Bővült a zsinagóga felújítási programja, nyárra fejeződnek be a munkálatok

2017. január 11., szerda · 4 hozzászólás

zsinagoga2_gs

A nagy hideg miatt jelenleg nem dolgoznak a felállványozott és befóliázott új zsinagóga külső homlokzatán, továbbá a rekonstrukciót a tetőfelújítással is kiegészítették, így át is kell ütemezni bizonyos munkálatokat. Tovább »

Több mint egy tucat koncertet kínál a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

2016. augusztus 11., csütörtök · 3 hozzászólás

zsido_kult_feszt_megnyito13kf

Komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kamarakiállítással és irodalmi rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A rendezvénysorozaton fellép többek között Szulák Andrea, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, továbbá Zorán és Bródy János is, és természetesen tradicionális zsidó dallamok is felcsendülnek az új zsinagógában. Tovább »

Kezdődik a felújítás – Két ütemben állványozzák fel az új zsinagógát

2016. augusztus 10., szerda · 2 hozzászólás

zsinagoga_gs

A tervek szerint még a tél beállta előtt elkészül az új zsinagóga kupoláinak rekonstrukciója a díszműbádogos munkákkal együtt, közben a homlokzat is fokozatosan megújul – tájékoztatott a kivitelezést elnyerő Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál. A rekonstrukció jövő év tavaszán zárul. Tovább »

Rabbi-casting: hamarosan új lelkésze lesz a szegedi zsidó közösségnek

2016. június 28., kedd · 11 hozzászólás

zsinagoga_gs1

Két jelölt van, a meghallgatások már lezajlottak. A közösségteremtés és a szegedi hagyományok megőrzése is feladata lesz az új rabbinak. Döntés július második felében várható, egyelőre a hitközség jelöltje gondolkodási időt kért. Tovább »

Folytatódik a zsinagóga felújítása – helyreállítják a bibliai kertet

2016. június 18., szombat · 22 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Löw Immánuel kertje jelképezi a vallás szülőhazáját, a Szentföldet, s az alkotó szülőföldjét, Magyarországot. 76 egykori növényből 35 lesz megtekinthető az új zsinagóga parkjában. Tovább »

Fakivágással kezdődött el a szegedi új zsinagóga felújítása + FOTÓK

2016. február 23., kedd · 3 hozzászólás

zsinagoga_fak011kf

Kedden a Szegedi Zsidó Hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával elkezdődött a 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása. Kedden azon fáknak a kivágása indult meg, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – közölte a hitközség.
Tovább »

Megkezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukció gyakorlati kivitelezésének második üteme

2016. február 20., szombat · 16 hozzászólás

fesztival_sajttaj02_gs

A 113 éves szegedi új zsinagóga felújítása a hitközség telkén álló épület környezetének felszabadításával február 23-án elkezdődik, méghozzá azoknak a fáknak a kivágásával, amelyek az épület közvetlen közelében állnak, gyökereik a falak alá hatoltak, és károkat okoznak – tudta meg a SZEGEDma.hu. Tovább »

Az emlékezés lángja ég az új zsinagóga menóráján + FOTÓK

2014. szeptember 14., vasárnap · Egy hozzászólás

menora_avatas_mj 012

“A lángok a sötétben adnak fényt, őrizve azok emlékét, akik életüket áldozták egy rossz korban.” A zsidóság legrégebbi jelképét, menórát avattak a szegedi új zsinagóga utcafront felőli kertjében. Tovább »

Ősz a zsidó kultúra jegyében Szegeden

2013. augusztus 15., csütörtök · 4 hozzászólás

ledniczky_andras01_gsSzeptemberben immár kilencedik alkalommal veszi kezdetét a két hónapos Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, melynek keretében ismételten megrendezik a Zenés Izraeli Vacsoraestet. A szeptember 12. és november 4. közötti programsorozat célja, hogy közelebb hozza a szegedieket a zsidó kultúrához.
Tovább »

A Szegedről deportáltakra emlékeztek + FOTÓK

2013. június 30., vasárnap · 23 hozzászólás

holokauszt_emlekmu_mj 24Nemcsak azokra kell emlékezni, akik nem tértek vissza a munkatáborokból, hanem azokra is, akik nem születtek meg – fogalmazott Markovics Zsolt főrabbi a szegedi és város környéki zsidóság deportálásának hatvankilencedik évfordulóján. Tovább »

A kitelepítettekre emlékezik a szegedi zsidóság

2013. június 28., péntek · 6 hozzászólás

zsinagoga_homlokzat_itA szegedi és város környéki zsidóság deportálásának hatvankilencedik évfordulójára a téglagyári gettónál koszorúzással, majd az új zsinagógában mártír istentisztelettel emlékeznek Szegeden vasárnap.
Tovább »

Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK

2010. augusztus 26., csütörtök · 13 hozzászólás

zsinagoga_it_18 A szegedi Új Zsinagóga felújítására nyújtott be pályázatot még tavaly ősszel a szegedi zsidó hitközség. A műemlék épület teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne, ekkora összeg azonban még pályázati forrásokból sem teremthető elő. Ezért a DAOP (Dél-Alföldi Operatív Program) „Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című” pályázatán csak a külső homlokzat rekonstrukcióját és az egyik torony rendbehozatalát tervezték.
Tovább »

Kezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

2009. szeptember 9., szerda · 2 hozzászólás

Dusha Béla fotográfus Az élő zsinagóga című kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével ma este megkezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programjai november 8-ig zajlanak.
Tovább »

Kedd: Kedvezményes földkörüli utazás a moziban

2009. július 13., hétfő · Hozzászólok

Néhány napig földkörüli utazásra invitálnak kedvezményes áron a Grand Caféba. Az Otthonunk (Home) című Luc Besson produkció olyan dokumentumfilm, amely a világ több mint 50 országába kalauzol el, csodákkal, meglepetésekkel, kérdésekkel és aggodalommal teli mondanivalója egyszerre tanítja és ösztönzi cselekvésre nézőit. Az Új Zsinagógában hallhatjuk kedden este az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus résztvevőinek hangversenyét, irodalomról és művészetről lesz szó a Közéleti Kávéházban, festménykiállítást ajánlunk, és folytatódik a Szegedi Vakáció a könyvtárban. Izgalmas filmekkel várnak mindenkit kedden a mozik, és ezúttal a buli sem marad el.
Tovább »

Kedd: duma, színház és koncertek

2008. szeptember 16., kedd · Hozzászólok

Az időjárás ma sem kedvez a szabadtéri elfoglaltságoknak, az embernek, ha programra vágyik, zárt helyre, klubokba, moziba menni támad kedve, s a keddi napon tudunk is néhány tippet adni erre. Színház, koncert és filmek szerepelnek kínálatunkban. Tovább »