A kilakoltatások ellen Szegeden az AKUT: Az IKV-s bérleményben élők se kerülhessenek utcára!

kilakoltatas_17-03-01_gs

„A szegénység nem bűn!”, „Soha többé kilakoltatást!”, „Lakhatást, ne zaklatást” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel érkeztek a városházához az AKUT Egyesület szimpatizánsai, akik a kilakoltatási moratórium március elsejei lejártával arra hívták fel a figyelmet, hogy a bérlakásban élőket is fenyegeti, hogy fedél nélkülivé válnak. Mint mondják, a lakásrendelet módosításával méltányosságot gyakorolhatna a városvezetés, s erre konkrét javaslatot is tesznek.

Ugyanazt kérdezi Szeged baloldali városvezetésétől az Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület, azaz az AKUT, mint amit Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője kérdezett a Parlamentben a kilakoltatási moratórium március elsejei lejárta kapcsán. Arra kíváncsiak a civilek, hogy mit tesz a szegedi önkormányzat azon családok érdekében, akik lakáshiteleik miatt veszíthetik el márciustól a fedelet a fejük fölül.

Az egyesület A Város Mindenkié „Ne te légy, aki néma marad!” címmel meghirdetett országos, kilakoltatás elleni akciójához csatlakozott sajtótájékoztatójával és petíciójával.

„Az AKUT azt szeretné megtudni, hogy mit kívánnak tenni azon lakók érdekében, akik IKV-s bérlakásokban élnek, de gyakran – önhibájukon kívül – felhalmozott lakbérhátralékuk miatt előbb bérleti jogukat vesztették el, s váltak így jogcím nélküli lakossá, majd a végrehajtási folyamat legvégén kilakoltatás vár rájuk” – ismertette petíciójuk legfőbb elemét Gradzikiewicz Mária aktivista. Mint mondta, Szegeden is több tucat bérlő van ilyen krízishelyzetben, hogy a végrehajtó bármelyik pillanatban megindíthatja a végrehajtást, méghozzá teljesen jogszerűen. Emlékeztetett arra is, hogy egy baleset vagy épp megváltozott munkaképesség miatt, netán családtag elvesztése miatt bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja rendezni lakhatásának költségeit, és a jelenlegi helyi szabályozás semmiféle lehetőséget nem enged arra, hogy méltányosságot gyakoroljon az önkormányzat. Az AKUT aktivistája felhívta a figyelmet arra is, hogy a saját tulajdonú házzal vagy lakással rendelkezők a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordulhatnak, ám a bérlakásban élők egyértelműen utcára kerülnek a kilakoltatást követően, a szociális ellátórendszer pedig képtelen őket befogadni.

„Kérjük Szeged baloldali városvezetését, hogy ne engedjen egyetlen bérlakásban élőt sem az utcára kerülni addig, amíg valamilyen módon nem segít a lakhatásuk megoldásában” – közölte. Ehhez azonban a szegedi lakásrendeletet kellene módosítani, így méltányosságot gyakorolhatna a városvezetés az önhibájukon kívül bajbajutottak esetében. Javaslattal is előállt az AKUT, az egyesület szerint a díjhátralék ellentételezéseképp kisebb vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásban lehetne elhelyezni az érintetteket.

Az AKUT-ban is tevékenykedő független önkormányzati képviselő, Szentistványi István kérdésünkre elmondta, nincs konkrét adat arról, hogy mennyi embert is érinthet ez a probléma Szegeden. Hozzátette, az egyesület keresi is azokat az embereket, akik bérleményben laknak, és a kilakoltatás fenyegeti őket. „A lakásrendelet néhány olyan pontján változtatott a város, amit évek óta szorgalmaztunk. Ezek jó iránynak tekinthetőek, de messze elegendőek, mert ezt a lakáskrízist messze nem oldották meg a rendelet kisebb kozmetikázásai” – szögezte le Szentistványi. Hozzátette, a soron következő közgyűlésre előterjesztést készít a témában.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. hiteltelen NP
  2017. március 3., péntek, 00:04
  Válaszolok

  “mit tesz a szegedi önkormányzat azon családok érdekében, akik lakáshiteleik miatt veszíthetik el márciustól a fedelet a fejük fölül.”
  Milyen lakáshiteleket vettek föl az IKV-s bérlők? Ezek a szerencsétlenek azt sem tudják mi ellen tüntetnek.

 • '>
  14. tikle
  2017. március 2., csütörtök, 22:08
  Válaszolok

  De legalább nem lopkodta össze magát. Ahelyett, hogy a cikkhez szólnátok hozzá, már megint személyeskedtek.

