Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

2017. szeptember 3., vasárnap · 14 hozzászólás

A rendezvényen átadták a felújított zsinagóga épületét, amelyet a magyar zsidó történelem szakrális gyöngyszemeként tartanak számon. A XIII. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai egészen novemberig tartanak. Tovább »

Bővült a zsinagóga felújítási programja, nyárra fejeződnek be a munkálatok

2017. január 11., szerda · 4 hozzászólás

zsinagoga2_gs

A nagy hideg miatt jelenleg nem dolgoznak a felállványozott és befóliázott új zsinagóga külső homlokzatán, továbbá a rekonstrukciót a tetőfelújítással is kiegészítették, így át is kell ütemezni bizonyos munkálatokat. Tovább »

Több mint egy tucat koncertet kínál a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

2016. augusztus 11., csütörtök · 3 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito13kf

Komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kamarakiállítással és irodalmi rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A rendezvénysorozaton fellép többek között Szulák Andrea, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, továbbá Zorán és Bródy János is, és természetesen tradicionális zsidó dallamok is felcsendülnek az új zsinagógában. Tovább »

Kezdődik a felújítás – Két ütemben állványozzák fel az új zsinagógát

2016. augusztus 10., szerda · 2 hozzászólás

zsinagoga_gs

A tervek szerint még a tél beállta előtt elkészül az új zsinagóga kupoláinak rekonstrukciója a díszműbádogos munkákkal együtt, közben a homlokzat is fokozatosan megújul – tájékoztatott a kivitelezést elnyerő Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál. A rekonstrukció jövő év tavaszán zárul. Tovább »

Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek

2016. június 28., kedd · 11 hozzászólás

zsinagoga_gs1

Két jelölt van, a meghallgatások már lezajlottak. A közösségteremtés és a szegedi hagyományok megőrzése is feladata lesz az új rabbinak. Döntés július második felében várható, egyelőre a hitközség jelöltje gondolkodási időt kért. Tovább »

Folytatódik a zsinagóga felújítása – helyreállítják a bibliai kertet

2016. június 18., szombat · 22 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Löw Immánuel kertje jelképezi a vallás szülőhazáját, a Szentföldet, s az alkotó szülőföldjét, Magyarországot. 76 egykori növényből 35 lesz megtekinthető az új zsinagóga parkjában. Tovább »

Fakivágással kezdődött el a szegedi új zsinagóga felújítása + FOTÓK

2016. február 23., kedd · 3 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Kedden a Szegedi Zsidó Hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával elkezdődött a 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása. Kedden azon fáknak a kivágása indult meg, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – közölte a hitközség.
Tovább »

Megkezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukció gyakorlati kivitelezésének második üteme

2016. február 20., szombat · 16 hozzászólás

fesztival_sajttaj02_gs

A 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása a hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával február 23-án elkezdődik, méghozzá azoknak a fáknak a kivágásával, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – tudta meg a SZEGEDma.hu. Tovább »

A világ tíz legszebb zsinagógája között a szegedi

2015. december 20., vasárnap · 19 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito23kf

A JSpace szubjektív listájára három magyar zsidósághoz köthető zsinagóga került fel, a szegedi, a szabadkai és a Dohány utcai. A 950 milliós támogatási szerződést még nem írták alá az Új zsinagóga felújításával kapcsolatban, de az előkészítő munkálatok már elkezdődtek. Tovább »

Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK

2015. szeptember 2., szerda · 2 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito23kf

Illényi Katica koncertje előtt Trócsányi László az alaptörvény és a kultúra védelmének kapcsolatára hívta fel a figyelmet, Ilan Mor pedig megköszönte a magyar kormány támogatását a szegedi zsinagóga felújításához és a zsidó reneszánsz fenntartásához. Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai. Tovább »

