Egyetem

Vállalatok is támogatják az egyetemi tehetséggondozást

Vállalatok is támogatják az egyetemi tehetséggondozást

2013. április 19., péntek
Vállalatok is támogatják az egyetemi tehetséggondozást

Csökkenő állami, egyetemi, növekvő vállalati, alapítványi támogatás - ez a tendencia jelenleg az egyetemi szférában. A cégek nemcsak ösztöndíjakkal, hanem gyakornoki programokkal is segítik a jó képességű hallgatókat.

A témában pénteken tartott sajtótájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem.

Rácz Béla

általános rektorhelyettes hangsúlyozta, az egyetem régóta sikerrel tart fent kölcsönösen hasznos együttműködéseket ipari partnereivel, illetve a gazdasági szféra szereplőivel. Alapítványi támogatásra is van példa, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány például a Természettudományi és Informatikai Kar évzáróján szokta ösztöndíjait kiosztani.

Motiváció és szja egy százalék

A támogatás motivációja vállalatonként változó: a társadalmi felelősségvállaláson belül "beruházás", szociális érzékenység, munkaerő biztosítása stb. indítja arra a cégeket, támogassák a jó képességű hallgatókat. céllal alapítanak ösztöndíjakat. A vezetők szeretnék elérni azt is, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát minél többen fordítsák a tehetséggondozásra. A GTK alapítványa főleg korábbi hallgatóit célozza. Az SZTE Tehetségpont ösztöndíjainak forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítványon keresztül bárki támogathatja a fiatal tehetségeket. Részletek ITT.

A rektorhelyettes azt is kiemelte, több cég az ösztöndíjjal vagy éppen a gyakornoki programokkal kipróbált szakembereket nevel magának.

Badó Attila

, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője elmondta, április 10-én

döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács idei Kiválósági listájáról és úgynevezett Talent-ösztöndíjairól

. Idén mintegy négyszáz pályázat érkezett be, a hallgatók teljesítményei alapján 25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetség kap ösztöndíjat az április 25-i díjátadón, ahol emellett más elismeréseket is átadnak. Néhány cég komoly érdeklődést mutatott a tavaly elindított egyetemi Kiválósági lista iránt, úgy gondolták, hogy ez valóban alkalmas arra, hogy a hallgatók teljesítményét objektív módon mérje. Így ehhez a rendszerhez a Sole Mizo, a Contitech, az Egis és a Printker is ösztöndíjjal járul hozzá, de nemrégiben az Euromenedzser és a Goodwill Pharma is a tehetséggondozást támogatók közé lépett. Néhány cég közvetlenül a tehetséggondozó programoknak forrást biztosító Pro Talentis Univeristatis Alapítványon keresztül támogatja a jó képességű hallgatókat. Hozzátette: az elmúlt időszakban az egyetem vezetése a kari kezdeményezéseket központi szinten, a Szegedi Tehetsséggondozó Tanács révén is igyekszik koordinálni. Céljuk, hogy minél több vállalatot győzzenek meg arról, hogy a társadalmi felelősségvállalás fontos, és érdemes támogatni a tehetségeket. Számos szerződés látott már napvilágot, melyeknél a vállalatok igényeit maximálisan figyelembe veszik. Negatívan hathat a régió gazdaságára, ha az üzleti szakmától elfordulnak hallgatók - magyarázta

Vilmányi Márton

, a Gazdaságtudományi Kar dékánja annak hátterét, hogy miért kompenzálták a gazdasági képzés területén kiesett állami támogatást. A vállalati, alapítványi vagy kari forrásból fenntartott ösztöndíjak részben vagy egészben fedezik a költségtérítés mértékét. A dékán hozzátette, kérték a partnereket, hogy támogassák azon családokat is, akik tehetségeket neveltek fel, de a továbbtanulásra nincs forrásuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.