Gazdaság

Az NGM neheztel az Erste bankra

Az NGM neheztel az Erste bankra

2011. december 9., péntek
Az NGM neheztel az Erste bankra

Nehezményezi a nemzetgazdasági tárca, hogy az Erste Bank Hungary csökkenti magyarországi aktivitását, miközben az elmúlt tíz évben az összprofitja mintegy 60 milliárd forintot tett ki, a 2000-es évek első évtizedében minden évben nyereséges volt, és vezető szerepet játszott a devizaalapú jelzáloghitelezésben.

A bank pénteken jelentette be, hogy a jövő év első hónapjaiban dolgozóinak mintegy 15 százalékától, 400-450 alkalmazottól megválik és 184 magyarországi fiókjából várhatóan 43-at bezár, az intézkedéseket pedig a korlátozott bevételi kilátásokkal, a hitelezés visszaesésével, a "kiemelkedően magas mértékű bankadóval" és a végtörlesztés miatti jelentős veszteséggel indokolta.

Jelasity Radován

elnök-vezérigazgató a közleményben úgy fogalmazott, hogy a bankpiac fékeződése miatt át kell értékelni a bankcsoport magyarországi középtávú kilátásait, és ennek megfelelően kell alakítani az üzleti stratégiát; a korábbi évek hitelezésen alapuló növekedését felváltja a forrásgyűjtésre fókuszáló banki tevékenység. A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány órával későbbi közleményében kifejti: az Erste Bank ezzel a lépésével nem várta meg a kormány és a Bankszövetség között folyó tárgyalások végét. A kormány célja pedig továbbra is az, hogy világos, áttekinthető, tervezhető "kimenekülési út" nyíljon meg a devizaválságból a bankok, a kormány, a devizahitelesek, a vállalkozók és az önkormányzatok számára is. A tárca az igazságos tehermegosztást elsőrendű fontosságúnak nevezi, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az adósok, az állam és a hitelintézetek egyaránt szerepet játszottak a devizahitelezés problémáinak kialakulásában. Elengedhetetlennek nevezi, hogy mindegyik szereplő hozzájáruljon a kialakult egyensúlytalanság megoldásához, "különös tekintettel arra, hogy az Erste Bank vezető szerepet játszott a bankrendszeri deviza alapú jelzáloghitelezés felépítésében, mintegy egyötödös piaci részesedéssel" - írja a minisztérium. A közlemény szerint a 2000-es években a bankok hitelezési politikája az élesedő verseny miatt egyre felelőtlenebb és etikátlanabb irányba tolódott. A forint alapú hiteleket az euró, majd a még kockázatosabb svájci frank alapú hitelek váltották fel. A devizahitelezés problémája Magyarországon hozzávetőleg egymillió háztartást, azaz minden harmadik családot érint. A devizahitelezés - kockázatokat figyelmen kívül hagyó - felfutása pedig jelentősen hozzájárult a makrogazdasági egyensúlytalanságok, az ország pénzügyi sebezhetőségének kialakulásához. Hangsúlyozzák: a kormány a probléma gyökerét és annak potenciális hatásait felismerve dolgozta ki Otthonvédelmi Akciótervét és elkötelezte magát a devizaalapú hitelezés válság előtti felfutásából fakadó társadalmi és pénzügyi stabilitási problémák kezelése mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.