Kultúra

A Széchenyi tér 150 évét mutatják be a Fekete házban + FOTÓK

A Széchenyi tér 150 évét mutatják be a Fekete házban + FOTÓK

2015. január 21., szerda
A Széchenyi tér 150 évét mutatják be a Fekete házban + FOTÓK
tarlatmegnyito03kf

Szeged másfél évszázadának története elevenedik meg a Fekete ház szerda délután nyílt kiállításán, melyet a Széchenyi tér foglal keretbe az érdeklődők számára. A városrészt elmosó árvíz, a városháza szomszédságában árusító piaci kofák és az itt végigvonuló szpáhik egy-egy új korszakára világítanak rá az örökké változó és mégis mindig ugyanolyan térnek.

Nagytotál a víz alatt álló Széchenyi térről, alatta az 1879-es dátummal, majd ugyanezen helyszín kofákkal és árut pakoló munkásokkal, utána menetelő francia katonák, felvonuló proletárok és szovjet tankokkal hadakozó emberek, akik nem kívánnak proletárok lenni. A történelem más-más, Szegedet is érintő korszakát egyedül a helyszín köti össze. A Magyar Kultúra Napja kapcsán egy különleges tárlat mutatja be a Széchenyi tér elmúlt másfél évszázadát.

Harctér, piactér, dísztér

mfm_t25477_nagyarviz

A kiállított fotók a Móra Ferenc Múzeum több mint százezres fényképarchívumából lettek kiválogatva.

Medgyesi Konstantin

szerint a fotók segítségével sokkal jobban meg lehet élni egy adott időszakot, ezért minél több ehhez hasonló tárlatra törekednek. "Nem véletlen, hogy a kiállítás a 'Sokat látott tér' címet kapta. Ez egy gyönyörű tér, és mindamellett a történelem lenyomata is rajta érezhető, a francia lovasoktól a szovjet katonákig. Ezen drámai eseményeken túl az itt élő emberek mindennapjainak is szerves részét képezte" - mondta el portálunknak Medgyesi Konstantin. A Móra-múzeum sajtóreferense Móra Ferenc szavait idézte, aki a Széchenyi teret Magyarország egyik legszebb kertjének nevezte.

Fogas Ottó

múzeumigazgató a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy egy ilyen színvonalas és különleges tárlattal nyithatta az esztendőt a Fekete ház.

Nagy Sándor

alpolgármester pedig úgy fogalmazott: a változatosság és az állandóság kettőssége a legérdekesebb ezen képeket nézegetve. A Széchenyi tér az évtizedek, évszázadok alatt egy valódi "szegedikummá" vált, amely egy időben vásártérként, napjainkra pedig dísztérré vált, de mindenképpen az itt élők identitástudatának részét képezi - mondta az alpolgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.