Külügyi szakértő orvos a Közéleti Kávéházban

Vojcek Eszter klinikai orvos, a Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány korábbi különdíjasa lesz május 7-én 17 órától a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége a Somogyi-könyvtár klubtermében.

Szondi Ildikó, a Közéleti Kávéház főszerkesztője és Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársának ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi-alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 12 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Az est házigazdája és beszélgetőtárs Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.

Vojcek Eszter 1983-ban született Debrecenben. Középiskolai tanulmányait a Budai Ciszterci Szent Imre gimnáziumban végezte, Budán. 2002-ben megkezdte tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán, majd 2003-ban a „Magyarság a határon túl” kutatómunkáért és tanulmányi eredményeiért Köztársasági Ösztöndíjat kapott. 2004-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen Általános orvos szakon, ahol 2010-ben szerzett diplomát „summa cum laude” minősítéssel. Kutatási tevékenységét negyedévben kezdte meg a Gyermekklinikán, 2009-ben 2. díjat nyert a helyi Tudományos Diákköri Konferencián, az Országos konferencián különdíjat kapott. A következő években számos határon belüli és nemzetközi konferencián adott elő a „Kreatin deficiens szindrómá”-ról. Az előadásból cikk készült. Ezzel párhuzamosan 2009-ben befejezte a Nemzetközi tanulmányok alapképzését Európai Uniós szakiránnyal.

A tanulmányok mellett évek óta táncol latin-amerikai táncokat, és hosszú távon fut. Számos magyar futóversenyen vett részt, többek között 2012-ben Siófokon a félmaraton távon. Tíz éve zongorázik. Több nemzetközi programban vett részt: Írországban daganatos gyermekeket táboroztatott, míg Erdélyben cukorbeteg gyermekekkel töltötte nyarának egy részét 2012-ben. Kiváló eredményei alapján 2010-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány különdíját, a Köztársasági Ösztöndíjat és a Szeged Városi Ösztöndíjat. 2012-ben a Cserháti István emlékfórumon különdíjat kapott. A kutatásait a Gyermekklinikán a klinikai munka mellett is folytatja, eddig két cikke jelent meg: az egyik egy ritka szívfejlődési rendellenességről, a coronaria szindrómáról szól, míg másik a krónikus hydrocephalusokról gyermekkorban. 2013 első három hónapjában gyakorlatát az Oxfordi Egyetemi Gyermekklinikán töltötte.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. dávidmozese
  2013. május 7., kedd, 09:02
  Válaszolok

  ugy tudom megbukott a körzetében is
  a paddöddö nénike
  és az ösi Árpádsávos zászló jelentésével sincs tisztában
  hogy lehet egy ilyen ott?

 • '>
  2013. május 6., hétfő, 14:01
  Válaszolok

  szondy kiballaghatna a gyermekklinika elé
  azt a hontalant szállitsák már be egy korhazba,elég durva látvány amint mindkét lába vérzik…