Toroczkai: A migránshullám ellenére is fejlődött, gyarapodott Ásotthalom 2015-ben!

2016. január 5., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Béli Balázs, Gémes Sándor, Kovács Ferenc, Toroczkai László (Facebook)

kamerarendszer_sajttaj007kf

Ásotthalom számára a 2015-ös esztendő elsősorban az illegális migráció elleni harcról szólt, de ahogy Toroczkai László polgármester a SZEGEDma.hu-nak kifejtette, közben igyekeztek fejlesztéseket is eszközölni a településen. A homokháti település ledolgozta adósságait, gyarapodott a gépjárműparkjuk, valamint többek között utakat és járdákat is építettek.

Ásotthalom a híradásokban legtöbbször az illegális migráció kapcsán szerepelt 2015-ben, és való igaz, hogy a homokháti település volt az egyik leginkább érintett Csongrád megyei település a migráció kapcsán, de számos eredményt is fel tudnak mutatni. Toroczkai László, a település jobbikos polgármestere a SZEGEDma.hu-nak elmondta, számos pályázaton sikerrel szerepeltek, és több beruházást is meg tudtak valósítani. „Attól függetlenül, hogy a tevékenységem mintegy 90%-a a migrációhoz kapcsolódott, működtetni kellett a települést, pályázni kellett és pénzügyileg stabilizálni kellett Ásotthalmot. Megválasztásomkor nagyon nehéz anyagi helyzetben voltunk, egy körülbelül 50 millió forintos lyukat sikeresen betömtünk 2014-ben, így idén már elmondhatjuk, hogy minden szempontból pozitívba fordultak az önkormányzat mutatói” – jelentette ki. Ez azt jelenti, hogy 2-300%-kal növekedtek Ásotthalom pénzkészletei, a gépjárműparkjuk 600%-os vagyongyarapodást tudott elkönyvelni, illetve 6 hektár termőfölddel is növekedett a település vagyona.

asotthalom mezoorseg auto foto toroczkai laszlo

Megjegyezte, a célok eléréséhez szükség volt az ásotthalmi lakosság türelmére és kitartására, hiszen a 2014-es választások után sok problémával néztek szembe, és viszályoktól, megosztottságtól sem voltak mentesek a hétköznapok. „Azt mondhatom, mára teljes egység alakult ki Ásotthalmon, amit egy új művészeti alkotással koronáztunk meg. A Hírhozó Angyal-szobor Tóbiás Klára, a Magyar Arany Érdemkereszttel díjazott szobrászművész alkotása a templomunk előtt található. Ezzel befejeztük a templomunk környékének a rendbetételét is, hiszen új járdák és parkolók is épültek” – ismertette Toroczkai László.

A polgármester beszámolt arról is, hogy tizenhat Csongrád megyei településen – köztük Ásotthalmon is – térfigyelő kamerarendszert építettek ki pályázati forrásból, amire nagy szükség volt a polgármester szerint, illetve a meglévő rendszer bővítését is szorgalmazza. Mint elmondta, nemcsak a belterületet, hanem a külterületi bevezető utakat is kamerákkal figyelik immár. Toroczkai elmondta azt is, hogy két kisbuszt nyertek pályázaton a tanyagondnoki szolgálat és a civil szervezetek munkájához. Ezek a járművek az Ásotthalmon működtetett iskolabusz szolgáltatást is kiszolgálják, amire azért van szükség, mert a lakosság fele, mintegy kétezren a tanyavilágban élnek, és így segítik a gyermekek óvodába és iskolába való eljutását, illetve hazaszállításukat is megoldják. „Jelentősen növelte a gépjárműparkunk értékét, hogy 5,5 millió forintból, közadakozásból vásároltunk egy új terepjárót” – tette hozzá. Ingatlanokkal is gazdagodott Ásotthalom, új településüzemeltetési központot építenek ki, illetve a nemrég megnyílt Rózsa Sándor Emlékház is nyereségesen működött az illegális migráció ellenére. A Rózsa Sándor Fesztivált is megtartották, mely keretében átadták a betyárról elnevezett emlék utat, illetve a rendezvény keretében két homokháti testvér házasodott: Királyhalom és Ásotthalom fűzte szorosabbra kapcsolatait.

rozsa_sandor_feszt_2015BB_L4166

A sportélet felélénkülését is kiemelte évértékelőjében a polgármester, labdarúgó csapatuk a megyei I. osztályban a legjobbak között van, a megyei kupadöntőt Hódmezővásárhellyel játszották és kikerültek az országos főtáblára is. A jó sportteljesítmény mellé sikeres pályázat is párosult, a TAO-n 21 milliói nyertek, amiből jövőre sportpályájuk világítását építik ki. „Remélem jövőre is sikeresek leszünk a TAO-pályázaton, célunk, hogy lelátója is legyen a pályánknak. Úgy szeretném zárni polgármesteri ciklusomat, hogy Ásotthalmon is legyen futballstadion, hiszen annyira jó a csapatunk, hogy majdnem följutottunk az NB III-ba. De hiába jó a csapat, ha nincsenek meg a technikai feltételeink, nem tudnánk elindulni” – részletezte a polgármester.

