Toroczkai: A migránshullám ellenére is fejlődött, gyarapodott Ásotthalom 2015-ben!

kamerarendszer_sajttaj007kf

Ásotthalom számára a 2015-ös esztendő elsősorban az illegális migráció elleni harcról szólt, de ahogy Toroczkai László polgármester a SZEGEDma.hu-nak kifejtette, közben igyekeztek fejlesztéseket is eszközölni a településen. A homokháti település ledolgozta adósságait, gyarapodott a gépjárműparkjuk, valamint többek között utakat és járdákat is építettek.

Ásotthalom a híradásokban legtöbbször az illegális migráció kapcsán szerepelt 2015-ben, és való igaz, hogy a homokháti település volt az egyik leginkább érintett Csongrád megyei település a migráció kapcsán, de számos eredményt is fel tudnak mutatni. Toroczkai László, a település jobbikos polgármestere a SZEGEDma.hu-nak elmondta, számos pályázaton sikerrel szerepeltek, és több beruházást is meg tudtak valósítani. „Attól függetlenül, hogy a tevékenységem mintegy 90%-a a migrációhoz kapcsolódott, működtetni kellett a települést, pályázni kellett és pénzügyileg stabilizálni kellett Ásotthalmot. Megválasztásomkor nagyon nehéz anyagi helyzetben voltunk, egy körülbelül 50 millió forintos lyukat sikeresen betömtünk 2014-ben, így idén már elmondhatjuk, hogy minden szempontból pozitívba fordultak az önkormányzat mutatói” – jelentette ki. Ez azt jelenti, hogy 2-300%-kal növekedtek Ásotthalom pénzkészletei, a gépjárműparkjuk 600%-os vagyongyarapodást tudott elkönyvelni, illetve 6 hektár termőfölddel is növekedett a település vagyona.

asotthalom mezoorseg auto foto toroczkai laszlo

Megjegyezte, a célok eléréséhez szükség volt az ásotthalmi lakosság türelmére és kitartására, hiszen a 2014-es választások után sok problémával néztek szembe, és viszályoktól, megosztottságtól sem voltak mentesek a hétköznapok. „Azt mondhatom, mára teljes egység alakult ki Ásotthalmon, amit egy új művészeti alkotással koronáztunk meg. A Hírhozó Angyal-szobor Tóbiás Klára, a Magyar Arany Érdemkereszttel díjazott szobrászművész alkotása a templomunk előtt található. Ezzel befejeztük a templomunk környékének a rendbetételét is, hiszen új járdák és parkolók is épültek” – ismertette Toroczkai László.

A polgármester beszámolt arról is, hogy tizenhat Csongrád megyei településen – köztük Ásotthalmon is – térfigyelő kamerarendszert építettek ki pályázati forrásból, amire nagy szükség volt a polgármester szerint, illetve a meglévő rendszer bővítését is szorgalmazza. Mint elmondta, nemcsak a belterületet, hanem a külterületi bevezető utakat is kamerákkal figyelik immár. Toroczkai elmondta azt is, hogy két kisbuszt nyertek pályázaton a tanyagondnoki szolgálat és a civil szervezetek munkájához. Ezek a járművek az Ásotthalmon működtetett iskolabusz szolgáltatást is kiszolgálják, amire azért van szükség, mert a lakosság fele, mintegy kétezren a tanyavilágban élnek, és így segítik a gyermekek óvodába és iskolába való eljutását, illetve hazaszállításukat is megoldják. „Jelentősen növelte a gépjárműparkunk értékét, hogy 5,5 millió forintból, közadakozásból vásároltunk egy új terepjárót” – tette hozzá. Ingatlanokkal is gazdagodott Ásotthalom, új településüzemeltetési központot építenek ki, illetve a nemrég megnyílt Rózsa Sándor Emlékház is nyereségesen működött az illegális migráció ellenére. A Rózsa Sándor Fesztivált is megtartották, mely keretében átadták a betyárról elnevezett emlék utat, illetve a rendezvény keretében két homokháti testvér házasodott: Királyhalom és Ásotthalom fűzte szorosabbra kapcsolatait.

rozsa_sandor_feszt_2015BB_L4166

A sportélet felélénkülését is kiemelte évértékelőjében a polgármester, labdarúgó csapatuk a megyei I. osztályban a legjobbak között van, a megyei kupadöntőt Hódmezővásárhellyel játszották és kikerültek az országos főtáblára is. A jó sportteljesítmény mellé sikeres pályázat is párosult, a TAO-n 21 milliói nyertek, amiből jövőre sportpályájuk világítását építik ki. „Remélem jövőre is sikeresek leszünk a TAO-pályázaton, célunk, hogy lelátója is legyen a pályánknak. Úgy szeretném zárni polgármesteri ciklusomat, hogy Ásotthalmon is legyen futballstadion, hiszen annyira jó a csapatunk, hogy majdnem följutottunk az NB III-ba. De hiába jó a csapat, ha nincsenek meg a technikai feltételeink, nem tudnánk elindulni” – részletezte a polgármester.

