Gazdaság

Megoldanák az atomtemető kérdését

Megoldanák az atomtemető kérdését

2010. november 8., hétfő
Megoldanák az atomtemető kérdését

Biztonságos és végleges megoldást keres az Európai Bizottság az unióban évente keletkező 7000 köbméter radioaktív hulladék és kiégett fűtőelem tárolására - írja a Világgazdaság Online.

A radioaktív hulladékokat azokban az országokban kellene elhelyezni, amelyekben azok keletkeztek. Ezalól azonban lehet kivétel is, sőt, EU-n kívüli exportról is szó lehet. A paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású nukleáris hulladék végleges elhelyezése a Bátaapáti közelében lévő, hamarosan elkészülő tárolóban lesz, a nagy aktivitásúakról azonban még nem döntöttek. Ez utóbbiak még legalább ötven évig a Paksi Atomerőmű melletti, ideiglenes tárolóban pihennek. Végső elhelyezésük elképzelhető egy Mecsek mélyén lévő tárolóban, vagy exportálhatók, sőt az is lehet, hogy az exportált hulladékból más országban kinyerik a még hasznosítható összetevőket, a maradékot pedig visszahozzuk végső hazai elhelyezésre. Az Európai Unióban egyébként az első végleges, nagy aktivitású hulladéktárolókat várhatóan Finnország, Svédország és Franciaország építi fel 15 éven belül. Az új szabályozással kapcsolatos munka oroszlánrésze Magyarország uniós elnöksége idejére esik. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.