Paksi bővítés: kiírták a turbinaszigetek beszerzésére a tendert

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

A Paks II. projekt fővállalkozója, az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. kiírta a beszerzési eljárást a Paks II. Atomerőmű két új blokkja turbina-generátor gépcsoportjainak szállítására – közölte a Roszatomhoz tartozó fővállalkozó kedden az MTI-vel. Tovább »

Szél Bernadett Szegeden: Paks2 merénylet a lakosság ellen!

2017. június 2., péntek · 10 hozzászólás

atomeromu01

Az LMP társelnöke szerint a legfontosabb politikai kérdés hazánkban a paksi atomerőmű bővítésének megállítása. Szél Bernadett arról beszélt szegedi sajtótájékoztatóján, hogy ugyanazt a hibát követi el a kormány, amibe annak idején belebuktak a szocialisták, hogy lenézik a választópolgárokat, s azt feltételezik, hogy nem tudnának dönteni felelősen Paks2 kérdésében. Tovább »

Paksi bővítés – Aszódi Attila: törekszenek a 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra

2017. május 16., kedd · Hozzászólok

A Paks II beruházásnál 40 százalékos magyarországi beszállítói arányra törekszenek, a Roszatom is elkötelezett, hogy amennyire csak lehet, magyar vállalkozásokat vonjon be a munkába, de ezen dolgozni kell – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a Portfolio keddi budapesti, Clean Energy konferenciájának szünetében újságírók előtt. Tovább »

Aszódi: Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország maga dönt energiaigényének fedezéséről

2017. április 18., kedd · Hozzászólok

Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről – szögezte le Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az osztrák Der Standard lapnak adott interjúban. Tovább »

Lázár János: az atomerőmű-építés a megvalósítás szakaszába lép

2017. április 13., csütörtök · Hozzászólok

Lázár János

Az atomerőmű-építés ügye új szakaszba, a megvalósítás szakaszába lép, a majdani üzembe helyezés és a térség fejlesztése koordinálására Süli Jánost, Paks polgármesterét kérte fel a miniszterelnök – mondta Lázár János csütörtökön Pakson, miután részt vett a térség negyvenegy településének polgármestereit tömörítő Paksi Társadalmi Tanács ülésén. Tovább »

Ferenczi István Szegeden: A városoknak is ki kell állniuk Paks 2 ellen!

2017. április 10., hétfő · 8 hozzászólás

lmp_sajttaj001kf

Mivel sem az unióra, sem pedig a magyar kormányra nem lehet számítani a paksi bővítés kérdésében, az LMP továbbra is azt szorgalmazza, hogy népszavazás legyen a kérdésben – mondta el Ferenczi István a Klauzál téren tartott sajtótájékoztatóján. Az párt álláspontja továbbra is az, hogy megújuló energiával váltsák ki az új, tervezett paksi blokkokat. Tovább »

Egy hibás panel miatt leállt az atomerőmű 2. blokkja szombaton

2015. október 29., csütörtök · Hozzászólok

A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással – mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója csütörtökön az MTI-nek. Tovább »

Fukusima nem Csernobil – 2. rész + FOTÓK

2011. október 28., péntek · 8 hozzászólás

Az atomenergia jelene és jövője Fukushima tükrében

2_fukushima A nukleáris létesítmények tervezése és üzemeltetése nagy körültekintést igényel. Fukusimában a tervezés során a konzervatív módszerek, a vészleállítási folyamatok valamint a havária-terv eredményesen megóvták reaktorokat, és a lakosságot is.
Tovább »

Fukusima nem Csernobil – 1. rész

2011. október 26., szerda · Egy hozzászólás

A japán atomkatasztrófa háttere

A Japánt érintő nagyerejű földrengés és a hatalmas cunami után a világot talán még jobban sokkolta az a nukleáris baleset, ami Fukushimában történt. Sokan „új-Csernobilt” kiáltottak és megkongatták az atomenergia-felhasználása feletti vészharangot. A japán balesetről, és hatásairól az SZTE Energia Szabadegyetemen Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója tartott előadást.
Tovább »