Kérdésünkre Toroczkai elmondta, gyakorlatilag pályázati forrásokból tudnak fejleszteni, köztudott, hogy Ásotthalom rendkívül szegény település, így nincs is esélyük arra, hogy pályázatok nélkül fejlődjenek. „Ebből a szempontból rendkívül nagy várakozással tekintek az előttünk álló esztendő elé, hiszen az helyhatóságok számára legfontosabb operatív program, a Csongrád Megyei Önkormányzat által koordinált TOP, és mi ebből számítunk forrásokra. Van hová fejlődnünk, hiszen Ásotthalom azon kevés települések közé tartozik, ahol a közintézmények egy részét sem újították fel az elmúlt 10-20 évben. Minimális a kerékpárút-hálózatunk is, vagyis nagyon sok területen kell, hogy fejlesszük a települést ebben az uniós fejlesztési ciklusban” – magyarázta.

megyei_kozgyules_morahalom39_gs

Arra a kérdésünkre, hogy az illegális migráció mennyire riasztotta el Ásotthalomról a cégeket, befektetőket, netán a betelepülőket, Toroczkai László elmondta, hogy nagy veszélyt jelentett a helyzet, hiszen pont a település két, választási programjában meghatározott kitörési pontjának, a turizmusnak és a mezőgazdaságnak, illetve az ahhoz kapcsolódó feldolgozó iparnak okozta a legnagyobb károkat az illegális bevándorlás. „Itt nemcsak arról van szó, hogy a mi életünket megkeserítették a migránsok, hanem a fejlődési lehetőségeitől fosztotta volna meg Ásotthalmot, ha nem sikerül megfékezni” – közölte. A polgármester hangsúlyozta, jelenleg teljes a béke Ásotthalmon, maximálisan helyreállt az a nyugalom, ami 2012 előtt jellemezte a települést. Hozzátette, a homokháti település tanyavilágában már ugyanis akkor megjelentek a migránsok, igaz sokkal kisebb létszámban, mint 2015-ben. „Kijelenthetjük, hogy ma már nemcsak Magyarország, hanem Európa legbiztonságosabb települése is vagyunk, hiszen a magyar rendőrségen és katonaságon kívül, szlovák, cseh és lengyel határőrök is közreműködnek a határvédelemben. A közbiztonság maximálisan jónak mondható, még azt a néhány, tanyákat feltörő bűnözőt is sikeresen elfogták a mezőőrségünk, a polgárőrségünk és a rendőrség együttműködésének köszönhetően” – fogalmazott Toroczkai László. A polgármestertől megtudtuk, az ideiglenes biztonsági határzár ellenére szinte minden nap próbálkoznak illegális migránsok a kerítést megrongálva átlépni Magyarországra, de őket még a határon egyből elfogják.

A migráció ellenére Ásotthalom növelte pénzkészleteit, gépjárműveket szereztek be, utakat és járdákat építettek – tudatta Toroczkai László.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599212

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 4.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. Szalai Irén
  2016. január 6., szerda, 07:47
  Válaszolok

  Ügyes polgármester lett,ki gondolfa volna a sok balhé után.Szegednek is ilyen kellene,aki rugalmas nem a pártja érdekében ügyködik.Hajrá jobb oldal.

 • '>
  2016. január 5., kedd, 16:59
  Válaszolok

  sztem beverixtxt,vcsnéni lehetett ott
  🙂

 • '>
  2016. január 5., kedd, 16:54
  Válaszolok

  “bewerix, a KFCS fóbiádat mikor vetkőzöd már le? ”
  mély hatást tett rá a
  vcbevalo véletlen benyitás.nem tudja feldolgozni.
  🙂

 • '>
  2016. január 5., kedd, 15:39
  Válaszolok

  “Úgy szeretném zárni polgármesteri ciklusomat, hogy Ásotthalmon is legyen futballstadion,”
  hahaha,elöbb lesz Ásotthalmon stadion, mint szegeden
  na ez a gáz a bolgármesterünkre nézve.
  ilyen ember kellene szegedi polgármesternek,nem igy nézne ki a város.
  megszünnének a brutalis parkolasi birságok.

