A szegedi zsinagóga felújítására pályázik a zsidó hitközség

Az 1903-ban épült szegedi zsinagóga felújítására nyújt be pályázatot a szegedi zsidó hitközség – közölte Lednitzky András elnök szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A Baumhorn Lipót tervei alapján készült műemlék épület teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne, ekkora összeg azonban még pályázati forrásokból sem teremthető elő. Ezért jelenleg a külső homlokzat rekonstrukcióját és az egyik torony rendbehozatalát tervezik – mondta az elnök sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt évek során folyamatosan zajlott az épület felújítása, s eddig több száz millió forintnyi munkát végeztek el. Elkészültek a rekonstrukció tervei, megújult az orgona, a padsorok és az épület kupolája, a tetőszerkezet, a négy toronyból három, és új díszkivilágítást kapott a zsinagóga – közölte Lednitzky András. Már elnyert támogatásokból a beázások miatt megrongálódott öltöző és az orgonához vezető torony belső felújításához látnak hozzá hamarosan – tette hozzá.

A hitközség a Dél-Alföldi Operatív Programhoz nyújt be pályázatot. A munkálatok teljes tervezett költsége 600 millió forint. A 90 millió forintnyi pályázati önerő előteremtéséhez az önkormányzattól remél segítséget a hitközség. Szintén a pályázat keretében folytatnák a hitközség székházának felújítását is. A műemlék épület tetőszerkezetét és belső homlokzatát már helyreállították, s elkészült a lift is, most a külső homlokzat rekonstrukciója következne. Az épület pincéjében egy kóser éttermet és kávéházat alakítanának ki, amelyben vendégként a helybéliek és a turisták mellett számítanának az egyetemen tanuló száznegyven izraeli diákra is – folytatta Lednitzky András.

A hitközség elnöke hangsúlyozta, a zsinagóga és a székház rekonstrukciója szorosan kapcsolódik az önkormányzat elképzeléseihez, hiszen – szintén uniós forrásból – hamarosan elindul a környező városrész rehabilitációja.


Synagogue and the building of an Old Synagogue in Szeged


Synagogue in Szeged

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. delvers
  2009. szeptember 3., csütörtök, 15:01
  Válaszolok

  Botkáéknak erre kellene pénzt adni! Ha az SZKT. kapott felújításra, akkor ide is pénzt! Jó ötlet a koser étterem megnyítása! Vendég leszek, remélem ott!

 • '>
  2. delvers
  2009. szeptember 3., csütörtök, 14:58
  Válaszolok

  Remélem sikerül! Csodálatos épület! Meg kell menteni!

 • '>
  1. Mindig
  2009. szeptember 3., csütörtök, 14:39
  Válaszolok

  Épül, szépül Szeged. Remélem nyernek a pályázaton. A zsinagóga – mint épület – szebb is talán, mint a Dóm.