Folytatódik a zsinagóga felújítása – helyreállítják a bibliai kertet

2016. június 18., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc (első kép archív)

zsinagoga_fak011kf

Löw Immánuel kertje jelképezi a vallás szülőhazáját, a Szentföldet, s az alkotó szülőföldjét, Magyarországot. 76 egykori növényből 35 lesz megtekinthető az új zsinagóga parkjában.

Összesen egymilliárd forintot ajánlott fel a kormány a szegedi új zsinagóga felújítására, a munkálatok február második felében kezdődtek meg. Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógája körül részben helyreállítják a tudós rabbi, Löw Immánuel kertjét, amely 1944-45-ben elpusztult.

„A kormány a holokauszt alapból 50 millió forintot adott az első ütemre, ez a két beszakadt kis torony és a körülöttük lévő tető javítására elég” – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. A második ütemre további bruttó 950 millió forintot biztosít Budapest, ebből kell lefolytatni a terveztetést, a közbeszerzést, a műszaki ellenőrzést, az építést, a külső homlokzat, a tetőszerkezet javítását, a bádogos munkákat, a kerítés és a kert helyreállítását. Az összeget a Mazsihisz kapta, ők kezelik, de egy együttműködési szerződés lehetővé tette, hogy a végrehajtás helyi szinten legyen. A közbeszerzések közül több már lezajlott, a támogatás is időben érkezett eddig, így hamarosan megkezdődhet a kivitelezés.

zsinagogapark002kf

A munkálatokat segíti, hogy megtalálták a Löw Immánuel és Baumhorn Lipót közötti levelezést a kertről, az építkezésről. Lednitzky felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi fák csupán 60-70 évesek, azaz az előzetes feltételezésekkel ellentétben nem 100 évesek, mert Löw Immánuel kertjében a gettósítás során bódékat állítottak fel, nem maradt semmi az akkori növényekből. Az egykori botanikus kert rekonstrukciója a tervek szerint március 31-ig készül el.

„1999 és 2001 között már lezajlott a belső részek rekonstrukciója” – mutatott rá Wagner Péter építész arra, hogy csak egy megkezdett munka folytatódik. Ekkor már felmerült a kert rekonstrukciója, amelyhez hasonló csupán egy zsinagóga esetében ismert. Érdekesség, hogy koncepciója egyértelműen tükrözi a korszakot (és egyben az akkor létrejövő neológ irányzatot – tehetjük hozzá), amikor a magyarság befogadta a zsidóságot, ők pedig ezért cserébe beilleszkedtek.

Már a Nagy Árvíz után felmerült, hogy szükség lenne egy új zsinagógára, 1896-ban el is készítette Márkus László az előterveket. Eredetileg a protestáns egyházakhoz hasonlóan a kiskörúton szerették volna felépíteni az épületet, azonban nem találtak megfelelő méretű telket e célra, így végül kiválasztották a mai helyét, ahol iskola és a régi zsinagóga állt.1900 és 1902 között tartott az építkezés, az új zsinagóga Baumhorn Lipót tervei alapján épült fel. Az épület stílusa közelebb áll a korabeli keresztény templomokhoz a XIX. század közepi zsinagógákhoz képest, görögkereszt alaprajzú, oltárszerű része is van, habár a kupolája keleties hatásokat tükröz. A növényi minták megjelennek az épületben – bizonyítva Löw botanikai szakértelmét.

zsinagogapark006kf

„Elterjedt vélekedés, hogy egy bibliai kertről van szó, aminek kialakítását Löw Immánuel intézte. Valójában a kertről jóval kevesebbet tudunk, mint az épületről” – magyarázta az építész. Az eddig feltárt dokumentumok nagyobb része a hitközség levéltárából származik. A rabbi három kertész ajánlatából választott, később koncepciót is változtatott, Magyarország és a Szentföld faunáját kívánta megjeleníteni, ekkor döntött a cédrusok mellett. Egy ’30-as évekbeli légifelvétel is segített abban, hogy a növények magasságát ellenőrizzék.