 • '>
  11. Balfékek
  2016. január 5., kedd, 15:25
  Válaszolok

  bewerix, a KFCS fóbiádat mikor vetkőzöd már le? Marosán és Apró elvtársad ennél több és súlyosabb bűnt elkövetett valamikor, mégsem emlegetik minden hozzászólásban a magadfajtákat utálók!

 • '>
  2016. január 5., kedd, 14:55
  Válaszolok

  Elárulom neked
  szolászsabadság van-itt ezen a portálon,
  ezért szeretek ideirni
  már a f@xbukot is cenzurázzák-keményen-egyesek.
  (hát a helyesirasod azért hagy némi kivánnivalót maga utan,vagy direkt irsz igy?)
  külföldi-kém 🙂
  amugy a neved illik rád.

 • '>
  9. blacky
  2016. január 5., kedd, 14:15
  Válaszolok

  A szerki nincs képben.
  Országos viszonylatban a jobbik a fő fidesz ellenég, itt meg a legnagyobb haver.
  Ki is érti ezt.

 • '>
  2016. január 5., kedd, 13:38
  Válaszolok

  ÉN MEG AZT MONDOM nEKED,HOGY MOST NINCS JOBB A JOBBIKNÁL,MERT
  ÖK NEM LOPTAK,NEM HAZUDTAK REGGEL DÉLBEN ESTE
  HOGY LEHET MÉG EGYÁLTALAN SZEGEDEN mSZP ?
  BEVALLOTTA A FÖNÖKÜK.
  A FERI.KE.
  🙂

 • '>
  2016. január 5., kedd, 13:36
  Válaszolok

  AKINEK VAN PÉNZE AZ MONDJA MEG MIT KELL CSINALNI
  NEM TUDTAD?

 • '>
  2016. január 5., kedd, 13:19
  Válaszolok

  HÁT DE MOST A JOBBIK LESZ A KORMANYZÓ PÁRT
  TE SE VÉLETLEN IROGATSZ IDE
  DE AMUGY NINCS BAJOM A fIDESSZEL,A REZSICSÖKKENTÉST NAGYON MEGÉREZZÜK,ÉVI 100 EZER -EL KEVESEBB MÁR A REZSI.
  A FOCI EB-RE IS KIJUTOTTUNK,LESZ SZEGEDI STADION IS,
  NEM PANASZKODOM. JOL ÉLEK.

 • '>
  5. Ex Jobbikos
  2016. január 5., kedd, 12:59
  Válaszolok

  A Fidesz azt kell mondjam jobb mint a Jobbik. Neked ezzel bajod van talán? Ha olyan jó a Rácz Tibor és a Tóth Péter akkor mivel magyarázod hogy az országosan 20%-os Jobbikból helyben sikerült egy 5% alatti pártot csinálni? Nekik persze így sem rossz, Tóth Péter havi fizetést kap mint városházi politikus. Ő eddig hány munkahelyet teremtett? Mennyivel jobb politikus mint Botka?

 • '>
  2016. január 5., kedd, 12:45
  Válaszolok

  RÉGEN EX fIDESZES VOLTÁL… :p 🙂

 • '>
  3. Ex Jobbikos
  2016. január 5., kedd, 12:30
  Válaszolok

  A szegedi Jobbik gyalázatos teljesítménye után hogy lehet hogy Tóth és Rácz is a helyén maradt úgy, hogy állítólag a mai napig a bukott Keresztúri Csaba mondja meg nekik mit kellene csinálni? Miért nem egy Toroczkai kaliberű és teljesítményű ember van Szegeden?

 • '>
  2016. január 5., kedd, 12:11
  Válaszolok

  Ásotthalom legalabb fejlödött,nemugy ,mint szeged.
  A diszköveken most aztán csuszkálnak elfele a nyögdijasok.
  A fiatalok is alig birnak menni rajta.
  mszp volt legszélsöségesebb p-árt-2 évtizeden át
  ?

 • '>
  1. bwertx
  2016. január 5., kedd, 07:13
  Válaszolok

  Az én szememben sokat nőtt ez az ember, ügyesen használja fel az Európai Uniós pénzeket, elhagyta a szélsőjobbos taszító kliséket. Ami a cikkben is említett egység és béke miatt is nagyon fontos volt. Az idő majd eldönti mennyire tartós a lelkesedés és tud -e nemet mondani a csábításokra. De máris ezerszer jobbat és többet tett le az asztalra mint a feljelentéseket író és folyton kritizáló szegedi jobbikosok többsége. Munkahelyet tudott teremteni, pályázatot menedzsel, kézzel fogható fejlődést hozott el és mindezt egy szegény vidéken. Szégyellheti magát KFCS és Tóth Péter duó.