Kérdésünkre Toroczkai elmondta, gyakorlatilag pályázati forrásokból tudnak fejleszteni, köztudott, hogy Ásotthalom rendkívül szegény település, így nincs is esélyük arra, hogy pályázatok nélkül fejlődjenek. „Ebből a szempontból rendkívül nagy várakozással tekintek az előttünk álló esztendő elé, hiszen az helyhatóságok számára legfontosabb operatív program, a Csongrád Megyei Önkormányzat által koordinált TOP, és mi ebből számítunk forrásokra. Van hová fejlődnünk, hiszen Ásotthalom azon kevés települések közé tartozik, ahol a közintézmények egy részét sem újították fel az elmúlt 10-20 évben. Minimális a kerékpárút-hálózatunk is, vagyis nagyon sok területen kell, hogy fejlesszük a települést ebben az uniós fejlesztési ciklusban” – magyarázta.

megyei_kozgyules_morahalom39_gs

Arra a kérdésünkre, hogy az illegális migráció mennyire riasztotta el Ásotthalomról a cégeket, befektetőket, netán a betelepülőket, Toroczkai László elmondta, hogy nagy veszélyt jelentett a helyzet, hiszen pont a település két, választási programjában meghatározott kitörési pontjának, a turizmusnak és a mezőgazdaságnak, illetve az ahhoz kapcsolódó feldolgozó iparnak okozta a legnagyobb károkat az illegális bevándorlás. „Itt nemcsak arról van szó, hogy a mi életünket megkeserítették a migránsok, hanem a fejlődési lehetőségeitől fosztotta volna meg Ásotthalmot, ha nem sikerül megfékezni” – közölte. A polgármester hangsúlyozta, jelenleg teljes a béke Ásotthalmon, maximálisan helyreállt az a nyugalom, ami 2012 előtt jellemezte a települést. Hozzátette, a homokháti település tanyavilágában már ugyanis akkor megjelentek a migránsok, igaz sokkal kisebb létszámban, mint 2015-ben. „Kijelenthetjük, hogy ma már nemcsak Magyarország, hanem Európa legbiztonságosabb települése is vagyunk, hiszen a magyar rendőrségen és katonaságon kívül, szlovák, cseh és lengyel határőrök is közreműködnek a határvédelemben. A közbiztonság maximálisan jónak mondható, még azt a néhány, tanyákat feltörő bűnözőt is sikeresen elfogták a mezőőrségünk, a polgárőrségünk és a rendőrség együttműködésének köszönhetően” – fogalmazott Toroczkai László. A polgármestertől megtudtuk, az ideiglenes biztonsági határzár ellenére szinte minden nap próbálkoznak illegális migránsok a kerítést megrongálva átlépni Magyarországra, de őket még a határon egyből elfogják.

A migráció ellenére Ásotthalom növelte pénzkészleteit, gépjárműveket szereztek be, utakat és járdákat építettek – tudatta Toroczkai László.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599212

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 4.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 15 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.81.166.154 IP címről szól hozzá.

 • 15. Szalai Irén hozzászólt ekkor: 2016. január 6., szerda, 07:47
  Válaszolok

  Ügyes polgármester lett,ki gondolfa volna a sok balhé után.Szegednek is ilyen kellene,aki rugalmas nem a pártja érdekében ügyködik.Hajrá jobb oldal.

 • 14. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 16:59
  Válaszolok

  sztem beverixtxt,vcsnéni lehetett ott
  :)

 • 13. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 16:54
  Válaszolok

  “bewerix, a KFCS fóbiádat mikor vetkőzöd már le? ”
  mély hatást tett rá a
  vcbevalo véletlen benyitás.nem tudja feldolgozni.
  :)

 • 12. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 15:39
  Válaszolok

  “Úgy szeretném zárni polgármesteri ciklusomat, hogy Ásotthalmon is legyen futballstadion,”
  hahaha,elöbb lesz Ásotthalmon stadion, mint szegeden
  na ez a gáz a bolgármesterünkre nézve.
  ilyen ember kellene szegedi polgármesternek,nem igy nézne ki a város.
  megszünnének a brutalis parkolasi birságok.

