Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

2017. szeptember 3., vasárnap · 14 hozzászólás

A rendezvényen átadták a felújított zsinagóga épületét, amelyet a magyar zsidó történelem szakrális gyöngyszemeként tartanak számon. A XIII. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai egészen novemberig tartanak. Tovább »

A zsinagóga átadásával indul az őszi zsidó fesztivál

2017. augusztus 29., kedd · 9 hozzászólás

Komoly– és könnyűzenei koncertekkel, képzőművészeti kiállítással és egyéb rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A programsorozat megnyitóján átadják az újonnan rekonstruált zsinagóga épületét is. Tovább »

Hamarosan a végéhez ér a zsinagóga parkjának helyreállítása + FOTÓK

2017. augusztus 8., kedd · 3 hozzászólás

zsinagogapark_forum010kf

Többek közt cédrusfákat, berkenyét, füge és almafát telepítenek zsinagóga parkjába. A sokak által hiányolt tiszafák egy jobban karbantartható változata is visszakerül. Sikerült olyan koncepciót kitalálni, ami lehetővé teszi a kert sokszínűségét az év minden szakában, mégis szinte azonos az eredeti tervekkel. Tovább »

Londontól Jeruzsálemig motoroznak az életért, a békéért – a szegedi zsinagógát is útba ejtették

2017. június 20., kedd · 6 hozzászólás

motorosok_zsinagoga02_gs

Különös motoros csapat gördült be a felújítás alatt ál új zsinagóga udvarára, Szegedet is útba ejtették ugyanis a Londonból Jeruzsálembe tartó szolidaritási túra résztvevői. A hat nemzetből álló csapatot a közös cél kovácsolta egybe: az életért, a békéért, a terror ellen motoroznak, az Izrael Állam iránti szeretet egyesíti őket. Tovább »

A segítő szeretet gyakorlása Ábrahám örököseinél – Vallásközi konferencia Szegeden

2016. október 15., szombat · Hozzászólok

egyhazi_konferencia15_gs

A munka, a becsület és az emberi helytállás példaképévé vált a 120 éve született Márton Áron gyulafehérvári püspök, aki komolyan vette azt, ami jézusi szeretetnek hívnak – hangzott el a Gál Ferenc Főiskolán rendezett, három vallást megszólító konferencián, amelyen arról is szó esett, hogy Tóra, az Újtestamentum és a Korán ugyanabból az erkölcsi értékből fakad. Tovább »

Schwarcz Péter: A szegedi zsinagóga ajtaja mindenki előtt nyitva áll!

2016. augusztus 17., szerda · 8 hozzászólás

SZS20160811_schwarcz_peter_003

Az alapvető zsidó vallási és kulturális ismeretek oktatását nevezte egyik feladatának Schwarcz Péter rabbihelyettes-jelölt, aki felkeresi azokat is, akik egy ideje már nem járnak a szegedi új zsinagógába. A megválasztott vallási vezető a SZEGEDma.hu-nak elmondta, harmóniára törekszik, és célja nyitni a város nem zsidó közösségei felé is. Tovább »

Több mint egy tucat koncertet kínál a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

2016. augusztus 11., csütörtök · 3 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito13kf

Komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kamarakiállítással és irodalmi rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A rendezvénysorozaton fellép többek között Szulák Andrea, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, továbbá Zorán és Bródy János is, és természetesen tradicionális zsidó dallamok is felcsendülnek az új zsinagógában. Tovább »

Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek

2016. június 28., kedd · 11 hozzászólás

zsinagoga_gs1

Két jelölt van, a meghallgatások már lezajlottak. A közösségteremtés és a szegedi hagyományok megőrzése is feladata lesz az új rabbinak. Döntés július második felében várható, egyelőre a hitközség jelöltje gondolkodási időt kért. Tovább »

Folytatódik a zsinagóga felújítása – helyreállítják a bibliai kertet

2016. június 18., szombat · 22 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Löw Immánuel kertje jelképezi a vallás szülőhazáját, a Szentföldet, s az alkotó szülőföldjét, Magyarországot. 76 egykori növényből 35 lesz megtekinthető az új zsinagóga parkjában. Tovább »

A Hazáért áldozták életüket! – Újraavatták a Nagy Háború zsidó hőseinek emlékművét + FOTÓK

2016. június 16., csütörtök · 3 hozzászólás

emlekmu_koszoruzas04_gs

A Nagy Háborúban Magyarországért elhunyt és harcolt izraelita katonákról emlékeztek meg. A zsidó hősök emlékművét pályázati forrásból újították fel. Tovább »

Fakivágással kezdődött el a szegedi új zsinagóga felújítása + FOTÓK

2016. február 23., kedd · 3 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Kedden a Szegedi Zsidó Hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával elkezdődött a 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása. Kedden azon fáknak a kivágása indult meg, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – közölte a hitközség.
Tovább »

Megkezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukció gyakorlati kivitelezésének második üteme

2016. február 20., szombat · 16 hozzászólás

fesztival_sajttaj02_gs

A 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása a hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával február 23-án elkezdődik, méghozzá azoknak a fáknak a kivágásával, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – tudta meg a SZEGEDma.hu. Tovább »

