Egyház

Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK

Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK

2010. augusztus 26., csütörtök
Elutasították az Új Zsinagóga homlokzat-felújítási pályázatát + HANG, FOTÓK
A szegedi Új Zsinagóga felújítására nyújtott be pályázatot még tavaly ősszel a szegedi zsidó hitközség. A műemlék épület teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne, ekkora összeg azonban még pályázati forrásokból sem teremthető elő. Ezért a DAOP (Dél-Alföldi Operatív Program) „Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című” pályázatán csak a külső homlokzat rekonstrukcióját és az egyik torony rendbehozatalát tervezték. A szegedi Új Zsinagógát 1900-1902 közt építették. A mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú épület Baumhorn Lipót legszebb alkotása, mely Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. A II. világháborút követően a zsinagóga épületének és berendezésének, és a vele egyidőben, ugyancsak Baunhorm Lipót tervei alapján, egyazon eklektikus stílusban épült Izraelita Hitközségi Székház szintén műemlék épületének állagmegóvása folyamatos gondot jelent. 1979-ben volt egy kisebb felújítás, amely a madárbejárást és a beázásokat szüntette meg. 1990-től alakult meg a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány, amely kulturális rendezvények, orgonakoncertek, kiállítások bevételeiből és a látogatók belépőiből igyekszik finanszírozni a már nagyon esedékes felújításokat. Saját erőből, illetve a város 40 millió forintos egyházi épületfelújítási keretéből kapott három millióból csak a székház Gutenberg utcai frontját fogják megújítani, amit egyelőre az utcai építkezések hátráltatnak.

„Ez nem jár munkahelyteremtéssel”

Az elmúlt évek során több száz milliót költöttek már az Új Zsinagóga felújítására. Elkészültek a rekonstrukció tervei, megújult az orgona, a padsorok és az épület kupolája, a tetőszerkezet, a négy toronyból három, és új díszkivilágítást kapott az épület. A DAOP pályázati céljaként az igen leromlott állapotú külső homlokzatot szerették volna felújítani, melynek teljes tervezett költsége 600 millió forint lett volna, a 90 millió forintnyi pályázati önerő előteremtéséhez az önkormányzattól remélt segítséget a hitközség. A rekonstrukció szorosan kapcsolódott az önkormányzat elképzeléseihez, hiszen – szintén uniós forrásból – hamarosan elkészül a környező városrész rehabilitációja. A DAOP „Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása” pályázatán azonban nem kaptak támogatást. „Úgy tűnik, nemcsak a politikusoknak, hanem a szakértőknek se érdeke, hogy egy 107 éves műemlék épületet felújítsunk” – mondta el portálunknak Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. „Huszonnégy pontot veszítettünk azzal, hogy a bírálók szerint pályázatunk megvalósulása munkahelyteremtéssel nem jár. Valahogy nem tartom szerencsésnek az ilyenfajta elbírálást. Persze fellebbeztünk a döntés ellen, de azóta az a minisztérium, ahová ezt be kellett nyújtanunk, már megszűnt, sőt egyelőre választ sem kaptunk senkitől.” 2010 július elejéig ebben a témakörben, Szegedre összesen 848,5 millió Ft elnyert pályázati összeget ítéltek meg 85%-os támogatással. Azonban a nyertes pályázók felé sem szerződéskötés, sem pedig kifizetés nem történt eddig, holott az egyik legnagyobb összeggel támogatott projektnek már el kellett volna kezdődnie, és jövő év júniusában be is kellene fejezni.
Hallgassa meg Lednitzky Andrással, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökével készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.