Sport

Sári Nándornál folytatja Fábiánné három korábbi tanítványa

Sári Nándornál folytatja Fábiánné három korábbi tanítványa

2008. május 22., csütörtök
Sári Nándornál folytatja Fábiánné három korábbi tanítványa

Fotók: Gémes Sándor

Kovács Katalin (képünkön) megerősítette, hogy Sári Nándornál folytatja felkészülését a pekingi olimpiára. Az MTK 23-szoros vb-győztes kajakosa – olimpiai bajnok párostársa, a szegedi Janics Natasa után bő egy évvel kedden szakított edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. Szerdán újabb két versenyzőnő is elhagyta Fábiánnét.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján olvashatók szerint Kovács közölte döntését Baráth Etele elnökkel és Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal, egyúttal megköszönte korábbi trénerének a 13 éves közös munkát.

„Nem ért váratlanul Kati lépése, hiszen ez már hónapok óta a levegőben lógott” mondta az MTI-nek Angyal. „Amióta kijelentette, hogy ismét Janiccsal akar párost menni és el is kezdték a közös munkát, fokozatosan eltávolodtak egymástól a duót ellenző Fábiánnéval. A feszültség egyre csak nőtt, s a múlt heti, milánói Európa-bajnokságon szinte már tapintható volt.” A kapitány hozzátette: reméli, hogy Kovács lelki békéje helyreáll, és nyugodtan tudja folytatni a felkészülést az ötkarikás játékokra, mert most ez lenne a legfontosabb.

Az Eb-n vasárnap 500 m egyesben diadalmaskodó sportoló Szegeden folytatja edzéseit, amelyeket az eddig férfikajakosokkal foglalkozó Sári irányít majd beleértve a Janiccsal (képünkön) közös páros tréningeket is.

„Kovács Katalin döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania” – kommentálta a történteket a szponzor T-Mobile megkeresésére Csonka Gábor, Janics menedzsere, maga és Janics nevében is nyilatkozva. „Kati néni nagyon sokat tett már le a magyar kajak-kenu sport asztalára, ezért csak dicsérni és elismerni szabad. Más lapra tartozik, hogy Natasán és Katin kívül mások is búcsút mondtak már neki, és az sem mellékes, hogy csúcson járó vagy csúcs közelbe került sportolókat is szinte 'készen' kapott, mint például Benedek Dalmát, illetve Janics Natasát. Natasa mindig is büszke volt arra, hogy Kovács mindvégig kitartott mellette, és vállalta, hogy a szolidaritásért meg is szólhatják. Tegnap új 'korszak' kezdődött el az olimpiai felkészülésükben, és ebből a változásból egybehangzó véleményük szerint csak jó származhat” mondta.

Csonka hozzátette: „A napnál is világosabb, hogy a magyar női kajaksport legerősebb pekingi ütőkártyája az a kettes hajó lehet, amelyben Kovács és Janics evez. Natasa erre a számra összpontosít, az pedig már csak a hab lenne a tortán, ha a páros mellett még egy lehetőséget kapna. A mai helyzet szerint ez a négyes lehet.” Mindezt megerősíti, hogy a milánói Eb-n kajak kettes 500 méteren aranyat szerző Kozák Danuta és Szabó Gabriella szerdán ugyancsak bejelentették: Fábiánné helyett Sári csapatában kívánják folytatni a felkészülést. A négy versenyző az olimpiai válogatón rajthoz állhat majd négyesben, így elvben megvan az esély arra, hogy ők alkossák Pekingben a négyest, közülük kerüljön ki a kajak kettes, illetve a kajak egyes indulója is. Ehhez azonban természetesen még Fábiánné megmaradt versenyzőinek Paksy Tímea, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra és Patyi Melinda is lesz néhány szavuk.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján olvasható közleményben az áll, hogy a szervezet több szakmai testülete és elnöksége az idény folyamán már többször foglalkozott a női kajak szakág felkészülése kapcsán megfogalmazódott kérdésekkel, ám az érintettek elhatározásáig nem kívánt a folyamatba beavatkozni. Az elmúlt évtizedek gyakorlata is azt mutatta: akkor járt el helyesen a szövetség vezetősége, amikor elkerülte, hogy hatalmi és adminisztratív eszközökkel befolyásolja a sportolók és az edzők munkáját.

Az MKKSZ megerősítette: garantálja a válogatás folyamán az egyenlő feltételeket, így az olimpiai csapat kialakításakor kizárólag a pályán nyújtott teljesítmény a meghatározó. Az első olimpiai válogató verseny a június 5. és 7. között sorra kerülő szegedi MOL Világkupa, a második pedig a június 27-től 29-ig tartó országos bajnokság lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.