 • '>
  13. ápolatlanképvis
  2017. március 2., csütörtök, 09:38
  Válaszolok

  A demonstrálókat valószínűleg nem érinti a probléma, mert a szüleik dolgos emberek és kifizetik az albérletet és a kollégiumot helyettük. A zsíros hajú meg politikai haszonszerzés miatt szervezkedett.

 • '>
  12. elmebajos
  2017. március 2., csütörtök, 08:41
  Válaszolok

  a látottak…nagyon szánalmas benyomást keltenek…a zsíros hosszú hajút pedig nem zavarják az állandó kritikák a kinézete miatt..mit csinál? ki ö egyáltalán?

 • '>
  11. darázs
  2017. március 1., szerda, 20:42
  Válaszolok

  Először én is azt hittem egy hajléktalan téblából a ráérő szerencsétlenek között aztán olvasom hogy az egy képviselő a városházán.

 • '>
  10. okosabbnálam
  2017. március 1., szerda, 20:36
  Válaszolok

  Szerintem az ilyen problémák ellen kellene építeni egy üveghidat, meg egy űrközpontot, ha már a stadion és a kisvasút nem segített!

 • '>
  9. okosabbnálam
  2017. március 1., szerda, 20:14
  Válaszolok

  7. kőmíves
  Máris tegyél feljelentést ha ilyenről van tudomásod, mielőtt bűnpártolásért téged is felelősségre vonnak!

 • '>
  8. okosabbnálam
  2017. március 1., szerda, 19:53
  Válaszolok

  Lakáshiteleik miatt veszítik el a bérlakásban élők a .. mit is?

 • '>
  7. kőmíves
  2017. március 1., szerda, 19:53
  Válaszolok

  kellenek az üres lakások a szoci holdudvarnak. az IKV-nál maxi gázon megy az MSZP-s pénzszivattyú. a felújításoknál, mindet a piaci ár többszöröséért végezhetik azok a vállalkozók, akik az elvtársak villáit, nyaralóit is karban tartják…

 • '>
  6. Emil
  2017. március 1., szerda, 19:51
  Válaszolok

  ezek mennyi füvet szívnak?

 • '>
  5. tömegtüntetés
  2017. március 1., szerda, 19:46
  Válaszolok

  Ez a hajléktalan kinézetű képviselő és a főállású biciklis tüntető rá tudott venni néhány szociológus hallgatót hogy az utcáról, testközelből merítsenek témát a dolgozatukhoz? 🙂
  Itt egy másik vörös-inges örök elégedetlen, aki szintén maga gyártja a tábláit minden tüntetésre.
  http://pestisracok.hu/a-gyurcsanyista-tuntetok-a-hagai-birosag-ele-citalnak-orban-viktort-ps-video/

 • '>
  4. darázs
  2017. március 1., szerda, 19:39
  Válaszolok

  Ezek az AKUT-os figurák vajon mikor dolgoznak és ki pénzeli őket? Vajon végeztek-e valós munkát eddigi életükben?Látom kérges a tenyerük a sok munkától meg a táblatartástól.Fogadjanak be magukhoz fejenként néhány ingyenélőt!

 • '>
  3. darázs
  2017. március 1., szerda, 19:27
  Válaszolok

  Azok az IKV-s bérleményben élőkkel mi lesz akik nem is akarnak fizetni és így halmoznak fel tetemes tartozást.Kölykeikre hívatkozva síránkoznak és sajnáltatják magukat mondván nincs pénz de a cigaretta állandóan szájukban lóg és autóval kóvályognak szinte egész nap.(bizonyára munkát keresnek…na jó ez csak poén volt)Egy lakásnak legyen az IKV-s vagy magántulajdonú,vannak költségei és nem a rendesen fizetőkön kéne élősködni.

 • '>
  2. Egy lakó
  2017. március 1., szerda, 18:42
  Válaszolok

  Egy két ennyire ráérő tüntetőnek kéne beköltözni oda és megnézni miket művelnek a “hátrányos helyzetűek”…. Mehetnek isten hírével

 • '>
  1. ingyenélők
  2017. március 1., szerda, 18:32
  Válaszolok

  Ezek az idealista fiatalok, ha sikerrel járnának, mindenkit arra ösztönöznének, hogy ők se fizessenek se lakbért se közüzemi díjakat, mert akkor is korlátlanul, ingyen tovább használhatják a közvagyont és a közszolgáltatásokat.
  Nekünk akik becsületesen dolgozunk és fizetünk a lakhatásért, ki ad ingyen, lakást összkomforttal?
  Szerencsére kevés az ilyen liberális idióta Szegeden.
  Fogadják be ők azt akit akarnak!