Felezik a helypénzt a szegedi kispiacokon + FOTÓK

Idén is helypénzkedvezménnyel segítik a kispiacokon árusítókat. A január és február hónapra meghirdetett intézkedés a belváros képviselőjének és a piacvezetésnek közös kezdeményezése.

A kereskedők az esztendő első két hónapjában 50%-os kedvezményt kapnak az asztalok napidíjából, valamint a pavilonok bérleti díjából a Szent István és az Olajbányász téri, az újszegedi valamint a kiskundorozsmai kispiacon. „Ilyenkor szinte csak szombaton van itt forgalom itt, többnyire a közelben élő nyugdíjasok jönnek. Én mézet árusítok, így tavasszal, ősszel és télen vagyok itt, de tudom, hogy nyáron sokkal több a vevő és az árus is, hiszen a friss zöldséget és gyümölcsöt szívesen veszik meg itt az emberek” – mondta el portálunknak Böröcz István.

Hűséges vásárló, majdnem minden nap kijár a Szent István téri kispiacra Hajdú Dezső. Megtudtuk, hétköznap tejet szokott venni, míg a fő piacos napon, vagyis szombaton mézet és gyümölcsöt. Számára nagyon fontos, hogy működjön a kispiac, hiszen szinte mindent meg tud itt venni, a zöldségeken kívül tojást vagy akár virágot is. „Itt nagyon családias a hangulat, jókat szoktunk beszélgetni az árusokkal, ezért is szeretek idejárni” – magyarázta.

Haág Zalán közölte, választási programjában is szerepelt, hogy élettel töltik meg ismét a Szent István teret. „Vannak nehezebb téli hónapok, ezért a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel közös kezdeményezésre, akárcsak tavaly, idén is a helypénz felét kell fizetniük az árusoknak és a bérlőknek januárban és februárban” – mondta. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő úgy látja, ez az árusok mellett a környéken élőknek is kedvez, hiszen ha több az árus, többféle portéka közül választhatnak.

Erdei Péter a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az előző évi hasonló akció a Szent István téri mellett az Olajbányász téren volt a legsikeresebb, ezen a két kispiacon volt tapasztalható nagyobb forgalomnövekedés a kedvezmény hatására. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője hozzátette, a téli hónapokban kevesebb az áru, de akik nyáron rendszeresen árusítottak, ezekben a hónapokban is tudnak forgalmat generálni, még ha kisebbet is. „A Szent István téri kisebb piac, itt a jó időszakban 10-15 árus van általában, ezzel szemben Kiskundorozsmán 30-35-en is kínálják termékeiket, sőt olykor ötvenen is. Újszegeden azonban szinte kizárólag nyáron vannak árusok” – közölte Erdei Péter. Az ügyvezető reméli, tudják növelni az év eleji kedvezménnyel az asztalok kihasználtságát.

15 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  15. bio
  2013. február 1., péntek, 13:35
  Válaszolok

  Lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket először a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták egy rutinellenőrzésen….

 • '>
  2013. január 29., kedd, 07:36
  Válaszolok

  12-13: Nosztalgia, de a kor sokunk számára sohase jöjjön vissza.
  Az új gazdasági mechanizmus bevezetésének időszaka.
  Bár a szóban forgó területeken, túlnyomóan termelőszövetkezeti csoportokat hoztak létre, a közös értékesítések még gyerekcipőben jártak.
  A falusi és környékbeli tanyákon élők megélhetését szolgálták a kisvasutak.
  Ásotthalom, Mórahalom szegénységén túl, Sándorfalva, Sövényháza Pitricsom meg Kutyanyak és környéke vetélkedhetett.
  A tanyákon az egyedül maradtak között, az éhhalál már akkor sem volt ismeretlen.

  Azóta megépült virágzó falvakban és városokban már csak a korábbi kor, akkoriban fiatalok, most nosztalgiázó hírmondó élhetnek.

 • '>
  13. anno
  2013. január 29., kedd, 06:52
  Válaszolok

  A Roosevelt téri piac még éjszaka is üzemelt, ilyenkor fáklyákkal világították ki. Bizony a háború előtti Szeged, sokban felülmúlta a jelenlegi várost.

 • '>
  12. jozkó
  2013. január 28., hétfő, 21:41
  Válaszolok

  11. lexikonos:

  Gyerekkoromban többször is utaztam a szüleimmel a Mórahalom környéki tanyavilágból ezen a kisvasúton.
  /Ötvenes évek…/
  Hagyományos széntüzelésű kicsi kályhák voltak a kocsik végében / korláttal körülkerítve/ -a kalauz tüzelt bennük.
  Piaci napokon vesszőből font füles kosarakban /garabolyokban/ szállították a parasztasszonyok a kacsákat és a libákat a szegedi Marx térre, a piacra.
  Egy kosárból 2 libanyak /vagy kacsa/ lógott ki a kosár két végén…
  Gyerekként nagyon élveztem a látványt!