Színes programokkal és sztárokkal vár az őszi zsidó kulturális fesztivál

2015. augusztus 3., hétfő · 2 hozzászólás

fesztival_sajttaj02_gs

Több mint egytucatnyi koncertet és hangversenyt, négy könyvbemutatót és ugyanennyi kiállítást kínál a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember másodikától. A programsorozatot Illényi Katica koncertje nyitja, november 4-én pedig Presser Gábor és Rúzsa Magdi közös fellépésével zárul a nagyszabású kulturális rendezvény. Tovább »

Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK

2014. október 31., péntek · 22 hozzászólás

zsinagoga_sajtaj01_KF

Egy hónapja elkezdődhetett volna a munka az életveszélyessé vált szegedi zsinagóga tetőszerkezetének felújításán, az erre elkülönített 150 millió forint azonban kommunikációs problémák miatt nem érkezett meg – közölte Latorcai Csaba államtitkár. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint várhatóan nem kerül lakat az épületre. Tovább »

Bezárják a szegedi zsinagógát – Lázár János egyeztetne (FRISSÍTVE)

2014. október 29., szerda · 21 hozzászólás

zsinagoga_homlokzat_it

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyeztetést kért a Mazsihisz vezetőitől azért, hogy tisztázzák, a szegedi zsinagóga felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre kivel tud leszerződni a kormány.
Tovább »

Orbán Szabadkán – A magyar állam támogatja a szabadkai zsinagóga felújítását

2014. március 28., péntek · 2 hozzászólás

A magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a szabadkai zsinagóga belső terének felújításához – mondta az MTI-nek pénteken Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke, miután megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel Szabadkán. Tovább »

Akadályok a Szegedre tervezett Löw Immánuel-szobor előtt

2014. március 13., csütörtök · 24 hozzászólás

low_imanuel_szobor07_gsA zsinagóga kertjébe vallási okokból nem kerülhet az alkotás, közterületen való felállítását támogatná a szegedi hitközség, de Botka László polgármester nem – a pályázat beadási határideje március 17-e. Tovább »

A Vészkorszak embermentőiről nyílik kiállítás a vásárhelyi Zsinagógában

2013. január 26., szombat · Hozzászólok

Január 27-én, a hírhedt auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadulásának napján világszerte a holokauszt áldozataira emlékezünk. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által elfogadott emléknapon Emberségről példát… címmel nyílik időszaki kiállítás vasárnap délután 4 órakor Hódmezővásárhelyen, a Zsinagógában. A kiállítás tablói azokról az ismert diplomatákról és hétköznapi hősökről szólnak, akik emberségből, bátorságból és tisztességből példát mutattak és mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.
Tovább »

JÁTÉK – Nyerjen belépőt az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválra!

2012. szeptember 3., hétfő · 2 hozzászólás

Dzsesszesttel, valamint Malek Miklós és Malek Andrea koncertjével várja az érdeklődőket a VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál a zsinagógában szeptember 9-én. A rendezvényre négy darab páros belépőt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak kérdésünkre!
Tovább »

A szegedi zsidóság kitelepítésére emlékeztek + FOTÓK

2012. június 24., vasárnap · 22 hozzászólás

A szegedi zsidóságot 68 éve, 1944. június 25-én kezdték el a gettóból haláltáborokba szállítani. Erre a borzalmas eseményre emlékeztek vasárnap a Cserzy Mihály utcában és a Zsinagógában.
Tovább »

Bíró Eszter és Falusi Mariann lép föl a zsinagógában

2012. április 30., hétfő · 8 hozzászólás

Május 20-án, este 7 órakor a szegedi zsinagógában együtt koncertezik két művész, Bíró Eszter és Falusi Mariann, akik most találkoznak először a színpadon, mégis sok minden közös bennük: a hang mélysége, az előadásmód drámai és ironikus, olykor humorba hajló átgondoltsága. Az Egy kicsit ide, egy kicsit oda címmel meghirdetett koncert elképzelt utazás, amelyre csak egy-egy nagykabátban indul el a két főhős.
Tovább »

