A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T – Ne tűzzék napirendre az óvodabezárásokat! + HANG

fidesz_sajttaj04_gs

Elfogadhatatlannak tartja Szeged idei költségvetés-tervezetét a Fidesz-L.É.T., úgy értékelték, hogy a bevételi oldalon szerepeltetett telek- és építményadó összege esélytelen, hogy befolyjon a város kasszájába. Az óvodabezárások kapcsán társadalmi egyeztetést kezdeményeznek, ezért javasolják, hogy ne is tárgyalja pénteken az ügyet a közgyűlés. Azt is kijelentették: Botka László a terrorizmus pártján áll, ha nem veszi napirendre a Fidesz betelepítési kvóta elleni nyilatkozatát.

Tárgyalásra alkalmatlan, összességében elfogadhatatlan a költségvetés jelen változata Nógrádi Tibor szerint. A Fidesz-L.É.T. frakció vezetője példaként a telek- és az építményadót hozta fel, előbbiből 98 millió, míg utóbbi adónem esetében 3,1 milliárd forint szerepel a büdzsé tervezetében a bevételi oldalon, ám a Fidesz szegedi elnöke szerint esélytelen, hogy ekkora összeg realizálódjon. „Sok olyan külterületi telek adója van a költségvetésbe beépítve, melynek adómértéke eléri a telek értékének 60-80%-át. Ennek a sarcnak a realizálása esélytelen” – szögezte el. Hozzátette, reméli elfogadható mértékre fogják mérsékelni ezt az adónemet.

Nógrádi úgy értékelte, hogy a költségvetés a főbb kérdésekre nem ad választ továbbra sem, az út- és járdarekonstrukció tervezett 300 milliós keret nevetséges a Fidesz helyi elnöke szerint, ugyanis ha kerületekre leosztjuk, akkor 15 millió jutna egy-egy körzetre, amiből egy sáros utca felének a leaszfaltozása sem oldható meg. Nógrádi megjegyezte, azokat a folyamatokat, amelyek a közlekedés-infrastruktúrának a leamortizálásához, illetve a gazdasági fejlesztések elhanyagolásához vezettek meg lehet és meg is kell állítani, méghozzá pártpolitikai érdekek nélkül. „A pénteki közgyűlés és annak a bevezetése azt sugallja, hogy Szeged város vezetése az MSZP érdekeiben politizál, és kevésbé veszi figyelembe azt, amiért a lakosok minket megválasztottak” – fűzte hozzá.

fidesz_sajttaj01_gs

Közölte, jóformán kötelező egy ellenzéki pártnak módosító indítványt benyújtani a büdzsé tervezetéhez, azt, hogy kevés javaslatot terjesztettek be azzal indokolta, hogy azokat a témákat veszik elő, amelyeket Botka László is megígért. Szerinte politikai válasz, ha a költségvetést minimálisan érintő módosító napirendre kerül, mint ahogy az is, hogyha nem. Ugyanis amennyiben még csak napirendre sem veszik, azzal a meglévő ígéreteit venné semmibe a jelenlegi hatalom.

A frakcióvezető úgy látja, közéleti szempontból fordulópontot is jelenthet a pénteki közgyűlés, mint mondta, „az a városvezetési módszer, ami minden egyeztetés híján, kizárólag csak hatalmi pozícióból tud elképzelni előterjesztéseket és döntéseket, megdőlni látszik”. A frakciót számtalan civil szervezet kereste fel, s a helyi Fidesz-L.É.T. a társadalmi egyeztetések hiányát egy koordinációval szeretné elősegíteni. „Frakciónk küldetése az, hogy képviselje a társadalom igényeit, ezért felvállaltuk ezt a koordinációs szerepet” – tette hozzá.

Hallgassa meg Nógrádi Tibor tájékoztatóját:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie az óvodai átalakításokat

A szegedi önkormányzati óvodák kihasználtsága nem csökkent kritikus szint alá – szögezte le a Fidesz helyi elnöke hozzátéve, hogy egy bezárt intézményt sokkal nehezebb lesz később esetlegesen újranyitni, mint az átlagosan 80%-os kihasználtsággal működőt üzemeltetni. Nógrádi Tibor emlékeztetett, hogy a Temesvári körúti óvodában több tízmilliós fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban, míg a Rókásban sószoba és tornaterem is van, vagyis nem pusztán a bezárás tényét kritizálja a Fidesz, hanem a bezárásra ítélt intézmények kiválasztását sem értik. Éppen ezért azt javasolja a Fidesz-L.É.T., hogy ne vegyék a február 12-i közgyűlésen napirendre a bezárásokat, továbbá társadalmi egyeztetést is kezdeményeznek a témában.

