Roma hitéleti közösségi napot rendeztek Alsóvároson

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Roma nyelven is felcsendültek szent énekek az alsóvárosi ferences templomban, ahol Dúl Géza, az MKPK cigánypasztorációs referense celebrált szentmisét az első alkalommal megrendezett Roma Kulturális és Hitéleti Közösségi Napon. Tovább »

Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak

2017. július 19., szerda · 3 hozzászólás

nagy_mihaly001kf

Tavasszal úgy tűnt, a két roma tanoda csak igen szűkös keretekből gazdálkodhat idén, az EMMI ugyanis több tucat tanodával egyetemben a szegedieket is lepontozta, s csak nagyon kevés támogatásról döntött. Azonban újra bekérték a pályázatukat, s jelentős összeget nyertek. Közben a város felújította az általuk használ alsóvárosi épületet, így ideálisabb körülmények között folyhat a romák felzárkóztatását célzó program. Tovább »

Roma családi nap a szikin – sokaknak ez az egy nap a nyaralás

2017. július 17., hétfő · 3 hozzászólás

roma_csaladi_nap_sziki15_gs

Immár hagyomány, hogy júliusban családi napra invitálják a romákat a szikire. Ez a nap mindig az önfeledt kikapcsolódásról és a játékról szól, a hátrányos helyzetű családok jó részének ez a néhány óra maga a nyaralás. Tovább »

Bakson nagyrészt a pályázatokon múlik a roma integráció

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

baks_lakhatasi_modellprogram51_gs

„Nekünk a helyi problémákat kell megoldanunk, s az itt élő nehéz sorsú családoknak kell segítő kezet nyújtanunk, függetlenül attól, hogy cigányokról van szó, vagy nem” – mondja Búza Zsolt baksi polgármester. Abban reménykednek, hogy nyer a pályázatuk, s nagyobb léptékben tudják folytatni a romák felzárkóztatását célzó telepprogramjukat amellett, hogy a többi hátrányos helyzetű lakost is segítik. Tovább »

Bontanak a Cserepes soron – Eltűnhet a nyomornegyed?

2017. március 8., szerda · 34 hozzászólás

cserepes_sor_bontasa01_gs

A Cserepes sori szegregátumban elbontottak egy épületet, ez jelzi, hogy talán végre valami elindult az antiszegregációs programhoz kapcsolódóan, ami évek óta jóformán csak papíron létezik. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, ez nemcsak a városnak, hanem az érintetteknek is jó, hiszen kiszakadhatnak abból a környezetből, ami visszahúzná őket. Tovább »

Balog Zoltán: nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye

2016. szeptember 28., szerda · Hozzászólok

Nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben azon az ünnepségen, amelyet a német roma polgárjogi mozgalom elindítója, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke 70. születésnapja alkalmából rendeztek.
Tovább »

Verseny és pancsolás a roma családi napon Sziksósfürdőn + FOTÓK, VIDEÓ

2016. augusztus 8., hétfő · Hozzászólok

roma_csaladi_nap10_gs

Megemlékeztek a roma holokausztra is, de a nap nagyobb része az élet és a kikapcsolódás jegyében telt. A pancsolás mellett a sorversenyeké és az autentikus cigányzenéé volt a főszerep. A roma családi napon jártunk a szikin. Tovább »

Oktatással és példamutatással a mélyszegénységből való kiemelkedésért

2016. május 16., hétfő · 7 hozzászólás

01

Mindig van kiút, a legmélyebb helyzetből is – ezt példázza Horváth József élettörténete, aki a karcagi romatelepről indult, most pedig rákkutatással foglalkozó doktorandusz. Vele is találkozhattak a Millenniumi Kávéházban az érdeklődők, ahol bemutatták a Komplex Instrukciós Programot is, amely a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásában nyújt segítséget. Tovább »

Elég a halogatásból! – kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák

2016. április 4., hétfő · 11 hozzászólás

roma_vilagnap_dorozsma

Színes családi programmal ünnepelték Kiskundorozsmán a Cigányság Világnapját, és egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben a szegedi városvezetést arra kérik, hogy fejezze be halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap mint nap szembesül. Tovább »