A világ tíz legszebb zsinagógája között a szegedi

2015. december 20., vasárnap · 19 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito23kf

A JSpace szubjektív listájára három magyar zsidósághoz köthető zsinagóga került fel, a szegedi, a szabadkai és a Dohány utcai. A 950 milliós támogatási szerződést még nem írták alá az Új zsinagóga felújításával kapcsolatban, de az előkészítő munkálatok már elkezdődtek. Tovább »

Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK

2015. szeptember 2., szerda · 2 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito23kf

Illényi Katica koncertje előtt Trócsányi László az alaptörvény és a kultúra védelmének kapcsolatára hívta fel a figyelmet, Ilan Mor pedig megköszönte a magyar kormány támogatását a szegedi zsinagóga felújításához és a zsidó reneszánsz fenntartásához. Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai. Tovább »

Színes programokkal és sztárokkal vár az őszi zsidó kulturális fesztivál

2015. augusztus 3., hétfő · 2 hozzászólás

fesztival_sajttaj02_gs

Több mint egytucatnyi koncertet és hangversenyt, négy könyvbemutatót és ugyanennyi kiállítást kínál a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember másodikától. A programsorozatot Illényi Katica koncertje nyitja, november 4-én pedig Presser Gábor és Rúzsa Magdi közös fellépésével zárul a nagyszabású kulturális rendezvény. Tovább »

Izraeli mezőgazdasági módszereket honosítanának a Homokhátságon

2015. március 12., csütörtök · 13 hozzászólás

ilan_mor_sajttaj04_gs

Radnótis középiskolásokkal és izraeli egyetemistákkal találkozott Szegeden Ilan Mor. Izrael magyarországi nagykövete Mórahalmon Nógrádi Zoltán polgármesterrel is egyeztetett, Vásárhelyen pedig egy bemutatófarm kiépítését szorgalmazza, ahol az Izraelben már jól működő mezőgazdasági módszerekkel ismerkedhetnének meg a gazdák. Tovább »

Harminchárom év után búcsúzik egyik “hobbijától” Lednitzky András

2014. november 20., csütörtök · 6 hozzászólás

ledniczky_andras02_gs

Harminchárom év után vonult nyugdíjba az SZTE Általános Orvostudományi Karáról Lednitzky András, aki a munkáját hivatásnak, sőt egyfajta hobbinak is tekintette. A Dékáni Hivatal leköszönő vezetője büszke a kar elmúlt évtizedekben elért sikereire, valamint az egykori hallgatókkal ápolt jó viszonyára is. A következő években közéleti feladataira kíván fókuszálni, de több időt szakítana a családjára, és egy kicsit utazgatna is. Tovább »

Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK

2014. október 31., péntek · 22 hozzászólás

zsinagoga_sajtaj01_KF

Egy hónapja elkezdődhetett volna a munka az életveszélyessé vált szegedi zsinagóga tetőszerkezetének felújításán, az erre elkülönített 150 millió forint azonban kommunikációs problémák miatt nem érkezett meg – közölte Latorcai Csaba államtitkár. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint várhatóan nem kerül lakat az épületre. Tovább »

Az emlékezés lángja ég az új zsinagóga menóráján + FOTÓK

2014. szeptember 14., vasárnap · Egy hozzászólás

menora_avatas_mj 012

“A lángok a sötétben adnak fényt, őrizve azok emlékét, akik életüket áldozták egy rossz korban.” A zsidóság legrégebbi jelképét, menórát avattak a szegedi új zsinagóga utcafront felőli kertjében. Tovább »

BOR-line: Lednitzky András: A zsidóság érzi, hogy Szeged élhető, befogadó város + FOTÓK, VIDEÓ

2014. május 22., csütörtök · 20 hozzászólás

SZS20140522_borline_ledniczky_andras_010

BOR-line sorozatunk csütörtöki vendége Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Izrael tiszteletbeli konzulja volt, aki válaszolt az általunk, illetve az Önök által feltett kérdésekre.
Tovább »

“Auschwitzban nem csak a zsidó nép, a kereszténység is meghalt” + FOTÓK

2014. április 2., szerda · 18 hozzászólás

vallaskozi_parbeszed24_gsÖt vallási vezető és egy teológus. Ők hatan a holokauszt hetvenedik évfordulóján arra keresték a választ Szegeden, milyen istenkép határozza meg az emberek mindennapjait az auschwitzi borzalmak után.
Tovább »

Hátország: tizenegyet gurított a SZEOL az Orosházi MTK-nak

2014. március 13., csütörtök · Hozzászólok

szeolu14-mtk_001_iaAz országos bajnokságokban változatos eredményeket értek el a SZEOL-csapataok a Békéscsaba, az Orosháza, a Hódmezővásárhely és a Szarvas együttesei ellen, megyei fronton viszont nem kegyelmeztek a Mórahalomnak és a Makónak.
Tovább »