Egy kétgyermekes édesapa, Laczi Norbert a Gáspár Zoltán Utcai Óvoda tervezett bezárásával kapcsolatban elmondta, csak a sajtóból értesültek arról, hogy a tervek szerint megszűnik az intézmény, ami jelenleg tudomása szerint 116 fővel működik. Kitért arra is, hogy jól felszerelt óvodáról van szó, ahol tornaterem is van, a gyerekeket görkorcsolyázni és úszni is viszik, továbbá jógáznak is a kicsik.

Közölte, hogy a szülők példát szeretnének mutatni a baloldali városvezetésnek, petíciójukat már több mint hatszázan aláírták, és a Facebookon is csoport alakítását tervezik. Laczi Norbert szerint a 600 aláírás is jelzi, hogy a város által kommunikáltakkal ellentétben nemcsak 220 családot érint, illetve érdekel az öt óvoda bezárásának ügye. A szülők a pénteki közgyűlés előtt csendes tüntetésre is készülnek a városháza előtt, hogy ily módon is jelezzék, nem értenek egyet a tervezettel.

fidesz_sajttaj02_gs

Rózsavölgyi József is az óvodabezárások kapcsán szólalt fel a sajtótájékoztatón, mint elmondta, a szőregiek már megélték a gyermekorvosi rendelő bezárását, útlezárást és focipálya bezárást egyaránt, ezért is tiltakozik a bezárások ellen. Hozzátette, a finn példát is követhetnék, és figyelembe vehetnék, ha kevesebb a gyerek egy csoportban, akkor az óvónő többet tud foglalkozni velük.

Olyat kér a Fidesz-L.É.T.-frakció, amit Botka László már megígért

A Fidesz-L.É.T. költségvetést módosító javaslataival kapcsolatban Mihálffy Béla elmondta, azt szeretnék elérni, hogy Kiskundorozsma külterületén, Subasán a csapadékvíz-elvezetést, mert nagyobb esőzések idején komoly problémákat jelent az M5 túl magasra tervezett áteresze. Szükségesnek tartják továbbá Szentmihályon a Mikes Kelemen utcai csapadékvíz-elvezető rendszer felújítását, erre egyébként ígéret már érkezett a városvezetéstől, de a kivitelezés elmaradt. A képviselő hozzátette, ezekben a témákban már több alkalommal felszólaltak, interpelláltak, s válaszként azt kapták, hogy valóban fontos kérdésekről van szó, ám az idei költségvetés tervezetébe mégsem kerültek be külön soron ezek a tételek.

A módosítóhoz Mózes Ervin címzetes főjegyző törvényességi észrevételt is fűzött, mellyel kapcsolatban Nógrádi Tibor kijelentette: nevetségesnek tartja azt. Ahogy a dokumentumban is olvasható, hogy tévedésből csúszott hiba a módosító indítványba, valóban elírták az évszámot. „Ha egy elírt dátum miatt nem fogadják be a módosító indítványunkat, az egy nagyon szép története lenne Szeged újkori politizálásának” – fűzte hozzá.

A betelepítés kvóta elleni állásfoglalást is szorgalmaz a Fidesz-L.É.T.

Sürgősségi indítványt nyújtott be a pénteki közgyűlésre Nógrádi Tibor és Kosik Dénes, melyben a betelepítési kvóta elleni nyilatkozat elfogadását kezdeményezik. Kosik elmondta, csütörtök délig még nem töltötték fel a dokumentumot a város honlapjára, és a megkeresésre nem érkezett válasz az önkormányzattól. „Mindebből azt a következtetést vagyunk kénytelenek levonni, hogy Botka László mint az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere a hölgy képviselőkkel együtt nem tartja fontosnak az ország és annak polgárainak megvédését” – jelentette ki. Hozzátette, feltehetően egyetért azzal például, hogy a felhergelt tömeg megrongálja az ideiglenes biztonsági határzárat, kövekkel dobálja meg a határra kivezényelt rendőröket, és feltételezhető, hogy a közgyűlés baloldali padsorában ülő nők is egyetértenek a párizsi robbantásokkal, a Kölnben történtekkel, amikor is nőket molesztáltak, vagy éppen a bécsi esettek, ahol egy gyerekeket erőszakolt meg egy migráns. Kosik Dénes szerint ezek fényében kellemes meglepetés lenne, ha napirendre vennék az általa és Nógrádi Tibor által jegyzett sürgősségi indítványt.