Fennmaradt egy dátum nélküli fásítási térkép – ebből dolgozott Holtság Ágnes tájépítész, aki az új kertért felel. A zsinagóga három oldalán sikerült kibogozni, hogy melyik szám mit jelent, egyedül az épület mögötti résznél nem tudták ezt megtenni. Löw Immánuel tujasort tervezett a kerítés mellé, dupla örökzöld sövény állt a zsinagóga bejáratánál. Hat dombra cédrusokat ültetett, kettőre fenyőfákat, így végül egy sűrű kert jött létre.

„Meg kellett néznünk, hogy Löw Immánuel elképzeléseiből mennyit tudunk megvalósítani. Komoly dilemmát okozott az, hogy a koncepció alapja az örökzöld növényekre épül, de ma ezeket elég sok kártevő veszélyezteti” – mutatott rá a felmerülő nehézségekre a tájépítész.

Úgy döntöttek, a kerítés mellett ismét sövény lesz, de olyan lassan növő, amely nem takarja el az Új zsinagógát. A Hajnóczy és Gutenberg utcánál visszaállítják a hajdani cédrusligetet a dombocskákkal. A bejáratnál a növényzet szintén Löw korát idézi majd, kivéve az épület közvetlen közelébe ültetett bokrokat. Fennmaradt egy 76 növényből álló lista a kertről, egyharmaduk fa, egyharmaduk bokor, a maradék egynyári, vagy fagyérzékeny. Ebből a felsorolásból 35 darabot tudtak kiválasztani, ami ténylegesen elültethető, ezen felül 12 Bibliában szereplő növényt is elhelyeznek, amelyek színesítik majd a korlátozott nyilvánosságú parkot.

Holtság Ágnes szerint ugyan ki kell vágni a jelenlegi rossz állapotú fák többségét, de cserébe egy valóban Löw szándékait követő kert jön létre.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 22 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.224.200.104 IP címről szól hozzá.

 • 22. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 23., csütörtök, 13:36
  Válaszolok

  Azt hiszem értem. Közpénzből bármennyi kell, az van az Izrael fíligre.

  De, akkor lenne teljes az érzés, ha a város vezetése Martin Schulz elvei alapján, palesztinokat is telepítene a Jósika utcába.

  Magyar akácos, méztermelő “Szentföld” a Homokhátság, Duna–Tisza köze.
  “Az Európai Unió kiirtaná, egy frissen alakult hazai szervezet viszont hungarikummá nyilvánítaná a fehér akácot. …Mária Terézia rendeletére kezdték nálunk telepíteni a futóhomok megkötésére, ezért inkább az Alföldön terjedt el.
  http://cegledipanorama.hu/index.php/magazin/historia/5005-a-feh%C3%A9r-ak%C3%A1c-j%C3%B6v%C5%91je-az-alf%C3%B6ld%C3%B6n.html

  “Klímaerdők

  Napjainkban a világ számos országában kezdenek erdőtelepítésbe, klímavédelmi céllal. Ahogyan a trópusi erdők irtása jelentős részben járul hozzá a légkör CO2-tartalmának emelkedéséhez, úgy az erdőtelepítés segít a szenet újra megkötött állapotba hozni. … valóban klímavédelmi célra telepített erdőkben úgy kell gazdálkodni, hogy ott folyamatosan nagy mennyiségű élőfakészlet maradjon.
  http://wwf.hu/klimavaltozas-es-erdo

 • 21. NP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 17:23
  Válaszolok

  SP
  Jól gondoltam: nem érted.

 • 20. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 16:38
  Válaszolok

  Itt még sokan mások nem Lőricze Lajosok, Grétsy Lászlók.

  Eme észrevétel fajta akkor kerül ha elő,
  ha a vitatott témában elfogyott az észérv, vagy nem is volt.

  Mivel ez itt nem egy irodalmi értekezés(!), hanem kötetlen laza vélemény nyilvánítás, ezért ennyi hiba bőven belefér.

  A Szentföld, szent föld. Képzavar nem történt.

  Lényeg a lényeg, a féktelen pénzpazarlás, a semmi sem drága hozzáállás.

 • 19. NP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 14:58
  Válaszolok

  SP

  Nem szokásom helyesírási hibákon rugózni, mert magam is követek el merényleteket anyanyelvünk ellen, de a “Szentföld” és az általad említett “Szent föld” közötti különbség nem nyelvtani, hanem kulturális….
  Már ha érted.

 • 18. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 14:45
  Válaszolok

  17.SP

  Ha nem veszel erőt magadon és nem hagyod abba a találgatást, úgy jársz, mint a skót a hűtőszekrénnyel!

