Egyetem

Két nap a szakmaiság jegyében

Két nap a szakmaiság jegyében

2016. április 20., szerda
Két nap a szakmaiság jegyében
mora50

Két napos konferenciával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium múlt hét végén. A Móra 50 konferencián egykori és jelenlegi mórások adtak számot munkásságukról.

Felbolydult az élet az újszegedi Móra szakkollégiumban április 15-én és 16-án, ugyanis a kollégium lakói, illetve korábbi kollégisták 58 előadás keretein belül mutatták be tudásukat. "Városszerte ismert a Móra közössége, amely azért egyedi, mert a kötetlen hallgatói programok komoly szakmai munkával párosulnak" - mondta el a konferencia megnyitóján

Kovács Attila

, a Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója. A rendezvény nyitányaként a jelenlegi igazgató mellett két elődje,

Erdélyi Ágnes

, illetve

Vörös Lászlóné

beszélt a Móra múltjáról. A kollégium 1966-ban nyitotta meg kapuit, és hamar bekapcsolódott a hatvanas években működő kollégiumi mozgalomba, melynek az volt a célja, hogy valódi otthonokká váljanak a diáklakások. "A kollégium azért adott többet, mert az itt tartott előadásokon a hallgatók nem csak arról tanulhattak, amiről muszáj volt, hanem arról is, ami érdekelte őket, e tekintetben egymásra találtak a hallgatói és az oktatói igények is" - mondta el Vörös Lászlóné. Erdélyi Ágnes kiemelte, hogy a kollégium lakói számára mindig fontos volt, hogy mi történik körülöttük a világban, ezért a '80-as években már egyre különlegesebb témákról hangzottak el a Mórában előadások, például 1956-ról, nemzettudatról, az 1968-as eseményekről. Szintén az 1980-as években kapcsolódott be a Móra kollégium a szakkollégiumi mozgalomba, amely belül egyre magasabbra tört: a 2000-es években több kötetsorozatot is kiadott az újszegedi kollégium, majd 2012-ben hivatalosan is szakkollégiummá vált a Móra, majd 2013-ban egy évre, 2015-ben pedig három évre kapta meg a minősítést. A pénteki nap a bölcsészettudományok kerültek a középpontba, ókoritól modern korig terjedtek a történelmi témájú előadások, az SZTE hallgatói és oktatói egyaránt képviseltették magukat. Az első nap délutánján irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi, néprajzi, szociológiai és régészeti témájú értekezések voltak a meghatározóak. Szombaton természettudományi témájú előadásokkal folytatódott a konferencia, a különböző szekciókban kémiával, vegyészettel, biológiával, fizikával, matematikával, földrajzzal és földtudománnyal foglalkozó előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. "Büszke vagyok a Móra Szakkollégiumra! Olyan színvonalat hoztak mind a jelenlegi, mind a régi kollégisták, hogy megállná a helyét bárhol, széles e hazában. A szervezés is perfekt volt. Gratulálok!" - nyilatkozta a konferencia zárása után Erdélyi Ágnes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.