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Fidesz-L.É.T. a szegedi óvodabezárások kapcsán, ezért javasolják, hogy ne is tárgyalja pénteken az ügyet a közgyűlés. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=608692

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 11.

19 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  19. önkéntes
  2016. február 12., péntek, 02:09
  Válaszolok

  NP:.. a MANYUP működtetése (az összes hiba ellenére is!!!) az öngondoskodás feléé tett egyetlen lépés volt a rendszerváltás óta.
  – Az öngondoskodásra sok államilag is támogatott lehetőség van régóta az Önkéntes nyugdíjpénztárak (20% adó-visszatérítés) mellett is.
  Botka ezt nem mondta?

 • '>
  18. nem NP
  2016. február 12., péntek, 01:57
  Válaszolok

  NP: .. a MANYUP működtetése (az összes hiba ellenére is!!!) Vajon miért tették kötelezővé a megélhetési elvtársaid, ha nekik ebből nem származott anyagi hasznuk?
  Ezen elgondolkoztál már?

 • '>
  17. nem NP
  2016. február 12., péntek, 01:50
  Válaszolok

  NP elvtárs te élnél a lehetőséggel, ha a főnököd melegen felajánlaná?
  “Ösztönöznék is a kormányhivatalban dolgozókat, méghozzá nem is akárhogy: aki július 1-je és 2017. január 1-je között önként felmondja állását, az a végkielégítésénél magasabb összeget kaphat. Akár 5–10 millió forintot – de csak akkor, ha vállalja, tíz éven belül nem helyezkedik el önkormányzati vagy más állami cégnél.”

 • '>
  16. NP
  2016. február 12., péntek, 01:36
  Válaszolok

  prepper
  Úgy sem érted, de azért ezredszerre is leírom: azért, mert a MANYUP működtetése (az összes hiba ellenére is!!!) az öngondoskodás feléé tett egyetlen lépés volt a rendszerváltás óta.
  Ezt számolták föl igazi bolsevista hevülettel Viktátorék. Elkobozták és eltapsolták sok-sok leendő nyugdíjas jövőjét.

 • '>
  15. okz = 52?
  2016. február 12., péntek, 00:57
  Válaszolok

  6. NYW! Könnyű rád ismerni, mert azt írod ami a lényeged.
  A bolsi bűnözők védelme és botka dicsőítése mindenáron.

 • '>
  14. nem NP
  2016. február 11., csütörtök, 21:32
  Válaszolok

  Rekordévet zártak a külföldi befektetések a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél, mely tavaly 67 beruházást tárgyalt le sikeresen, ez 1,4 milliárd euró beruházást s 12 995 új munkahelyet jelent hazánkban. Jelenleg 169 projekt áll döntés előtt, ami 27 ezer új munkahelyet, és mintegy 4,6 milliárd euró (1431 milliárd forint) befektetést hozhat.
  – Ebből mennyi jut a bolsik által bitorolt városnak?

 • '>
  13. Laczi Norbert
  2016. február 11., csütörtök, 21:31
  Válaszolok

  Tegnap azt sem engedték, hogy a volt igazgató felszólaljon, hiszen azért Ő 20on év alatt sok mindent megélt, de a kis emberek véleménye nem számít. Viszont holnap szeretnénk megjelenni valóban, és a közgyűlést is megvárni, hogy tudjuk a fejleményeket. Én a mai napon az összes képviselőt e-mailben arra kértem, hogy ne tűzzék napirendi pontra az óvodabezárásokat.

