Botka a bukásról: Nem reális a miniszterelnök-jelöltségem

mszp_sajttaj02kf

Botka László nem tartja reálisnak, hogy 2018-ban miniszterelnök-jelölt legyen. Szeged szocialista polgármestere az Indexnek adott, hétfőn megjelent interjúban arról is beszélt, lát arra utaló jeleket az MSZP-ben, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban: nem a győzelemre, hanem a parlamenti mandátumra hajtanak.

Az MSZP június 25-i kongresszusán leváltott választmányi elnök az Index-interjúban közölte, a tisztújításon tartott beszédében elmondta, 2018 nyerhető, de ehhez egyértelművé kell tenniük, hogy nem a 2010 előtti kormányzást kívánják visszahozni, illetve nem a 2014-es összefogás-forgatókönyvet kívánják előadni. Akkor bejelentette, hogy ebben nagy szerepet kíván vállalni, méghozzá az első sorban – idézte fel kongresszusi beszédét, megjegyezve: ezt követően váltották le.

Botka László “politikatörténeti kuriózumnak” tartaná, ha annak ellenére mégis miniszterelnök-jelölt lenne, hogy a saját pártja a vezetőjének sem választotta meg. “Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus elmondta, Molnár Gyula megválasztott pártelnökkel nem beszélt jövőbeni szerepéről, de álláspontját egyértelművé tette, innentől a szerepe azon múlik, hogy az új elnök milyen irányba viszi a pártot. Botka László hangsúlyozta: ha Molnár Gyula olyan stratégiát folytat, amivel azonosulni tud, akkor határozottan támogatja. “Ha más stratégiát, és erre látok jeleket az elmúlt napokban, akkor lelkesen fogok Szegedről szurkolni” – tette hozzá. Reménykedve, de aggodalommal figyeli az új MSZP-vezetés munkáját – jelentette ki.

A volt választmányi elnök lát arra utaló jeleket, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban, nem a győzelemre, hanem csak a 20-30 parlamenti mandátumra hajtanak, ehhez azonban nem adja a nevét. “Bizonyos szinten mindig jelen van a politikában, hogy számolgatjuk a mandátumokat. Az a probléma, amikor ez minden más döntést felülír” – jelentette ki. Szerinte azok akarják csak túlélni 2018-at, aki a pozíciók elosztásában gondolkodik vagy aki komolyan elgondolkodik például a baloldali pártok közötti koordinált induláson, a külön listán. A volt választmányi elnök azt mondta, megdöbbentő számára, hogy Molnár Gyula is ezt tartja a legbékésebb útnak, hiszen 2014-ben sem volt sikeres és ezzel szerinte csak Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke jár jól.

Azt, hogy helyette Hiller István lett a választmány elnöke, “hatalomtechnikai megállapodások” következményének, Budapest és néhány nagyobb megye összefogásának tartja. “Ilyen tartalom nélküli pozícióosztozkodásban én gyenge vagyok, soha nem is vettem részt” – mondta Botka László.

65 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  65. beszólok
  2017. augusztus 21., hétfő, 14:48
  Válaszolok

  62. ” a mentelmi jog?
  Már képviselő-jelöltsége alatt is megilleti.
  Kolompár Orbán is ezt használta ki a bebörtönzése előtt.”
  Ez azért merész hasonlat volt. A végén még te is ott kötsz ki. 🙂

 • '>
  64. változó világ
  2017. augusztus 21., hétfő, 14:20
  Válaszolok

  Botka mikor mondott igazat? Tavaly vagy most? Esetleg Őszödön???

 • '>
  63. NP
  2017. április 8., szombat, 13:39
  Válaszolok

  Tanácselnök

  Sorold már föl azokat a végzettségeket amivel nem kapsz munkát.
  (az alanyi költőt és a telefonközponost bátran kihagyhatod…)

 • '>
  62. Realista
  2017. április 8., szombat, 11:33
  Válaszolok

  Emlékszünk még erre? Már itt is hazudott Botka.
  Ennyire kell neki a mentelmi jog?
  Már képviselő-jelöltsége alatt is megilleti.
  Kolompár Orbán is ezt használta ki a bebörtönzése előtt.

 • '>
  61. tőrzs szurkoló
  2016. július 13., szerda, 17:14
  Válaszolok

  49. okoskodó! Visszakérdezek: mint jelent az,hogy okosabb? ” Már azon kívül,hogy az érintett iskolázottsága” nem is a “tehén fara mellett”, hanem magában a tehén farában történt.