LMP: a megújuló energiákat kell támogatni

2011. szeptember 3., szombat · 4 hozzászólás

Az LMP bízik abban, hogy az Orbán-kormány is belátja, hogy a paksi atomerőmű két új blokkal tervezett bővítésére fordítandó pénzt sokkal inkább a megújuló energiák támogatására és az energiahatékonysági lehetőségek kiaknázására kellene fordítani, nem pedig egy drága és kockázatos technológia mesterséges életben tartására.
Tovább »

Magyarország a nukleáris biztonság fokozására törekszik

2011. június 21., kedd · Egy hozzászólás

A Paksi Atomerőben megkezdett stresszteszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekhez vezethet – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztonsági konferenciáján hétfőn Bécsben.
Tovább »

Világszerte csökkent az atomenergia támogatottsága

2011. június 20., hétfő · Egy hozzászólás

Az Ipsos felmérése szerint világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26 százaléka a japán fukusimai erőmű katasztrófájával indokolja a döntését, a 24 országban készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.
Tovább »

Rövid időre hazatérhettek a Fukusimai erőmű körül lakók

2011. május 10., kedd · Hozzászólok

Két hónappal a japán nukleáris baleset után hazatérhettek a megrongálódott fukusimai erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója térhetett haza kedden, sugárfertőzés ellen védő öltözékben. Két órájuk volt arra, hogy egy 70 centiméterszer 70 centiméteres műanyag dobozba pakolják a legszükségesebb holmikat, pénztárcát, betétkönyveket és ékszereket. A rövid tartózkodás után a lakók ellenőrzésen estek át.
Tovább »

Nagyító alatt az atomerőművek

2011. április 23., szombat · Hozzászólok

Még nem állnak rendelkezésre hosszú távú tapasztalatok a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban, ugyanakkor a kérdés a fukusimai atomügy miatt újra a viták középpontjába került. Az biztos, hogy Magyarországon nagy gondot okozna, ha kiesne a rendszerből a paksi teljesítmény. Ugyanakkor Kína egyre éhesebb, s atomerőművekben is gondolkodik. Az MNO Hetesi Zsolt fizikust kérdezte.
Tovább »

A japán atomerőmű-katasztrófa I. rész + VIDEÓ, FOTÓK, TÉRKÉP

2011. március 16., szerda · 9 hozzászólás

fukushima (2) A Japánban lezajlott 9-es erősségű földrengés egyik igen veszélyes helyzetet előidéző eseménysorozata során a Fukushima atomerőműben több vegyi robbanás történt, melynek során radioaktív gőz szabadult ki. De mi is történt valójában? Erre ad választ a jelenleg Kanada nyugati partvidékén, Vancouverben tartózkodó Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.
Tovább »

Kaderják Péter: a gázártámogatás nem célravezető

2009. február 19., csütörtök · Hozzászólok

A gázártámogatás nem célravezető, egyrészt azért, mert az olcsóbb fűtés további fogyasztásra ösztönöz, másrészt azért, mert az igazán rászorulók nem használnak gázt. A rendszert inkább fűtőanyag-támogatásra kellene módosítani, egyben az ésszerű fogyasztást kellene ösztönözni, amellyel csökkenne az orosz gázfüggőség is – mondta Kaderják Péter csütörtökön, Szegeden. Tovább »

„Gázzal” szemben: a napsugárzástól a biogázig

2009. január 27., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A fogyó energiakészletek mellett az elmúlt heteket meghatározó gázvita és gázkrízis is arra irányította a szakemberek figyelmét, hogy más, alternatív megoldásokban kezdjenek gondolkodni. Már a köztudatban is élnek elképzelések a napkollektorról vagy a szélerőműről, de vajon mennyire lehetnek működőképesek ezek a megoldások helyileg? Tovább »

Paksra látogatott a megyei védelmi bizottság

2008. október 29., szerda · Hozzászólok

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke ma délelőtt Paksra látogatott, hogy személyesen is meggyőződhessen a nukleáris energia biztonságos alkalmazásáról. A közel kétórás személyes látogatás egyik fő célja az volt, hogy a Csongrád megyei lakosok nukleáris biztonságérzete erősödjön – tájékoztatta portálunkat a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószolgálata. Tovább »