 • '>
  12. nem NP
  2016. február 11., csütörtök, 21:28
 • '>
  11. Laczi Norbert
  2016. február 11., csütörtök, 21:27
  Válaszolok

  Valamit sajnos a sajtó sem jól kommunikál. Az egész azzal kezdődött, hogy pártpolitikai irányoktól független az egész, egyben én is független vagyok. Szó szerint nem mondtam, hogy milyen vezetésnek akarjuk az irányt mutatni az óvodabezárások tekintetében, azonban továbbra sem látom értelmét, hogy a magyar mondásnak megfelelően miért azt kell bezárni, amelyik megy: Gáspár Zoltántól 2 csoportot elvettek speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztésére, továbbá minden évben 2X a túljelentkezés, míg a mellette levő gedóiból is inkább átjönnek, hogy tudják gyermekük fejlesztése biztosított.
  Nem érdekel a múlt, nem foglalkoztat a ma sem, de azt szeretném elérni, hogy mindenképpen megmaradjon Szeged egyik legjobb fejlesztő óvodája, a többi tekintetében nem tudok nyilatkozni, mert engem más ovikból sajnos nem kerestek, pedig összefogást sürgettem.

 • '>
  10. prepper
  2016. február 11., csütörtök, 21:12
  Válaszolok

  Édes drága NP!

  Tudod van az a vicc a kis Móricról, akinek mindenről a p…na jut eszébe.
  Hát igen
  Egy idő múlva meg már csak a Manyup pénzek))))

 • '>
  9. hj
  2016. február 11., csütörtök, 21:00
  Válaszolok

  Kár, hogy a Tóth Peti üti a vasat kb. két hete és nekik meg csak most tűnik fel. Valamit nagyon jól csinálnak a szegedi Jobbik háza táján.

 • '>
  8. márminálunk
  2016. február 11., csütörtök, 20:35
  Válaszolok

  Ez az Uraim! Nem hátrálni, küzdeni ezért a szerencsétlen sorsú városért!

 • '>
  7. Oszkár
  2016. február 11., csütörtök, 20:33
  Válaszolok

  aranyosak, de a társaságon végignézve, konkrétan elmegy az ember életkedve. valamit nagyon másként kellene csinálni.

 • '>
  6. NYW
  2016. február 11., csütörtök, 19:24
  Válaszolok

  5: Olcsó rágalmazó vagy. Milyen közvagyon tűnt el? Mondj tényeket mese helyett.

 • '>
  5. Belvárosi
  2016. február 11., csütörtök, 18:52
  Válaszolok

  Botka bedobta a gumicsontot , vitáznak az ovodákról , közben eltünteti a közvagyont , elúszik az aquapolis, teli van ügyvédi dijakkal a költségvetés .

 • '>
  4. tek
  2016. február 11., csütörtök, 18:33
  Válaszolok

  Mindenki nagyon érzékeny a demokráciára akkor, amikor ellenzékben van. Amikor hatalomra kerül, akkor már nem annyira. tessék átgondolni, mennyit egyeztet a kormány az ellenzékével és a társadalommal országos szinten. Na ugye. A kamu nemzeti konzultációs papírkákat azért ne számítsuk ide.
  Miért is ne lehetne egy Felcsút-Szeged-Szőreg-Szabadka kisvasút? 🙂 Esetleg miért nem tol bele a kormány sokkal több pénzt az óvodáztatásba-bölcsiztetésbe-iskolába?

 • '>
  3. doki
  2016. február 11., csütörtök, 16:43
  Válaszolok

  Szőregen újra lesz gyermekorvosi rendelés Rózsavölgyi elvtárs, nem mintha ti intéztétek volna el. És nem bezárták, hanem orvoshiány van a háziorvoslásban az egész országban.

 • '>
  2. egyeztet
  2016. február 11., csütörtök, 16:41
  Válaszolok

  A társadalmi egyeztetést én is hiányolom.
  Pölö amikor elvették a magánnyugdíjamat.
  Kormánymegbízotti helytartókat ültettek a megyék nyakába. Kliket az iskolákra.
  Kancellárt, konzisztóriumot az egyetemekre.
  Kormányzati strómanoknak nyomatják az úniós pénzeket szakmányban 100 milliárdos tételekben.
  Átnevezik az iskolát, ha úgy tartja kedvük.
  Kiszedik a pénzt az oktatásból és az egészségügyből. Megszüntetik a vonat közlekedést Szeged-Szőreg-Szabadka között. de lesz helyette felcsúton.
  Bezárják vasárnap a boltokat.
  Ezekben aztán nagy egyeztetés volt ugyebár kedves szegedi jobboldal.

 • '>
  1. NP
  2016. február 11., csütörtök, 15:01
  Válaszolok

  “A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T ” – gratulálok!
  A vasárnapi nyitva tartás, a MANYUP pénzek léenyúlása, az olimpia kapcsán ezek nem jutottak eszetekbe?