A hajléktalanságtól a szociális alapú albérletig – Középpontban a szegedi lakásszegénység

2016. március 6., vasárnap · 3 hozzászólás

lakasszegenyseg_01

A szegedi szegregátumok helyzetét, a térségben élő hajléktalanok problémáit és a panellakásokban élő bérlők gondjait taglalva járta körül a lakásszegénység kérdéskörét az AKUT Egyesület. A rendezvényen bemutatták az Árpa utcát, ahol a mai napig nincs vezetékes víz, és szó esett arról is, hogy a szegedi önkormányzat úgy módosította a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit, hogy arra egy közmunkás már nem jogosult, s ez nemcsak a romákat érinti hátrányosan. Tovább »

Debreceni diadal született a roma szakkollégiumok szegedi focitornáján + FOTÓK

2016. február 27., szombat · Hozzászólok

teremlabdarugotorna_szeged70_gs

„Kell egy csapat!” – ezzel a mottóval rendezett országos labdarúgó tornát a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a piarista gimnáziumban. A szegediek tavalyi bravúrjukat nem tudták megismételni, a második helyen végeztek, a győztes a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapata lett. Tovább »

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

2015. október 2., péntek · Hozzászólok

egeszsegnap008

Egészségnapot tartottak felvilágosító előadásokkal a cigány kisebbségnek az alsóvárosi és a dorozsmai tanodákban lelkes orvostanhallgatók közreműködésével. Tovább »

Roma családi nap a szikin a közösségépítés jegyében

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

20150817_124312

Ötödjére láttak vendégül hátrányos helyzetű családokat Sziksósfürdőn, az immár hagyományos roma ifjúsági és kulturális családi nap keretében. Tovább »

Roma családi napot tartott az egyházmegyei Karitász Szegeden + FOTÓK

2015. július 10., péntek · Egy hozzászólás

karitasz_csaladi_nap_04

Kétszáz szegedi roma család kapott meghívást a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász családi napjára, melyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a Mátyás téren. Tovább »

Esélyt adni a közös jövőért – sikeresen zárult a szegedi roma tanoda program + FOTÓK

2015. június 30., kedd · Hozzászólok

romatanode_csaladinap16_gs

Szegedi szegregátumokban élő roma gyerekeket karolt fel az a most zárult kétéves tanoda program, melynek megvalósítói vállalják, hogy nem engedik el a gyerekek kezét, amíg nincs újabb pályázat, addig is társadalmi munkában tovább foglalkoznak velük. Tovább »

A roma tanodák jövőjéért is kiálltak a Tanodák Éjszakáján + FOTÓK

2015. április 20., hétfő · 4 hozzászólás

romatanodak_ejszakaja0_gs

A két szegedi roma tanoda közösen mutatkozott be a Tanodák Éjszakáján, amelyen bárki bepillantást nyerhetett az ott folyó munkába, megismerkedhetett az odajáró gyerekekkel és szüleikkel, illetve azokkal, akik a szegregátumokban élő romák felzárkóztatásáért dolgoznak. Tovább »

Kanadai jelentés: a magyar roma menedékkérők méltánytalan elbánásban részesültek

2015. április 3., péntek · 5 hozzászólás

A Kanadába menedékkérelemmel érkezett magyar romák “méltánytalan elbánásban” részesültek jogászok, politikusok és állami tisztségviselők részéről és a kanadai menekültügyi rendszer “intézményes előítélettel” kezelte őket – állítja egy, a torontói York Egyetem és a londoni (Ontario tartomány) Nyugat-ontariói Egyetem menekültjogi szakértői által összeállított jelentés, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.
Tovább »

Balog Zoltán Szegeden: A magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresni + FOTÓK

2014. szeptember 28., vasárnap · 8 hozzászólás

krsz_tanevnyito24_gs

Az egyén felelősségére és a közösségi szellem fontosságára hívta fel a figyelmet a szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Idén már a negyedik tanévét kezdi meg az öt magyar szakkollégium. Tovább »

