Közélet

QS-ranglista: a szegedi a legjobb magyarországi egyetem

QS-ranglista: a szegedi a legjobb magyarországi egyetem

2013. szeptember 10., kedd
QS-ranglista: a szegedi a legjobb magyarországi egyetem
sajttaj01_gs

A nagy presztízsű brit felmérésben megőrizte kiváló helyezését az SZTE, mely maga mögé utasította honi riválisait.

A szeptember 10-én napvilágot látott brit QS-ranglistán - mely a világ 800 vezető egyetemét állítja sorba - a tavalyihoz hasonlóan az 501-550. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE maga mögé utasította összes honi riválisát a szakmai rangsorban, hiszen az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., míg a Corvinus Egyetem a 651-700. pozíciót foglalja el - hangzott el az SZTE keddi sajtótájékoztatóján.

Szabó Gábor

rektor úgy fogalmazott, az intézmény számára roppant fontos, hogy szerepeljen a különböző nemzetközi rangsorokban. Mint mondta, a legjelentősebb fegyverténynek az állandóságot tartja: a QS-listán például 2008 óta tartja helyét az SZTE, bizonyítva, nem egyszer és véletlenül került oda. Ráadásul annak ellenére tartozik a világ élvonalába a szegedi universitas, hogy állami támogatása folyamatosan csökken, 2009 óta 30 százalékkal mérséklődött. "Kisebb csoda" - így érzékeltette az akadémikus, hogy a Tisza-parti, illetve általában a hazai felsőoktatás versenyképes tudott maradni a más finanszírozási körülmények között dolgozó nyugatival. Úgy összegzett: az SZTE büszke rá, hogy évek óta kiegyensúlyozott, időben és profilban is egységes teljesítményt nyújt, ami rendkívül pozitív üzenet lehet a leendő hallgatók számára is. A QS-felmérés szempontjait

Pál József

nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mutatta be. Elhangzott: legjelentősebb súllyal az akadémikusi ismertséget vették figyelembe, 63 ezer tudóst kérdeztek meg ennek keretében. Emellett többek között a munkáltatói elégedettséget, a megszerzett tudás használhatóságát, a megjelent tanulmányok, a külföldi diákok és oktatók számát, valamint az oktató-hallgató arányt vizsgálták az elemzés készítői. A sajtótájékoztatón az is kiderült: az egyes tudományterületi listákon kiemelkedően szerepeltek az SZTE orvos- és élettudományi, modern nyelvi és agrárképzései.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.