Folytatódik a zsinagóga felújítása – helyreállítják a bibliai kertet

zsinagoga_fak011kf

Löw Immánuel kertje jelképezi a vallás szülőhazáját, a Szentföldet, s az alkotó szülőföldjét, Magyarországot. 76 egykori növényből 35 lesz megtekinthető az új zsinagóga parkjában.

Összesen egymilliárd forintot ajánlott fel a kormány a szegedi új zsinagóga felújítására, a munkálatok február második felében kezdődtek meg. Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógája körül részben helyreállítják a tudós rabbi, Löw Immánuel kertjét, amely 1944-45-ben elpusztult.

„A kormány a holokauszt alapból 50 millió forintot adott az első ütemre, ez a két beszakadt kis torony és a körülöttük lévő tető javítására elég” – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. A második ütemre további bruttó 950 millió forintot biztosít Budapest, ebből kell lefolytatni a terveztetést, a közbeszerzést, a műszaki ellenőrzést, az építést, a külső homlokzat, a tetőszerkezet javítását, a bádogos munkákat, a kerítés és a kert helyreállítását. Az összeget a Mazsihisz kapta, ők kezelik, de egy együttműködési szerződés lehetővé tette, hogy a végrehajtás helyi szinten legyen. A közbeszerzések közül több már lezajlott, a támogatás is időben érkezett eddig, így hamarosan megkezdődhet a kivitelezés.

zsinagogapark002kf

A munkálatokat segíti, hogy megtalálták a Löw Immánuel és Baumhorn Lipót közötti levelezést a kertről, az építkezésről. Lednitzky felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi fák csupán 60-70 évesek, azaz az előzetes feltételezésekkel ellentétben nem 100 évesek, mert Löw Immánuel kertjében a gettósítás során bódékat állítottak fel, nem maradt semmi az akkori növényekből. Az egykori botanikus kert rekonstrukciója a tervek szerint március 31-ig készül el.

„1999 és 2001 között már lezajlott a belső részek rekonstrukciója” – mutatott rá Wagner Péter építész arra, hogy csak egy megkezdett munka folytatódik. Ekkor már felmerült a kert rekonstrukciója, amelyhez hasonló csupán egy zsinagóga esetében ismert. Érdekesség, hogy koncepciója egyértelműen tükrözi a korszakot (és egyben az akkor létrejövő neológ irányzatot – tehetjük hozzá), amikor a magyarság befogadta a zsidóságot, ők pedig ezért cserébe beilleszkedtek.

Már a Nagy Árvíz után felmerült, hogy szükség lenne egy új zsinagógára, 1896-ban el is készítette Márkus László az előterveket. Eredetileg a protestáns egyházakhoz hasonlóan a kiskörúton szerették volna felépíteni az épületet, azonban nem találtak megfelelő méretű telket e célra, így végül kiválasztották a mai helyét, ahol iskola és a régi zsinagóga állt.1900 és 1902 között tartott az építkezés, az új zsinagóga Baumhorn Lipót tervei alapján épült fel. Az épület stílusa közelebb áll a korabeli keresztény templomokhoz a XIX. század közepi zsinagógákhoz képest, görögkereszt alaprajzú, oltárszerű része is van, habár a kupolája keleties hatásokat tükröz. A növényi minták megjelennek az épületben – bizonyítva Löw botanikai szakértelmét.

zsinagogapark006kf

„Elterjedt vélekedés, hogy egy bibliai kertről van szó, aminek kialakítását Löw Immánuel intézte. Valójában a kertről jóval kevesebbet tudunk, mint az épületről” – magyarázta az építész. Az eddig feltárt dokumentumok nagyobb része a hitközség levéltárából származik. A rabbi három kertész ajánlatából választott, később koncepciót is változtatott, Magyarország és a Szentföld faunáját kívánta megjeleníteni, ekkor döntött a cédrusok mellett. Egy ’30-as évekbeli légifelvétel is segített abban, hogy a növények magasságát ellenőrizzék.

Fennmaradt egy dátum nélküli fásítási térkép – ebből dolgozott Holtság Ágnes tájépítész, aki az új kertért felel. A zsinagóga három oldalán sikerült kibogozni, hogy melyik szám mit jelent, egyedül az épület mögötti résznél nem tudták ezt megtenni. Löw Immánuel tujasort tervezett a kerítés mellé, dupla örökzöld sövény állt a zsinagóga bejáratánál. Hat dombra cédrusokat ültetett, kettőre fenyőfákat, így végül egy sűrű kert jött létre.

„Meg kellett néznünk, hogy Löw Immánuel elképzeléseiből mennyit tudunk megvalósítani. Komoly dilemmát okozott az, hogy a koncepció alapja az örökzöld növényekre épül, de ma ezeket elég sok kártevő veszélyezteti” – mutatott rá a felmerülő nehézségekre a tájépítész.

Úgy döntöttek, a kerítés mellett ismét sövény lesz, de olyan lassan növő, amely nem takarja el az Új zsinagógát. A Hajnóczy és Gutenberg utcánál visszaállítják a hajdani cédrusligetet a dombocskákkal. A bejáratnál a növényzet szintén Löw korát idézi majd, kivéve az épület közvetlen közelébe ültetett bokrokat. Fennmaradt egy 76 növényből álló lista a kertről, egyharmaduk fa, egyharmaduk bokor, a maradék egynyári, vagy fagyérzékeny. Ebből a felsorolásból 35 darabot tudtak kiválasztani, ami ténylegesen elültethető, ezen felül 12 Bibliában szereplő növényt is elhelyeznek, amelyek színesítik majd a korlátozott nyilvánosságú parkot.

Holtság Ágnes szerint ugyan ki kell vágni a jelenlegi rossz állapotú fák többségét, de cserébe egy valóban Löw szándékait követő kert jön létre.

22 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  22. SP
  2016. június 23., csütörtök, 13:36
  Válaszolok

  Azt hiszem értem. Közpénzből bármennyi kell, az van az Izrael fíligre.

  De, akkor lenne teljes az érzés, ha a város vezetése Martin Schulz elvei alapján, palesztinokat is telepítene a Jósika utcába.

  Magyar akácos, méztermelő “Szentföld” a Homokhátság, Duna–Tisza köze.
  “Az Európai Unió kiirtaná, egy frissen alakult hazai szervezet viszont hungarikummá nyilvánítaná a fehér akácot. …Mária Terézia rendeletére kezdték nálunk telepíteni a futóhomok megkötésére, ezért inkább az Alföldön terjedt el.
  http://cegledipanorama.hu/index.php/magazin/historia/5005-a-feh%C3%A9r-ak%C3%A1c-j%C3%B6v%C5%91je-az-alf%C3%B6ld%C3%B6n.html

  “Klímaerdők

  Napjainkban a világ számos országában kezdenek erdőtelepítésbe, klímavédelmi céllal. Ahogyan a trópusi erdők irtása jelentős részben járul hozzá a légkör CO2-tartalmának emelkedéséhez, úgy az erdőtelepítés segít a szenet újra megkötött állapotba hozni. … valóban klímavédelmi célra telepített erdőkben úgy kell gazdálkodni, hogy ott folyamatosan nagy mennyiségű élőfakészlet maradjon.
  http://wwf.hu/klimavaltozas-es-erdo

 • '>
  21. NP
  2016. június 20., hétfő, 17:23
  Válaszolok

  SP
  Jól gondoltam: nem érted.