Elindult a roncsmentés a Szőke Tisza hajónál + FOTÓK

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, a tápéi jachtkikötőben a part mellé vontatott hajó a jég nyomásának és a meggyengült héjszerkezetének következtében a kikötő medrébe süllyedt. Csütörtökön megegyezés született, így elindulhatott a roncsmentés.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz beérkezett megkeresés alapján a csütörtöki egyeztetésen és a pénteki helyszíni bejáráson az érintett felek – a KÖH, a hajó tulajdonosát képviselő felszámoló, a kikötő tulajdonosa a MAHART Tiszayacht Kft., valamint a hajózási és hajózástörténeti civil szervezetek – megegyeztek a Szőke Tisza hajó azonnali roncsmentésében.

A sietség felettébb indokolt, mivel mint azt friss, pénteki felvételeinken is láthatják, a hajó újabb egy métert süllyedt, a rögzítő drótkötelek némelyike a pattanásig feszült.

Az első teendő a balesetveszély megszüntetése

„Amíg a hajóval kapcsolatos minden kérdést nem tisztáztunk, a tárgyaló felek közösen úgy döntöttek, a pontos részletekről és a technológiáról nem nyilatkoznak” – mondta el a helyszínen portálunknak Keresztes Nagy Csilla, a MAHART Tiszayacht Kft. ügyvezetője. „Azonban annyit elárulhatok, hogy minden fél egyetértett abban, a fennálló balesetveszélyt azonnal el kell hárítani. Ez a munka a hétvégén meg is fog kezdődni.”

A további fejleményekről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

13 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  13. karosszériás
  2012. március 10., szombat, 14:25
  Válaszolok

  A hajó újjáépítésre szorul, csak bizonyos részei menthetőek meg. Pl. bizonyos gépészeti részek, vasoszlopok, stb.

 • '>
  12. Gépész
  2012. március 10., szombat, 14:11
  Válaszolok

  Badarság lenne veszni hagyni! Normális vagy?
  Szögeltél te már össze életedben egy 3 lábú széket vagy bármi kétkezi alkotást? Kidobnád a kocsit mert kilyukadt a kereke? 😛 😛 😛 😛

 • '>
  11. gameover_lesz
  2012. március 10., szombat, 14:06
  Válaszolok

  lacink megint interpellálni fog szunyog ügyben?
  mint tavaly,
  könyörög a fidesztöl pénzért?nem megalázo laci bácsi?
  sok volt a cigi már,kezd dolgozni a leépitö virus
  😀 hajra
  10 év alatt nem tanult tovabb,igy járt…
  csak cigizett…az meg mint tudjuk károsabb az italnál is..

 • '>
  10. gameover_lesz
  2012. március 10., szombat, 14:03
  Válaszolok

  ahogy most áll azonnal szét kell bontani
  ennyi.
  erre egy ft-ot is költeni badarság.
  persze ha az mszp saját zsebéböl finanszirozza akkor oke
  attol meg nem kell félni

 • '>
  9. Gépész
  2012. március 10., szombat, 14:00
  Válaszolok

  Sok városban mint például Hamburgban a belváros fő látványossága egy vagy több kiállított hajórégiség.
  Hamburgban ilyen a Cap San Diego és a Rickmers. De kiállítottak a kikötőben kvázi “múzeumként” nemrég leszerelt szovjet tengeralattjárót is.
  http://www.capsandiego.de/
  http://www.rickmer-rickmers.de/klicken-sie-hier-um-zum-anfang-zu-gelangen/
  http://www.u-434.de/
  Szegednek van egy csodálatos hajómatuzsáleme, azt így bénázik a városvezetés, élén a “mi” Lacinkkal, a városfejlesztés és úniós “lehívások” honi bajnokával??!!
  Lehet panaszkodni, hogy Szeged 1 napos város, meg kevés a látnivaló, aztán közbe semmit nem tesznek az ügy érdekében…
  Hát tök üres Szegeden a Tiszapart!! A város 1. számú adottsága, ami azzá tette ami.
  A gőzös után lehetne folytatni bödönhajókkal (azt építeni kell), stb. Meg normális partfürdőt kialakítani, ez a Napfénybiznisz ez kevés. Hát milyen víziváros Szeged, a kajak-kenu fővárosa??….
  https://lh3.googleusercontent.com/-2sx-CT0hUTQ/Tn9xl0oAiiI/AAAAAAAAJC4/EOxaH0MOc04/s720/Strand%25C3%25A9let%2520a%2520hatvanas%2520%25C3%25A9vekben.jpg
  https://lh4.googleusercontent.com/-8LB7MQyMoDE/Tn9xbS6rpxI/AAAAAAAAJBw/hI_-rL3x4-E/s640/Als%25C3%25B3%2520rakpart%2520anno.jpg

