás a közintézményekben, ennek megfelelően az ekkor szokásos dömpingre is számítania kell a szülőknek országszerte. A kormány szerint járványügyi szempontból a helyzet kedvező, az iskolákban már elkezdődött a 12 éven felüliek oltakozása. Bár az egyetemek továbbra is saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen formában kezdődjön el a szorgalmi időszak, jelen állás szerint az SZTE-n is a jelenléti oktatás fog visszatérni.

Lezárások, ajánlott útvonalak

Az Oskola utcát és környékét június végén kezdték felújítani - igaz, az akkor életbe léptetett forgalmi változásokat két hónaposra ígérték. Az viszont biztos, hogy a munkálatok még bőven tartanak, különösen Belvárosi híd Múzeum és Híd utca felőli kereszteződésénél lehetnek fennakadások, illetve a Stefánián, ahol a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Kőrösy Közgazdasági Technikum is található.

Akik a Tömörkény István Gimnáziumba igyekeznének szerda reggeltől, azoknak érdemes lehet a Somogyi utca felől megközelíteni azt.

A Vedres és Csanádi utcák kereszteződésénél is akadályokba lehet botlani a gyalogosoknak, erről a mai nap folyamán már írtunk is egy cikket, amit ide kattintva olvashatnak el.

A menetrend is változik

Szeged városán belül az SZKT, illetve a Volánbusz helyi érdekű illetve helyközi járatainak menetrendje is ,,tanév tartalma alattira" változik. A Szegedi Közlekedési Társaság új menetrendje itt tekinthető meg részletesen. Érdemes kiemelni azonban, hogy bizonyos villamosjáratok technikai okok miatt ideiglenesen a menetrendtől eltérően közlekednek. Szintén kiemelendő, hogy bár az SZKT továbbra sem indít kifejezetten éjszakai járatot, az ,,X" jelzésű villamos- és trolijáratok egy része az éjszakai, illetve a kora hajnali órákban közlekedik.

A Volánbusz menetrendje utoljára április 19-én változott, ebben azok számára, akik Szeged környékéről ingáznának a városba tanulmányaik miatt, itt található a tájékoztató. A helyi érdekű járatokra vonatkozóan cikkünk írásakor nem találtunk változásokat. Ennek értelmében tehát továbbra sem közlekednek a 92E, 93E és 94E jelzésű buszok. A 21-es jelzésű járat továbbra is terelőúton közlekedik, a tervek szerint egészen november 15-ig.

Továbbra sem olcsó az iskolakezdés, de sok az állami könnyítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfő reggel közölt három infografikát a közelgő tanévkezdés apropóján. Az egyik a tankönyvek, a másik az iskola- és tanszerek, a harmadik pedig az iskolai étkeztetés árainak változására vonatkozik. A tankönyveket ahogy tavaly, úgy idén is ingyen kapják meg a diákok. Nem túlságosan meglepő tehát, hogy itt érhető tetten a legnagyobb áresés: tavaly közel feleannyiba kerültek a tankönyvek, igaz, ettől az évtől kezdve érett be a kormány ígérete a teljesen ingyenes tankönyvekről.

Egyébként 2014 óta folyamatosan csökkent a tankönyvek ára - egyedül a 2019-es évben emelkedett meg kiugróan.

A tan- és írószerekkel egészen más a helyzet, ott folyamatos a drágulás. 2014-től ez is 1-2%-os volt évente, 2019-ben azonban kiugró, 6%-os drágulás volt tetten érhető. Az áremelkedés tendenciája a tan- és írószerek piacán 2006-ban tört meg egyedül.

Az iskolai étkeztetés évek óta nagyon sok család számára ingyenes vagy féláron érhető el - főként a többgyerekes, a mélyszegénységben élő, illetve az egészségkárosult gyermeket nevelő családoknak kedvezve ezzel. Akiknek azonban továbbra is fizetniük kell érte, azok 2012 óta folyamatos áremelkedést tapasztalhatnak. Az idei, illetve a jövő évi tanévre már 100 forinttal kerülhet többe egy iskolai ebéd 9 évvel ezelőtthöz képest.

(via MTI, szkt.hu, volanbusz.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.