Közélet

Pert indít az IKV ellen a szegedi Jobbik - a társaság szerint minden lehetőséget érvényesítettek (FRISSÍTVE)

Pert indít az IKV ellen a szegedi Jobbik - a társaság szerint minden lehetőséget érvényesítettek (FRISSÍTVE)

2014. október 29., szerda
Pert indít az IKV ellen a szegedi Jobbik - a társaság szerint minden lehetőséget érvényesítettek (FRISSÍTVE)
jobbik_sajtaj04_KF

Polgári peres eljárásban állna ki a szegedi Jobbik a nagyfogyasztónak sorolt ingatlanok lakóiért, hogy ezzel terjessze ki rájuk is a rezsicsökkentést. Tóth Péter, a párt megyei elnöke precedens értékű eredményt vár a jogi lépéstől.

Szegedi látogatása alkalmával

Vona Gábor

a Temesvári körúton lévő toronyház, valamint az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodási (IKV) Zrt. több ingatlanának problémájáról is tájékozódott (melyről bővebben

alábbi cikkünkben

olvashat). A pártelnök

Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult, aki válaszában közölte: amennyiben nem az IKV Zrt-től vásárolnák meg a fűtéshez szükséges földgázt, hanem a társasház lakói közvetlenül kötnének szerződést az egyetemes szolgáltatóval, akkor lakossági fogyasztóként ők is élvezhetnék a rezsicsökkentés hatásait. Seszták javasolta, hogy az érintettek forduljanak a fogyasztóvédelemhez, melynek kötelessége minden panaszt kivizsgálni.

Tóth Péter

, önkormányzati képviselő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: pártja továbbra is kiáll amellett, hogy a rezsicsökkentést minden egyes lakossági fogyasztóra ki kell terjeszteni. "A kormány továbbra sem áll ki azon lakóházak érdekében, amelyek egy közbeékelt gazdasági társaságon keresztül vásárolják meg a földgázt. Nem látjuk továbbá azt sem, hogy kivel kötött pontosan szerződést, maradtak-e a Főgáznál, vagy más szolgáltatóval szerződtek" - mondta el Tóth Péter. A lakosok érdekeinek megvédéséért polgári peres eljárást indítana a párt az IKV Zrt. ellen."Az újszegedi panelház védelmében egy precedens értékű perre készülünk, melynek célja, hogy az itt lakók megkaphassák az őket is megillető támogatást. Bízunk benne, hogy sikerrel zárul az ügy, ami egyben a Jókai és a Tápai utca ingatlanjaiban is megoldás születhet" - hangsúlyozta.

Az IKV szerint a rendelkezésünkre álló lehetőségeket a bérlők érdekében maradéktalanul érvényesítették

"Tisztelt Szegediek! A Jobbik Szegedi Szervezete Tóth Péter úr tolmácsolásában kilátásba helyezte, hogy az IKV Zrt. ellen peres eljárást kezdeményez az általa megjelölt ingatlanok lakóinak érdekében. A tisztánlátás és a ténybeli tévedések elkerülése érdekében a jövőben tisztelettel kérem Tóth Péter urat, hogy mielőtt egy-egy kérdésben az IKV Zrt-vel kapcsolatban megnyilatkozna, szíveskedjen előzetesen tájékozódni az adott kérdésben, amelyhez teljekörű segítségemet újfent számára is felajánlom. Ami az érintett kérdést illeti, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata több éve folytat le közbeszerzési eljárásokat többek között a gázszolgáltatásra is. Egy ilyen közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés része volt a nagyfogyasztónak minősülő, 100% önkormányzati tulajdonú, Temesvári krt. 36. szám alatti lakóépület gázellátása is, mely szerződés 2014. július 31-ig szólt. Látva a lakókra a rezsicsökkentés elmaradása miatt is nehezedő terheket, az IKV Zrt. kezdeményezte, hogy a soron következő közbeszerzési eljárásból mind a tárgyi, mind a Tápai u. 5. szám alatti ingatlant vonják ki. Ezzel párhuzamosan – a folyamatos szolgáltatás érdekében – gazdasági társaságunk megkereste a területileg illetékes egyetemes gázszolgáltatót, és kezdeményezte a szolgáltatási szerződés megkötését 2014. augusztus 1. napjától kezdődően. Az átadás-átvételi eljárás a két gázszolgáltató között lezajlott, a szolgáltatás azóta is zavartalanul folyik. Az új szerződés következtében várhatóan, közel 40 %-os költségcsökkenést tudunk elérni, amely okszerűen annak hatályba lépésétől, azaz 2014. augusztus 1. napjától kezdődően él. A szerződés rezsicsökkentő hatását a bérlők a 2014-2015. évi fűtési időszak alatt fogják először érzékelni. Fontos tény az is, hogy gazdasági társaságunk a megállapítandó előlegek esetében már ezen, csökkentett költségekkel kalkulál. (Az IKV Zrt-nek visszamenőlegesen nincs a rezsicsökkentés elmaradása tekintetében hatásköre dönteni, és e kérdésben ugyanezen okból magam sem nyilatkozhatom.) Az IKV Zrt. - ahogy korábban is - csak azon költségeket hárította tovább változatlan összeggel a bérlők felé, amelyeket a fűtési időszak alatt ténylegesen ki is fizetett, tehát szó nincs arról, hogy bármilyen módon nyerészkedett volna. A rezsicsökkentésről szóló törvény hatályba lépésétől kezdődően társaságunk minden fórumon – a fogyasztóvédelemtől a szakminisztériumig – próbált közbenjárni az érintett lakóingatlanok ügyében, többnyire sikertelenül. Mindezek alapján úgy vélem, hogy az adott kérdésben a rendelkezésünkre álló lehetőségeket a bérlők érdekében az IKV Zrt. maradéktalanul érvényesítette" - írja portálunkhoz eljuttatott levelében

Nagy Ferenc

, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.