 • 17. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 14:22
  Válaszolok

  16.Bejelentkezett NP. Az, aki okosabb az okosabbnálam-nál? Nem lepett meg.

  Vagyis az egyik okosabb, mint a másik. Most már csak az a kérdés ki az egyik?

  Szent föld faunája projekt, azért mégis csak egy indokolatlan túlkapás.

 • 16. NP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 13:38
  Válaszolok

  SP

  “okosabbnálamnál” bizonyára vannak okosabbak, de hogy te nem tartozol ebbe a csoportba az biztos.

  A magam részéről (mivel ezeknek a csevelyeknek nem tulajdonítok jelentőséget) nagyon élvezem azokat az agymenéseket amiket elővezetsz.
  A Hírcsárda és a Kétfarkú Kutya Párt a poros nyomodba sem léphet!!!!
  Gratulálok!

 • 15. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 12:20
  Válaszolok

  14.SP
  Nem nyilatkozat, mifelénk csak következtetésnek hívják. Mivel arról volt szó, hogy a zsinagóga kertjébe növénytelepítés lesz (egyszerűsítve), erre te azt mondtad, hogy bezzeg a véderdőkre, amik a városi klímát javítanák nincs pénz. Ebből következik, hogy szerinted – most a hozzászólásod reprezentál téged – a zsinagóga kertjében ültetendő növények nem javítják a város klímát.
  És, hogy ki okosabb nálam? Bárki, aki okosabb nálam.

 • 14. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 12:03
  Válaszolok

  13 “Szerinted, ha..” szerintem nem volt ha. Helyettem, nevemben, nem kellene nyilatkozni.

  Szövegeid alapján mindenki hülyébb nálad.
  Meglehet,ugyanezt mindenki más fordítva látja.

  Oszd meg velünk azt a titkok, hogy mégis ki az aki okosabb nálad?

  Vannak tippjeim.

 • 13. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 11:51
  Válaszolok

  11.SP
  Értem már, miért Short Play a nickneved, mert ennyire rövid az eszed! Szerinted, ha növényeket telepítenek a zsinagóga – vagy bárminek a – kertjébe, akkor annak a klimatikus hatásai megállnak a telekhatáron. Hogy te milyen butuska vagy!

 • 12. semleges hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 11:46
  Válaszolok

  sp, milyen információk alapján állítja hogy a védőerdőkre nem jut pénz? egyáltalán kell rá, és ha igen mennyi? kiváló az összehasonlítása, tükröződik benne a hozzáértés és a tényszerűség!! ha a város klímájának annyira a védősávra van szüksége mint önre.

 • 11. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 20., hétfő, 10:02
  Válaszolok

  “..egy bibliai kertről van szó..rabbi három kertész ajánlatából választott…fásítási térkép – ebből dolgozott Holtság Ágnes tájépítész, aki az új kertért felel.

  Szentföld faunáját kívánta megjeleníteni,

  …visszaállítják a hajdani cédrusligetet a dombocskákkal.76 növényből álló lista a kertről,….ezen felül 12 Bibliában szereplő növényt is elhelyeznek stb. stb.

  Nem túlzás mindez a közpénz terhére?

  Amikor a város klímáját javító, védő erdősávokra nem jut pénz!
  Számos sokkal fontosabb dologra meg nincs pénz!

  Ki engedélyezi eme túlkapásokat??

 • 10. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 12:33
  Válaszolok

  6. Lov ászi András
  Nos kedves Lovári András, autodidaktikus pszichológiai fejtegetését olvasván arra gondoltam, hogy a cipésznek sincs jó cipője ugye a népi bölcsesség szerint. Az ön nevét még sosem láttam itt, tehát mindösszesen ez volt a küldetése, hogy engem kéretlen őrangyali szolgáltatásban részesítsen, azt hiszem, a nagyobb baj önnél van.
  Mellesleg hadd jegyezzem meg, hogy amit ön a természet törvényeiként aposztrofál, az mindenkire egyformán hat, alóla senki sem tudja kivonni magát, még talán ön sem. Persze az állapotának megfelelően hiheti ezt, mert boldogok … akik hisznek.