Nikolas a zsinagógában énekel majd

2012. március 23., péntek · 2 hozzászólás

A szegedi zsinagógában ad koncertet az X-faktor felfedezettje, Takács Nikolas. Május 3-án, anyák napja alkalmából csendülhetnek fel könnyűzenei melódiák már nem először: a koncertszervező cég a Szegedi Zsidó Hitközséggel együttműködve már egy Zorán- és Ghymes-koncertet rendezett a zsidó templomban.
Tovább »

Bécsi elismerés Lednitzky Andrásnak + HANG, PANORÁMA, FOTÓK

2010. augusztus 4., szerda · Egy hozzászólás

zsido_kult_feszt_it (13) Szeptember 15.-e és november 8.-a között a Szegedi Zsidó Hitközség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetősége, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért kuratóriuma és az Izrael Állam Dél-Magyarországi Konzulátusa szervezésében rendezik meg az immár hagyományos VI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, amely fennállása óta számos kulturális rendezvénynek adott otthont.
Tovább »

A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

2009. szeptember 2., szerda · 3 hozzászólás

Az 1903-ban épült szegedi zsinagóga felújítására nyújt be pályázatot a szegedi zsidó hitközség – közölte Lednitzky András elnök szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
Tovább »

Zsidó kulturális fesztivál lesz Szegeden

2009. szeptember 2., szerda · 3 hozzászólás

Hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, irodalmi programok és izraeli vacsoraest várja szeptember 9-től két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.
Tovább »

Csütörtök: Sass Sylvia Szegeden énekel

2009. június 17., szerda · Hozzászólok

Sass Sylvia világhírű operaénekes és Teleki Miklós orgonaművész koncertjét hallhatjuk csütörtökön este a Zsinagógában, és este még játsszák a Sors bolondjait a Városházán. Dipolmaosztó lesz a ZMK-ban, a Reökben ismét B, mint Béjart, könyvbemutatót és népegészségügyi előadást ajánl a Közéleti Kávéház. Folytatódik a Szegedi Vakáció a könyvtárban, és Jobb Agyféltekés Rajzolás tanfolyam kezdődik a B-612 Kulturális Műhelyben. A mozikban új filmeket vetítenek, és benti vagy kinti buli között választhatunk. Tovább »

Zsidó kulturális fesztivál: hagyományőrzés és fiatal művészek

2008. szeptember 9., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 9. és november 16. között. A rendezvény hagyományőrzést és fiatal művészek fellépését ígéri: hangversenyekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi esttel, kiállításokkal és a tizenharmadik alkalommal megrendezendő izraeli vacsoraesttel várja az érdeklődőket. Tovább »

Maszkaland-gyermektoll: Krimi túrós derelyével

2008. július 23., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A metamorfózis jegyében kezdődött el a mai napon a 18. THEALTER, amit a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) rendez július 23-27. között. Az alternatív színházak találkozójának átváltozásaként a programban egy gyerektábor is megjelent Maszkaland néven. A játékos alkotóműhelyről egy 13 éves kislány tudósítja a SZEGEDma.hu olvasóit minden nap. Tovább »

THEALTER fesztivál gyerektáborral

2008. július 21., hétfő · Hozzászólok

Szerdától ismét megtelik esténként a régi zsinagóga

Fotó: Gémes Sándor

A metamorfózis jegyében zajlik majd a 18. THEALTER fesztivál, amit a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) rendez július 23-27. között. Az alternatív színházak találkozójának átváltozása két új fesztiválrész megjelenését is magában foglalja. Az egyik egy gyerektábor, igazi játékos alkotóműhely. Benkő Imola Orsolyával (képünkön), a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetőjével beszélgettünk. Tovább »

Művészeti akadémia és mesterkurzus Szegeden

2008. július 12., szombat · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

Valamivel több mint száz hallgató részvételével rendezik meg július 11-18. között a IV. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzust. Tovább »