Közélet

Ujhelyi szónokolt Szegeden: Nem lehet egy népet megalázni + FOTÓK

Ujhelyi szónokolt Szegeden: Nem lehet egy népet megalázni + FOTÓK

2012. október 23., kedd
Ujhelyi szónokolt Szegeden: Nem lehet egy népet megalázni + FOTÓK

Egy népet ideig-óráig lehet rabságban, hazugságban tartani, de nem lehet megalázni – jelentette ki a városi díszünnepségen Ujhelyi István a Rákóczi téren. Az MSZP-s politikus közölte, a megalázott nép emelte föl a fejét 56 évvel ezelőtt.

Ujhelyi István

szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc szerves folytatásának tekinthetőek az 1990-es események. „Huszonkét évvel ezelőtt nem volt felemelőbb érzés annál, mint küszöbén állni az egykori álmok szívós gyakorlati megvalósításának, büszkén szemébe nézni az elődöknek és felelni a föl nem tett kérdésre: Igen, mi végigvisszük, mi végigvisszük, ami nektek nem sikerült. Igen, mi értjük, és felelősséggel vállaljuk az akkori hívószavakat, és igen, mi vagyunk, mi leszünk a méltó folytatás” – fogalmazott Ujhelyi.

Gyimesi: Saját magát cáfolta Ujhelyi

Ujhelyi István beszéde saját maga cáfolata volt Gyimesi László szerint. „Ujhelyi arról szólt, hogy a sajtó nem szabad, szólásszabadság nincsen, és eltiporják a demokráciát. Mindezt egy köztéren, több száz ember előtt egy jó hangos mikrofonba tette, otrombán, az ünnephez nem méltó módon hazugul” – fogalmazott a Fidesz-KDNP-s városfejlesztési és külügyi Tanácsnok.

Az országgyűlés MSZP-s alelnöke emlékeztetett, az 1956-os forradalom kitörése előtt egy héttel két szegedi egyetemi hallgató fogalmazta meg először, hogy nem mehet így tovább! Felidézte az 56 évvel ezelőtti eseményeket, egy diák naplóbejegyzéseivel, melynek kulcsmondatának azt emelte ki, hogy égre emelt fővel harsogta a tömeg a Nemzeti dal refrénjét. „A fölemelt fő az elszántság, a bátorság és akarat jelképe” – közölte Ujhelyi. Hozzátette, tömegeket, egy népet ideig-óráig lehet rabágban, hazugságban, rabságban tartani, de nem lehet megalázni. „A megalázott nép emelte fel a fejét október 23-án. A közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett” – mondta.

Perbíró József

szavait is idézte, aki a forradalmi bizottság elnökeként, Szeged akkori polgármestereként intézett rádióbeszédet a lakosokhoz. Ujhelyi megjegyezte, arra, amit akkor megfogalmazott, hogy a nép a maga ura, a maga gazdája legyen 34 évet kellett még várni. A szocialista politikus úgy látja, míg 1956-ban és 1989-ben Európa példaképei volt hazánk, mára a kontinens szégyenpadjára kerültünk. Demokratikus jogainkat folyamatosan csorbítja a jelenlegi kormány. „Eközben alakul az új, a negyedik köztársaság felépítésére szövetkezők frontja, akik hallják a demokráciáért aggódók hangját. A szemünk előtt egy új állampárt alakul, régi eszközökkel. Ne hagyjuk, ne várjuk meg, hogy történelem megismételje önmagát” – hangsúlyozta Ujhelyi a városi ünnepségen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.