  Amúgy meg – biztos vagyok benne, hogy tudja ezt -, ez az oldal igen tág teret enged a kommentelés “sötét oldalának”, ami nyilvánvalóan nem véletlen. Nem volna igazságos, ha csak az egyik fél használná ezt ki, ha érti mire gondolok.
  Szebb jövőt!

 • 9. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 10:22
  Válaszolok

  Az ateisták pénzét pl. nem egyházi de közhasznú célra használták fel.
  Akkor lenne fair a dolog, még ha ez nem is jó, ha kijelentenék a pajeszos elvtársak, hogy ez is az örökös jóvátétel része. Vagy nem az?

  A saját síremlékeiket is mással kívánják karbantartatni?

  Gyilkoló szerszámokra nem lehetne kevesebbet költeni? Több jutna az imahelyekre.
  https://www.google.hu/search?q=izrael+fegyverzete&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjL0-S70rPNAhXDPRQKHQdWBbQQsAQIUA&biw=1172&bih=645

 • 8. botka embere hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 09:59
  Válaszolok

  6. Okoskodó egyértelműen sérült, ugyanakkor menthetetlen. Ennek a beteg, mindenkiben csalódott személynek ez lett a játszótere, utolsó lehetősége. Botka oldalához ő sem tud hozzászolni ezért itt próbálja meg lejáratni az okoskodásával és beképzelt, pökhendi stílusával.

 • 7. Óriás béka hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 09:50
  Válaszolok

  5. Az utolsó mondatoddal kivételesen egyetértek.

 • 6. Lov ászi András hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 08:49
  Válaszolok

  \"okosabbnálam\" nick nevű hozzászólónak!
  Tisztelt uram!
  Olvasva az ön különböző, itt olvasható cikkek utáni kommentelését, kommentelési szokását, azokban más hozzá szólókra keresett vagy keresetlen szavakkal tett sok esetben minősíthetetlen megjegyzéseit az embernek az a gondolata támad, hogy ön sem magával sem a világgal nincs kibékülve, arról nem is szólva, hogy más emberekkel sem.
  Vigyázzon magára, ennek nem lesz jó vége, ön súlyos betegségben fog elmenni e sárgolyóról.
  Azért ne keseredjen el, van megoldás a fent írtak leküzdésére, kezelésére, van kiút!
  Javaslom önnek, üljön autóbuszra vagy vonatra, vagy repülőgépre és utazzon el egy tenger vagy egy óceán mellé.
  Vihar mentes hajnalokon üljön ki partjaikra és nézze a tenger vagy az óceán hullámzását és hallgassa békés morajlását, a lelke meg fog nyugodni és meg fog önmagával békülni. Ha önmagával megbékült akkor a világgal is meg fog békülni, meg fog békülni az emberekkel is. A megbékélés olyan irányban viszi el önt ami legyőzi magában azt a vad ösztönt ami azt sugalja és sugározza önből, hogy ön az egész világ legokosabb embere aki mindenki felett uralkodni akar.
  Abban az esetben ha mindez összejön, akkor tiszteletben fogja tartani mások véleményét és lelki élete jobbra fordul. Abban az esetben ha nem teszi, akkor minden marad régiben és uralkodni fognak ön felett a természet törvényei. Igen, a természet törvényei és ön súlyos betegségekben szenvedő életet élve a kínok kínját fogja megélni az elmúlásig.
  Igen, mert minden betegség a lélekből indul ki és ez fokozottan igaz az önmagával és másokkal békétlen életet élőkre, olyanokra mint ön.
  Gondolja át e sorokat és cselekedjen saját belátás szerint, mert ha saját magán nem segít mások sem fognak és nem is tudnak önnön segíteni.
  Lovászi

 • 5. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 08:09
  Válaszolok

  4. SP
  Ezt a hülyeséget nem tudni, hogy honnan vetted. A lakosság erős fele vallásos egyáltalában. A közpénzben az ateisták pénze is benne van.

 • 4. SP hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 07:31
  Válaszolok

  Közpénzből az etnikai arányú támogatás lenne igazságos.

  pl.Bázis: keresztényeknek 100%

  Mi jár a pajeszosoknak akkor?

 • 3. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. június 19., vasárnap, 06:21
  Válaszolok

  Amennyivel a katolikus hívek a dóm felújítását! :P

Ugrás az oldal tetejére