Szegeden a nagykövet: magyar-izraeli mozifilmekkel közeledne a két nemzet

2014. január 18., szombat · 10 hozzászólás

ilan_mor_sajtoebed06_gsA szegedi orvostudományi karon végzett izraeli hallgatók kiemelkedő szaktudással térhetnek vissza országukba, valamint a hamarosan épülő ELI lézerkutató is lehetőséget biztosít a két nemzet szakembereinek szorosabb együttműködésére – jelentette ki Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete, aki Szegeden beszélt a 2014-es holokauszt-emlékév fontosságáról és a kapcsolatok erősödésének jelentőségéről. Tovább »

Ősz a zsidó kultúra jegyében Szegeden

2013. augusztus 15., csütörtök · 4 hozzászólás

ledniczky_andras01_gsSzeptemberben immár kilencedik alkalommal veszi kezdetét a két hónapos Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, melynek keretében ismételten megrendezik a Zenés Izraeli Vacsoraestet. A szeptember 12. és november 4. közötti programsorozat célja, hogy közelebb hozza a szegedieket a zsidó kultúrához.
Tovább »

A Szegedről deportáltakra emlékeztek + FOTÓK

2013. június 30., vasárnap · 23 hozzászólás

holokauszt_emlekmu_mj 24Nemcsak azokra kell emlékezni, akik nem tértek vissza a munkatáborokból, hanem azokra is, akik nem születtek meg – fogalmazott Markovics Zsolt főrabbi a szegedi és város környéki zsidóság deportálásának hatvankilencedik évfordulóján. Tovább »

A kitelepítettekre emlékezik a szegedi zsidóság

2013. június 28., péntek · 6 hozzászólás

zsinagoga_homlokzat_itA szegedi és város környéki zsidóság deportálásának hatvankilencedik évfordulójára a téglagyári gettónál koszorúzással, majd az új zsinagógában mártír istentisztelettel emlékeznek Szegeden vasárnap.
Tovább »

Közel-keleti kerekasztal: irányítható diktatúrából irányíthatatlan áldemokrácia

2012. szeptember 13., csütörtök · Hozzászólok

Napjainkban a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa Izrael. Aki lehetségesnek tartja az arab országokban a demokráciát, az nincs tisztában az arab gondolkodással – hangzott el a VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében kül- és belpolitikai témákról rendezett beszélgetésen.
Tovább »

Raphael Vago: Irán nem csak Izraelre jelent veszélyt

2012. március 7., szerda · 14 hozzászólás

Izrael számára fontos, hogy jó külkapcsolatokat ápoljon más országokkal – jelentette ki Raphael Vago történész professzor. A Tel-Avivi Egyetem oktatója egy klubdélutánon tartott előadást, melynek célja, hogy a szegediekkel jobban megismertessék a zsidó államot.
Tovább »

Egyházi támogatásokat adtak át a Városházán

2011. június 22., szerda · 2 hozzászólás

A Szegeden működő egyházak, felekezetek képviselőiből 2002-ben jött létre az Egyházügyi Tanács, mely minden évben maga osztja föl tagjai között azt az összeget, amivel Szeged városa támogatja őket. Az idén a keret 40 millió forint volt, melyből a beérkezett 32 pályázó több mint 80 milliós támogatást igényelt.
Tovább »

Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK

2010. augusztus 26., csütörtök · 13 hozzászólás

zsinagoga_it_18 A szegedi Új Zsinagóga felújítására nyújtott be pályázatot még tavaly ősszel a szegedi zsidó hitközség. A műemlék épület teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne, ekkora összeg azonban még pályázati forrásokból sem teremthető elő. Ezért a DAOP (Dél-Alföldi Operatív Program) „Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című” pályázatán csak a külső homlokzat rekonstrukcióját és az egyik torony rendbehozatalát tervezték.
Tovább »

Bécsi elismerés Lednitzky Andrásnak + HANG, PANORÁMA, FOTÓK

2010. augusztus 4., szerda · Egy hozzászólás

zsido_kult_feszt_it (13) Szeptember 15.-e és november 8.-a között a Szegedi Zsidó Hitközség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetősége, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért kuratóriuma és az Izrael Állam Dél-Magyarországi Konzulátusa szervezésében rendezik meg az immár hagyományos VI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, amely fennállása óta számos kulturális rendezvénynek adott otthont.
Tovább »

A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

2009. szeptember 2., szerda · 3 hozzászólás

Az 1903-ban épült szegedi zsinagóga felújítására nyújt be pályázatot a szegedi zsidó hitközség – közölte Lednitzky András elnök szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
Tovább »

Zsidó kulturális fesztivál lesz Szegeden

2009. szeptember 2., szerda · 3 hozzászólás

Hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, irodalmi programok és izraeli vacsoraest várja szeptember 9-től két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.
Tovább »

Felavatták Janikovszky Éva szegedi emléktábláját

2009. április 20., hétfő · Hozzászólok

Szegedi szülőházán, a Bólyai utcában hétfőn felavatták Janikovszky Éva emléktábláját. A Kossuth- és József Attila-díjas író Kucses Éva néven 1926. április 23-án született a csongrádi megyeszékhelyen, és 2003 nyarán hunyt el Budapesten. Tovább »

Következő oldal »