Egészségügyi szűrés a szegedi szegregátumban + FOTÓK

2014. június 30., hétfő · Egy hozzászólás

romatanoda_mj 013

Négy hétvégén keresztül egészségügyi szűrésre várják a szegregátumokban élőket. A Rákóczi utcai roma tanodában tisztasági csomagot is kaptak a vizsgálaton résztvevők. Tovább »

Párbeszédre készülj! Újra felvételt hirdet a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

2014. június 6., péntek · Hozzászólok

roma_szakkollegium03_gs

„Te mit csinálsz?” – kérdezi hallgatóitól már nevében is a SZOKERESZ*, vagyis a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, ahol a tevékeny társadalmi felelősségvállalásra készítenek fel cigány és nem cigány származású fiatalokat. A második tanévét záró intézményben az egyént megtartó közösség a legfontosabb érték, amelyben mindenki kibontakoztathatja tehetségét, egyéniségét.
Tovább »

Cigány vendéglő: “Aki egyszer megkóstolja, két napig ezzel álmodik”

2014. március 7., péntek · 6 hozzászólás

torosfesztival22_gsElőételnek savanyú krumplileves sertésbelsőséggel, főételnek pedig egy kis sült csirkefarhát krumpli móringgal. Ilyen és ehhez hasonló ételeket kínál Ásós Géza családi cigány vendéglője, amely kategóriáját tekintve egyetlen az országban.
Tovább »

Pálya épül, utca szépül – Móraváros utat mutat + FOTÓK

2013. november 10., vasárnap · 8 hozzászólás

alsovarosi_focipalya01_gsAz ott lakó kisebbség példás módon rendbe tette a Cserepes sort és környékét. Gőzerővel készül a móravárosi nagypálya is, tavasszal már focimeccset játszhatnak rajta. Tovább »

Gasztrokavalkád Dorozsmán + FOTÓK

2013. augusztus 19., hétfő · 2 hozzászólás

nemzetisegi_nap_kkdorozsma31_gsA török, görög, szerb, román és roma konyha remekeit is megkóstolhatták azok, akik kilátogattak a kiskundorozsmai Nemzetiségi Napra. Az alkalmi menüben padlizsánkrém, tzatziki és roma székelykáposzta egyaránt szerepelt. Tovább »

Fürdőzés, vetélkedők és sok-sok zene – roma családi nap a szikin + FOTÓK, VIDEÓ

2013. augusztus 6., kedd · 11 hozzászólás

roma_csaladi_nap_01_gsHarmadik alkalommal rendeztek családi napot hátrányos helyzetű roma családoknak a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol ezúttal is játékos vetélkedők és fellépők vártak közel háromszáz embert.
Tovább »

Martonyi: örömteli a roma közösségek önszerveződése

2013. június 22., szombat · Egy hozzászólás

A külügyminiszter szerint örömteli, hogy a roma közösségek ma már egyre inkább önszerveződőkké válnak, és ezzel nyilvánvalóvá teszik, hogy nemcsak az elesettek felemeléséhez, hanem az ország társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődéséhez is készek és képesek hozzájárulni. Tovább »

„A bőrszínt nem lehet levakarni” – az integráció kulcsa az oktatás + FOTÓK

2013. június 16., vasárnap · 4 hozzászólás

romatanoda02_gsHibás megközelítés, hogy a telepi cigánysággal azonosítanak egy kisebbséget, és a társadalom zöme bűnözőket lát bennük. A romológus és a helyi cigány vezető egyaránt úgy látja, helyzetük javításáért helyben kell tenni, s felzárkózásuk egyik legfontosabb eszköze az oktatás. Tovább »

Cigányzenével köszöntötték a Roma kultúra világnapját Vásárhelyen

2013. április 8., hétfő · 2 hozzászólás

Negyvenkét éve, a londoni I. Roma Világkongresszuson egyesítették hivatalosan a különböző cigány népcsoportok, elfogadva nemzeti jelképeiket, zászlójukat és himnuszukat is. Az ENSZ e napot a Roma kultúra világnapjává nevezte ki, melyről évről-évre megemlékeznek: vásárhelyen vasárnap a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes tartott ünnepi koncertet.
Tovább »