 • '>
  8. Gépész
  2012. március 10., szombat, 09:26
  Válaszolok

  Az jutott eszembe, hogy szárazdokkosítani kellene.
  Körbefalazni a vízben a hajó körül acéllemez panelekkel. A hajótestet rögzíteni (kikötni meg alábakolni, stb). Aztán egyszerűen kiszívattyúzni körülötte a vizet. Ezután máris hozzáférhető a hajótest, amin a létfontosságú javításokat haladéktalanul el kell végezni. tudom, hogy gyakorlatilag szét van rohadva és szinte új hajótestet kell építeni. Ezt azért fel kéne mérni, hátha csak 50%-át kell újralemezelni. Az se kis pénzmegtakarítás!
  Ez a szárazdokkosítás egy 120m hosszú és a part felé 40m.re benyúló U-alakú körbezárás átlag 5m mélységben 10-es lemezből cca 80t acéllemez ami 250 körüli kilós árral 20mFt. Munkadíjjal cakk-pakk kihozhatónak tűnik 60mFt-ből. Tudnának is rá találni a városban helyi vállalkozást aki megcsinálná! Még a hajótestet is. Kb ennyibe került a szőregi bányagödör füvesítése. Egy valamire való cukrászdát nem lehet 60 milkóból kapni! Azt a Szőke Tisza is van olyan városképi jelentőségű mint a Virág cukrászda! Sőt szerintem jobban hiányzik a Régi híd mellől, mint a belárosból egy cukrászda! Elég üres nélküle évek óta a Tisza part, ez a hajó vitte oda az életet.

 • '>
  7. tiszavirág
  2012. március 10., szombat, 09:12
  Válaszolok

  ez is csak Szegeden történhet meg…

 • '>
  6. világfi
  2012. március 10., szombat, 09:09
  Válaszolok

  Egy ilyen értéket így szétrohasztani…Röhej, hogy Szeged nem tud mit kezdeni a Tiszájával. Érdemes lenne kicsit szétnézni más, hasonló adottságú európai városokban.

 • '>
  5. kekeckokec
  2012. március 10., szombat, 09:07
  Válaszolok

  Ez még mindig SZAKMAI kérdés, és nem politika, uraim, Kéretik ezt tudomásul venni, és a témára koncentrálni.
  Évekig, értik, évekig kérte több szervezet, cég a műemlékké nyilvánítást, mindazt, ami történik.Annak, hogy végre megtörtént, csak örülni lehet.

 • '>
  4. kreativ
  2012. március 10., szombat, 09:03
  Válaszolok

  Az, hogy Szeged egy fantáziátlan és antikreatív várossá züllött, egyértelműen az elmúlt 10 év szocialista városvezetésének a bűne. Csak és kizárólag olyan ügyekkel hajlandóak foglalkozni, amiből lopni lehet, vagy bármilyen személyes előnyük származik.

 • '>
  3. Balogh
  2012. március 10., szombat, 09:01
  Válaszolok

  Örülök, hogy ilyen alapossággal foglalkoznak a szőke Tisza sorsával. Elkeserítő, hogy Szeged városában tucatszámra pusztulnak el olyan értékek, melyek a város múltjának szerves részei. A Botka László vezette MSZP-s városvezetés lelakta és felélte Szegedet.

 • '>
  2. Palika
  2012. március 10., szombat, 07:00
  Válaszolok

  A szegedi MSZP frakciót kellene elvinni vele, egy sétahajózásra…

 • '>
  1. szegedilakos
  2012. március 10., szombat, 06:56
  Válaszolok

  Szegeden minden pusztul és rohad. Az MSZP felélte a városunkat.