  A hatvanas években Szegedről ezzel a “madzagvasúttal” jártunk kirándulni Nagyszéksós és Mórahalom térségébe, vagy az Ásotthalom környéki erdőkbe.
  A “gazdaságtalannak” mondott létesítmények között a kisvasút fölött is megkongatták a vészharangot – majd fel is felszámolták – többet is az országban.
  Már akkor két kézzel kezdtek neki a rombolásnak!
  A “rendszerváltozás” után rátették a koronát!
  Kapolyi elvtárs és holdudvara valahogy azért csak
  milliárdos lett a sok “ráfizetésen” !
  Legtöbbjük címeres gazember, Csauseszku falurombolásai sok esetben a nyomába sem értek annak, amit a magyar gazdasággal a “mieink” műveltek!

 • '>
  11. lexikonos
  2013. január 28., hétfő, 20:00
  Válaszolok

  Igazgató Úrnak ajánlom!
  A Szegedi Kisvasút (1949 előtt Szegedi Gazdasági Vasút) egy 760 milliméteres nyomtávú kisvasúti hálózat volt[6] Szeged környékén, amely a várost kötötte össze a környező tanyavilággal, rajta érkezett a friss élelmiszer a szegedi piacra. A vasútvonalak többségével ellentétben nem teher-, hanem személyszállításra hozták létre, melynek révén települések jöttek létre a Szeged környéki tanyavilágban, melyek később elszakadtak a várostól. Itt működött közforgalomban az ország legelső dízel-elektromos mozdonya, itt működött az ország második (a kisvasutakon az első) fénysorompója, és születésétől a megszüntetéséig végig a legmodernebb műszaki megoldásokat használta. Megszüntetését az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció mondta ki. 1975. augusztus 31-én szűnt meg. A vonal rendkívüli jelentőségű volt a szegedi, és Csongrád megyei helytörténetben.

 • '>
  10. kosaras
  2013. január 28., hétfő, 19:53
  Válaszolok

  Plusz kellene egy lakossági kampány annak érdekében, hogy miért jó piacra járni, és ott vásárolni. Mert tényleg nagyon jó.

 • '>
  9. zacskos
  2013. január 28., hétfő, 19:10
  Válaszolok

  és?mi a gond velük?te juttattad oda öket
  akinek 3 lakasa van….meg 3 autoja…

 • '>
  8. bbb
  2013. január 28., hétfő, 19:02
  Válaszolok

  hétfőn,kedden, szerdán,csütörtökön, pénteken,vasárnap
  a hajléktalanok italozó helye a piaci sátor alatt

 • '>
  7. manager
  2013. január 28., hétfő, 18:41
  Válaszolok

  2014-ben a teljes önkormányzati cégrendszert át kell szervezni. A politikai nyomásgyakorlást drasztikusan vissza kell szorítani, racionalizálni kell a működésüket, és egy profi menedzsmentre kell bízni az üzemeltetésüket, civil kontroll mellett.

 • '>
  6. őstermelő
  2013. január 28., hétfő, 15:04
  Válaszolok

  Artúr ezredes! Ehhez a témához annyira szeretsz hozzászólni, bár mindig baromságot írsz. Ez nem a forgalmat növeli, hanem a választékot és az árusok kiadásait csökkenti, ezzel biztosítható, hogy egyáltalán ebben az időszakban is működjenek a kispiacok… (ha már az állandó költségek úgyis fennállnak) Ezt hívják költség-optimalizálásnak…

 • '>
  5. kolosszeum_IRÓ
  2013. január 28., hétfő, 09:50
  Válaszolok

  ezt a tizméteres betonkolosszeumot nehez lenne piacnak nevezni…
  amire még tetöt se rakatott a tervezö
  hogy ki jár ? pár atv nézö.

 • '>
  4. jani
  2013. január 28., hétfő, 07:52
  Válaszolok

  Ki jár egyáltalán ezekre a piacokra?

 • '>
  3. McArthur ezrds
  2013. január 28., hétfő, 07:50
  Válaszolok

  Szép, de ez az egyszerű út ami a városnak bevételkiesést jelent a forgalmat pedig nem növeli. Az igazi az lenne ha az emberek zsebében lenne több pénz és abból többet költenének a piacon is. Amíg csak az elszegényedés van és emelkedő árak addig a helypénz kedvezmény nem igazi megoldás.

 • '>
  2. kisember
  2013. január 28., hétfő, 07:44
  Válaszolok

  Haág tényleg ígérte a piacok fejlesztését, és tett is érte. Ritka dolog ez egy politikus esetében…Mert ígérgetni azt nagyon tudnak.

 • '>
  1. Bandi
  2013. január 28., hétfő, 06:55
  Válaszolok

  Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy piacon vásároljon. Jó és hangulatos:)