 • 11. Balfékek hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 15:25
  Válaszolok

  bewerix, a KFCS fóbiádat mikor vetkőzöd már le? Marosán és Apró elvtársad ennél több és súlyosabb bűnt elkövetett valamikor, mégsem emlegetik minden hozzászólásban a magadfajtákat utálók!

 • 10. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 14:55
  Válaszolok

  Elárulom neked
  szolászsabadság van-itt ezen a portálon,
  ezért szeretek ideirni
  már a f@xbukot is cenzurázzák-keményen-egyesek.
  (hát a helyesirasod azért hagy némi kivánnivalót maga utan,vagy direkt irsz igy?)
  külföldi-kém :)
  amugy a neved illik rád.

 • 9. blacky hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 14:15
  Válaszolok

  A szerki nincs képben.
  Országos viszonylatban a jobbik a fő fidesz ellenég, itt meg a legnagyobb haver.
  Ki is érti ezt.

 • 8. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 13:38
  Válaszolok

  ÉN MEG AZT MONDOM nEKED,HOGY MOST NINCS JOBB A JOBBIKNÁL,MERT
  ÖK NEM LOPTAK,NEM HAZUDTAK REGGEL DÉLBEN ESTE
  HOGY LEHET MÉG EGYÁLTALAN SZEGEDEN mSZP ?
  BEVALLOTTA A FÖNÖKÜK.
  A FERI.KE.
  :)

 • 7. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 13:36
  Válaszolok

  AKINEK VAN PÉNZE AZ MONDJA MEG MIT KELL CSINALNI
  NEM TUDTAD?

 • 6. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 13:19
  Válaszolok

  HÁT DE MOST A JOBBIK LESZ A KORMANYZÓ PÁRT
  TE SE VÉLETLEN IROGATSZ IDE
  DE AMUGY NINCS BAJOM A fIDESSZEL,A REZSICSÖKKENTÉST NAGYON MEGÉREZZÜK,ÉVI 100 EZER -EL KEVESEBB MÁR A REZSI.
  A FOCI EB-RE IS KIJUTOTTUNK,LESZ SZEGEDI STADION IS,
  NEM PANASZKODOM. JOL ÉLEK.

 • 5. Ex Jobbikos hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 12:59
  Válaszolok

  A Fidesz azt kell mondjam jobb mint a Jobbik. Neked ezzel bajod van talán? Ha olyan jó a Rácz Tibor és a Tóth Péter akkor mivel magyarázod hogy az országosan 20%-os Jobbikból helyben sikerült egy 5% alatti pártot csinálni? Nekik persze így sem rossz, Tóth Péter havi fizetést kap mint városházi politikus. Ő eddig hány munkahelyet teremtett? Mennyivel jobb politikus mint Botka?

 • 4. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 12:45
  Válaszolok

  RÉGEN EX fIDESZES VOLTÁL… :p :)

 • 3. Ex Jobbikos hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 12:30
  Válaszolok

  A szegedi Jobbik gyalázatos teljesítménye után hogy lehet hogy Tóth és Rácz is a helyén maradt úgy, hogy állítólag a mai napig a bukott Keresztúri Csaba mondja meg nekik mit kellene csinálni? Miért nem egy Toroczkai kaliberű és teljesítményű ember van Szegeden?

 • 2. Mediavad_ász hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 12:11
  Válaszolok

  Ásotthalom legalabb fejlödött,nemugy ,mint szeged.
  A diszköveken most aztán csuszkálnak elfele a nyögdijasok.
  A fiatalok is alig birnak menni rajta.
  mszp volt legszélsöségesebb p-árt-2 évtizeden át
  ?

 • 1. bwertx hozzászólt ekkor: 2016. január 5., kedd, 07:13
  Válaszolok

  Az én szememben sokat nőtt ez az ember, ügyesen használja fel az Európai Uniós pénzeket, elhagyta a szélsőjobbos taszító kliséket. Ami a cikkben is említett egység és béke miatt is nagyon fontos volt. Az idő majd eldönti mennyire tartós a lelkesedés és tud -e nemet mondani a csábításokra. De máris ezerszer jobbat és többet tett le az asztalra mint a feljelentéseket író és folyton kritizáló szegedi jobbikosok többsége. Munkahelyet tudott teremteni, pályázatot menedzsel, kézzel fogható fejlődést hozott el és mindezt egy szegény vidéken. Szégyellheti magát KFCS és Tóth Péter duó.

Ugrás az oldal tetejére