Szegeden is gyertyák gyúltak a tatárszentgyörgyi áldozatokért + FOTÓK

2013. február 24., vasárnap · 22 hozzászólás

Szegeden a Belvárosi híd lábánál tartott megemlékezést a tatárszentgyörgyi gyilkosságról a ternYpe Magyarország Hálózat. Az egybegyűltek gyertyákat gyújtottak a rasszista indíttatású merénylet áldozataiért.
Tovább »

Ellehetetlenül a szegedi roma tanoda? – a város nem támogatná az intézményt

2013. február 19., kedd · 25 hozzászólás

Egy kisebbség sorsa mindig a többségétől függ – ez nem jól hangzó jelmondat, Szeged egészének érdeke, hogy támogassa cigányság integrációját. Ennek egyik szép példája a tavaly októberben példás összefogással megnyílt roma tanoda, melynek fenntartását idén nem kívánja támogatni a város egyetlen fillérrel sem.
Tovább »

A szegedi cigányság jövőjének képei + FOTÓK

2013. január 3., csütörtök · 20 hozzászólás

A városháza díszterme előtt egy fotókiállítás hirdeti és ad ízelítőt a szegedi cigányság és egy civil kezdeményezés közös munkájáról, mely partnerségi viszonyban, részvételi kutatással próbál segíteni a mélyszegénységben élő romákon.
Tovább »

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK

2012. december 13., csütörtök · Hozzászólok

Sikeresen, telt házzal működik a Szegedi Roma Tanoda – ez az egyik legnagyobb eredménye az idei esztendőben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, melynek testületi ülésén elhangzott, a tervek szerint jövőre Dorozsma és Móraváros is közösségi térrel gazdagodik, melyek szintén nyitva állnak majd a cigányság előtt.
Tovább »

Megnyílt a szegedi roma tanoda – nem csak gyerekeknek + FOTÓK

2012. október 3., szerda · 16 hozzászólás

Megnyitotta kapuit a széles társadalmi összefogással létrejött roma tanoda, amely az elvégzett szintfelmérés után a cigány kisebbség általános iskolába járó gyerekei számára elindítja a felzárkóztató oktatást és a tehetséggondozást.
Tovább »

Átadták a felújított szegedi roma tanodát és közösségi házat + VIDEÓ, FOTÓK

2012. szeptember 8., szombat · Hozzászólok

Mindazok eljöttek a roma tanoda pénteki megnyitójára, akik igazán segítették, támogatták a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatot, a helyi romatársadalmat. „Ez büszkévé tesz, s egyben megerősít bennünket abbéli hitünkben, hogy van remény elmaradott népünk felemelkedésére” – hangsúlyozta az alkalmi ünnepségen Nagy Mihály, a kisebbségi önkormányzat vezetője.
Tovább »

Deszki zaklatás ügyében nyomoz a Jobbik

2012. szeptember 7., péntek · 4 hozzászólás

Egy deszki család zaklatása miatt emelt hangot a Jobbik szegedi alelnöke, aki szerint a település polgármestere segítség helyett perrel fenyegette a sértetteket, és szerinte a rendőrség is későn kezdett intézkedni. A rendőrségi szóvivő állítja: a sértett telefonon megköszönte az intézkedésüket, elmondva, hogy megszűnt a zaklatás.
Tovább »

Társadalmi munkában szépül a szegedi romák irodaháza + FOTÓK

2012. augusztus 27., hétfő · 20 hozzászólás

Szeptemberben már kezdődnek a tanodai programok

Harmadik hétvégén folyt a munka a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat újonnan kapott irodahelyiségében. A 150 négyzetméteres, Rákóczi utcai ingatlant a roma közösség tagjai takarítják, meszelik az irodákat, tantermeket, glettelik, csiszolják, festik a nyílászárókat, egyszóval csinosítják, szépítgetik, lakályossá teszik új székhelyüket.
Tovább »

Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök · 24 hozzászólás

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.
Tovább »

Következő oldal »